Νέα πρόταση αναμένεται να καταθέσει το Παρίσι για το πρόγραμμα πρόσκτησης νέων κορβετών του Πολεμικού ΝαυτικούΝέα γαλλική πρόταση προετοιμάζει η Naval Group η οποία αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DefenceReview.gr. Η νέα πρόταση θα έχει ως κεντρικό στόχο την ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Θα εδράζεται στις προοπτικές ναυπήγησης περισσότερων GOWIND σε περίπτωση που αποφασιστεί η προμήθεια τους από τρίτη χώρα – κράτος με τις ναυπηγικές εργασίες να εκτελούνται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Πρακτικώς αυτό σηματοδοτεί τη καίρια ανάληψη έργου από την ελληνική αμυντική βιομηχανία, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και όσες ελληνικές εταιρείες συνεργάζονται με τη Naval Group τροφοδοτώντας τη με πρώτες ύλες αλλά και κατασκευάζοντας τμήματα των FDI όπως τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας. Η ανάληψη ναυπηγήσεων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κορβετών GOWIND για ξένα ναυτικά εγγυάται πως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα εξασφαλίσουν βιώσιμες επιχειρηματικές προοπτικές σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Επί του παρόντος περισσότερος λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές αναφορικώς με άλλες διαστάσεις της νέας γαλλικής πρότασης. Σε επίπεδο διαμόρφωσης των πλοίων δεν αναμένεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση στον εξοπλισμό των πλοίων που προτείνονται για το ΠΝ. Μένει ασφαλώς να διαπιστωθεί εάν θα δοθεί και μια ακόμη πιο ανταγωνιστική τιμή για τα 3+1 νέα πλοία.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τα Ναυπηγεία της Λοριάν την 28η Σεπτεμβρίου ώστε να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τη τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας για το ΠN. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού επρόκειτο να γίνει κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα όπως είχαμε αναφέρει σχετικώς πλην όμως κυβερνητικές υποχρεώσεις αλλά και τα γεγονότα με τα «κίτρινα γιλέκα» που έλαβαν χώρα στη Γαλλία την Άνοιξη του 2023 δεν το επέτρεψαν.