Τα νέα όρια ηλικίας στελεχών ΕΔ-ΣΑ για αποστρατεία και οι αυξήσειςΠαράταση της συνταξιοδότησης κατά 1 έως 2 έτη ισχύει από φέτος στα όρια ηλικίας για την αποστρατεία των στελέχων ΕΔ-ΣΑ που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το καθεστώς για αποχώρηση χωρίς όριο ηλικίας.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 14/08/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com 

Οι νέες διατάξεις οδηγούν σε αυξήσεις συντάξεων που φθάνουν έως και 138 ευρώ μηνιαίως μετά τις κρατήσεις και πριν το φόρο.

Η υποχρεωτική αποχώρηση (με όριο ηλικίας) συνδυάζεται και με συμπληρωμένη 35ετία. Οι σχετικές ρυθμίσεις για την αποστρατεία ψηφίστηκαν μεν το 2022 (με το νόμο 4915/22), αλλά στην πράξη ο πρώτος χρόνος εφαρμογής τους είναι το 2023, καθώς συμπληρώνεται το ένα από τα δύο χρόνια κατά τα οποία παρατείνουν την έξοδο από την υπηρεσία.

Για παράδειγμα, αξιωματικός που θα αποχωρούσε το 2022 έχοντας συμπληρώσει το παλιό όριο ηλικίας για την αποστρατεία του (π.χ. 61ο έτος) με 35ετία, με την παράταση κατά ένα έτος στο 62ο έτος θα αποχωρήσει το 2023 και θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη, γιατί θα υπολογιστεί με 36 έτη.

Τη ρύθμιση αυτή την ήθελαν οι στρατιωτικοί, καθώς με το προηγούμενο καθεστώς και τα μικρότερα όρια ηλικίας οδηγούνταν σε υποχρεωτική αποστρατεία και έχαναν έναν ή και δύο συνταξιοδοτικούς βαθμούς, άρα έπαιρναν μικρότερη σύνταξη. Οι στρατιωτικοί αποχωρούν πάντα με τον επόμενο βαθμό από αυτόν που κατέχουν και η σύνταξή τους υπολογίζεται με τις αποδοχές του βαθμού αυτού και όχι με τις αποδοχές του βαθμού στον οποίο βρίσκονται κατά την αποχώρησή τους. Οι διαφορές μισθού και σύνταξης δεν είναι διόλου αμελητέες, αν λάβεις κανείς υπόψη ότι στους ανώτερους βαθμούς, όπως για παράδειγμα μεταξύ υποστράτηγου και αντιστράτηγου, οι διαφορές σύνταξης είναι της τάξης των 200 ευρώ ή και υψηλότερες.

Με τις νέες ρυθμίσεις οι στρατιωτικοί κερδίζουν την παραμονή ή την προαγωγή σε υψηλότερο βαθμό και βγαίνουν με υψηλότερη σύνταξη.

Στις κρίσεις, δε, εισάγονται νέες κατηγορίες, ενώ θα διενεργούνται κάθε χρόνο, γεγονός που θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο παραμονής των υψηλόβαθμων αξιωματικών στην ενεργό υπηρεσία, μια που με το προϊσχύον καθεστώς οι κρίσεις γινόταν ανά τρία χρόνια και όποιοι δεν προάγονταν, αποστρατεύονταν.

Από τις αλλαγές περισσότερο ωφελημένοι βγαίνουν οι παλαιοί, μέχρι το 1990, ασφαλισμένοι στρατιωτικοί, αφενός γιατί έχουν ήδη εξασφαλίσει τα απαιτούμενα έτη για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας και, αφετέρου, επειδή μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να παραμείνουν για επιπλέον χρόνο στην ενεργό υπηρεσία και να αποχωρήσουν με 35ετία και νέο ηλικιακό όριο.

Η συνταξιοδότηση των στρατιωτικών, όταν γίνεται με όριο ηλικίας, προϋποθέτει από 24 Μαρτίου 2023 και μετά ένα ή δύο επιπλέον έτη παραμονής στον ίδιο ή σε μεγαλύτερο βαθμό από όσους είχαν πιάσει τα παλιά όριο ηλικίας αποστρατείας έως τον Μάρτιο του 2022, που ισχύει ο νέος νόμος.

