«Η Τουρκία έχει περικυκλώσει την Ελλάδα – Η απειλή δεν είναι πλέον μόνο εξ Ανατολών»Για την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, τα σχέδια Ερντογάν και ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α., πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών λέγοντας ότι έαν το επιτύχουν θα βάλουν «πόδι» στην Ανατολική Μεσόγειο για τουλάχιστον έναν αιώνα.

Σχολιάζοντας την έντονη στρατιωτική παρουσία των Τούρκων στην αφρικανική χώρα, στην οποία διαθέτει ήδη μια αεροπορική βάση κοντά στην Τρίπολη, ο κ. Μπαλζώης εστίασε στην πληροφορία για μίσθωση ενός λιμανιού στην πόλη Χομς, η οποία σύντομα διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Τρίπολης, Μοχάμεντ Χαμούντα.

«Σε αυτό το λιμάνι (.σ.σ. Χομς), το οποίο το νοικιάζουν για 99 χρόνια, θα εγκαταστήσουν στρατιωτική βάση. Και αναφέρθηκαν μόνο στα drones, που θα βάλουν» δήλωσε αρχικά ο κ. Μπαλτζόης προσθέτονας στη συνέχεια ότι «θα πρέπει να μας προβληματίζει ότι η Τουρκία, με τις στρατιωτικές της βάσεις, έχει περικυκλώσει την Ελλάδα».

Για έναν αιώνα η Τουρκία θα έχει «πόδι» στην Αν. Μεσόγειο
Όπως τόνισε η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «έχει στρατιωτικές δυνάμεις στο Κόσσοβο, έχεις στη Βοσνία, έχει αεροπορική και ναυτική βάση στην Αλβανία, έχει στην Τρίπολη. Έχει επίσης (στρατιωτικές δυνάμεις) σε Κατάρ, Σομαλία, Αζερμπαϊτζάν και Κύπρο. Βλέπουμε ότι έχει περικυκλωθεί η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μία ενδεχόμενη (τουρκική) απειλή δεν είναι εξ Ανατολών πλέον. Είναι και από τον Νότο, είναι και από τη Δύση».

Όσον αφορά τη διάψευση της πληροφορίας για τη δημιουργία της νέας βάσης στη Λιβύη εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να το αγνοήσουμε ως είδηση εκτιμώντας ότι έχουν γίνει συνομιλίες σε προχωρημένο επίπεδο και ότι κάτι υπάρχει από πίσω.

Σχολιάζοντας πρακτικά τι σημαίνει η μίσθωση τμήματος του λιμανιού στη Χομς για 99 χρόνια, ο πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ εξήγησε ότι ακόμη και στην περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση της Λιβύης και αναλάβει ο στρατηγός Χαφτάρ, σφοδρός πολέμιος του Ερντογάν δεν θα μπορεί να διώξει τους Τούρκους. «Για έναν αιώνα η Τουρκία θα έχει πόδι στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε μεταφέροντας σχετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τις επιδιώξεις τους στην περιοχής.

Ωστόσο, όπως είπε, η εξέλιξη αυτή ενοχλεί την Ιταλία και τη Γαλλία που έχουν συμφέροντα Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την Αίγυπτο. «Πρέπει να βλέπουμε κινδύνους. Πρέπει να βλέπουμε και να προσέχουμε για το μέλλον», πρόσθεσε.
Αρραβώνας εξ ανάγκης η σχέση Τουρκίας – Ρωσίας

Μιλώντας για τον Τούρκο πρόεδρο δήλωσε ότι θέλει να έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. «Είδαμε ότι και με τη Σαουδική Αραβία και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν κάνει οι Τούρκοι βήματα προσέγγισης» συμπλήρωσε ο κ. Μπαλτζώης. Όσον αφορά στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας τις χαρακτήρισε ως «αρραβώνα εξ ανάγκης» εκτιμώντας ότι εάνπροκύψει κάτι θα χαλάσει αυτή η σχέση.

«Οι Τούρκοι άνοιξαν ένα εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων στην Ουκρανία για drones και το βομβάρδισαν οι Ρώσοι. Δοκιμάζεται η σχέση. Θα εάν υλοποιηθεί ποτέ επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Άγκυρα», πρόσθεσε τονίζοντας παρόλα αυτά ότι το καλοκαίρι του 2023 ήταν το καλύτερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.