Δεν αλλάζουν όμως οι ρυθμίσεις που προβλέπουν έξοδο χωρίς όριο ηλικίας με 40 ή και λιγότερα έτη υπηρεσίας. Τα 40 έτη υπηρεσίας για σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας ισχύουν για στρατιωτικούς ασφαλισμένους μετά το 1990 που συμπληρώνουν τα υποχρεωτικά για τη συνταξιοδότησή τους 24,5 έτη υπηρεσίας (με ή χωρίς την εξαγορά στρατιωτικής θητείας) μετά το 2015. Λιγότερα έτη χρειάζονται οι παλαιότεροι (ασφαλισμένοι πριν το 1990) που συμπλήρωσαν τα 24,5 έτη έως το 2014, καθώς μπορούν να αποχωρήσουν μόλις συμπληρώσουν έως 30,5 έτη στο στράτευμα και σε αυτά να προσθέσουν άλλα 5 έτη από μάχιμη υπηρεσία.

Ποιοι στρατιωτικοί κερδίζουν έως 138 ευρώ το μήνα 

Μεγαλύτερη σύνταξη έως και 170 ευρώ το μήνα στα μικτά και έως 138 ευρώ στα καθαρά ποσά (μετά τις κρατήσεις και προ φόρου) κερδίζουν οι στρατιωτικοί που παραμένουν για ένα ή δύο έτη στον ίδιο βαθμό ή παίρνουν υψηλότερο βαθμό λόγω της παραμονής τους και αποστρατεύονται με υψηλότερες αποδοχές.

Νέο μισθολόγιο με αυξήσεις αποδοχών από 1ης/1/2024 για 140.000 υπηρετούντες

Νέο μισθολόγιο με αυξήσεις αποδοχών θα έχουν από 1ης/1/2024 οι 140.000 υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Τη θέσπισή του είχε προαναγγείλει, πριν τις εκλογές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

Το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει αυξήσεις βασικών μισθών και επιδομάτων για όλους τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους πυροσβέστες, και κατ’ επέκταση θα αυξηθούν οι κύριες συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα που θα λάβουν κατά την αποστρατεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ενθέτου «Ασφάλιση και Συντάξεις», οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα γίνουν κατά τα πρότυπα των μεταβολών που νομοθετήθηκαν για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Δηλαδή, από το επόμενο έτος θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί όλων των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών. Ταυτόχρονα θα χορηγηθούν αυξήσεις σε δύο βασικά επιδόματα των στελεχών ΕΔ-ΣΑ, που είναι το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 45 έως 615 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό, και το επίδομα θέσης ευθύνης, που κυμαίνεται από 30 έως 550 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό.

Η αύξηση των βασικών μισθών με το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει και αύξηση στα μερίσματα που θα λάβουν τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ κατά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία, καθώς ο βασικός μισθός αποτελεί τη βάση υπολογισμού των μερισμάτων.

Εφάπαξ 100.000 ευρώ

Εφάπαξ πάνω και από 100.000 ευρώ δίνουν τα ταμεία πρόνοιας των στελεχών ΕΔ-ΣΑ. Είναι κατά γενική ομολογία τα υψηλότερα εφάπαξ που ισχύουν στο ασφαλιστικό σύστημα και μάλιστα για τα Ταμεία των στρατιωτικών ο υπολογισμός του εφάπαξ ως το 2014 παρέμεινε χωρίς αλλαγές με το νόμο 4387/2016, καθώς διατηρήθηκε ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπαν τα καταστατικά των Ταμείων τους. Για όλα τα άλλα ταμεία πρόνοιας, τα καταστατικά καταργήθηκαν και μπήκε κόφτης για εφάπαξ ίσο με το 60% του μέσου μισθού της 5ετίας 2009-2014 επί τα έτη ασφάλισης ως το 2014.

Οι όποιες απώλειες έχουν οι στρατιωτικοί στο εφάπαξ είναι για το τμήμα που αναλογεί στα έτη από το 2015 και μετά, μια που ισχύουν ίδιοι κανόνες για όλους και, αντί για εφάπαξ, επιστρέφονται -και μάλιστα άτοκα- οι εισφορές κάθε έτους.

Παρά ταύτα, το εφάπαξ των στρατιωτικών είναι ως και τριπλάσιο έναντι άλλων Ταμείων. Πρόσφατα μάλιστα, στο νόμο 5036/2023 για την αναβίωση των ρυθμίσεων, ψηφίστηκε μία τροποποιητική διάταξη στο μισθολόγιο του 2017 με την οποία έρχονται αυξήσεις στο εφάπαξ των αξιωματικών-εθελοντών μακράς διάρκειας (ΕΜΘ).