Eνίσχυση από τις ΗΠΑ με μαχητικά ελικόπτερα Black Hawk και μεταγωγικά αεροσκάφη C-130



Παράλληλα με την προώθηση του αιτήματος για τα F-35, το ελληνικό Πεντάγωνο βρίσκεται σε λίστα για ενίσχυση από τις ΗΠΑ με μαχητικά ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροσκάφη

Στοίχημα για τη Δύση, τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τις ΗΠΑ, παραμένει η διατήρηση της ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σε μία περίοδο που παραμένει τεταμένη λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Με τη συμφωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ για χαμηλούς τόνους και οδικό χάρτη διαλόγου, με ορίζοντα λύσεις ει δυνατόν να ικανοποιεί την Ουάσιγκτον αλλά και τις Βρυξέλλες.

Σε αυτό τον δύσκολο δρόμο λεπτών ισορροπιών στην εξίσωση μπαίνουν και τα εξοπλιστικά, με την Αγκυρα να έχει επανειλημμένα θέσει σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής διοίκησης το θέμα του εκκρεμούς αιτήματός της για τα F-16 - αναβάθμιση 80 παλιών και αγορά 40 νέων - με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ όταν ερωτήθηκε σχετικά (REUTERS) να απαντά ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη επ' αυτού. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα βρίσκεται εν αναμονή σειράς απαντήσεων σε αιτήματα εξοπλιστικών που έχει απευθύνει προς τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων τα ελικόπτερα Black Ηawk για την Αεροπορία Στρατού και το Πολεμικό Ναυτικό, τα 20+20 μαχητικά F-35, καθώς και έξι νέα C-130J και δύο μεταχειρισμένα παλαιότερα αεροσκάφη C-130.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας στα «ΝΕΑ» «οι LοA για τα 20+20 F-35 αλλά και για έξι νέα C-130J και 2 μεταχειρισμένα είναι σε αναμονή από το αρμόδιο γραφείο αμυντικής συνεργασίας (ODC) των ΗΠΑ. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στις ΗΠΑ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, οπότε αισιοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη συμβασιοποίηση των πολύ σημαντικών αυτών προγραμμάτων».

Πηγές με γνώση των εξελίξεων ωστόσο δεν αποκλείουν η Ουάσιγκτον να συνδέει χρονικά την έγκριση για το αίτημα των τουρκικών F-16 με την απελευθέρωση της LoA για τα ελληνικά F-35. Οπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα φτάσει στην Αθήνα η απάντηση και θεωρούν ότι εάν οι ΗΠΑ θελήσουν να κρατήσουν ισορροπίες με την Αγκυρα δεν θα ήταν παράλογο. Προκειμένου να μην υπάρξει ακόμα και υπονόμευση του ελληνοτουρκικού διαλόγου που αυτή τη στιγμή είναι και προς όφελος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο ακόμα και αν τα F-35 ενδεχομένως μπαίνουν στη ζυγαριά των διπλωματικών ισορροπιών δεν μπορεί κανείς να πει ότι το ίδιο ισχύει για τα C-130, αλλά και για τα Black Hawk.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η LoΑ για τα ελικόπτερα του Στρατού και του Ναυτικού δεν αποκλείεται να φτάσει από τις ΗΠΑ μέσα στο φθινόπωρο, ενώ και τα μεταχειρισμένα C-130 όπως είχαν αναφέρει διπλωματικές πηγές στα «ΝΕΑ» στόχος είναι να διατεθούν στην Ελλάδα ως πλεονάζον υλικό.

Ενώ στην ίδια εξίσωση μπορεί να μπουν και τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Bradley σε αντικατάσταση των γερασμένων Μ-113. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει αναφορά σε δηλώσεις του στα εν λόγω ενδεχόμενα χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιο πρόγραμμα εννοεί αναφερόμενος γενικά στη δυνατότητα η Αθήνα να προμηθευτεί «πλεονάζον υλικό, σημαντικό πλεονάζον υλικό, το οποίο θα μας διατεθεί δωρεάν. Είναι κάτι το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν κι έχουν κάθε λόγο να το κάνουν σε μεγαλύτερη έκταση για έναν πολύ καλό σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα».

Το Πολεμικό Ναυτικό. Ερωτηματικό αν στο «πλεονάζον υλικό» που θα αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα μπορεί να ενταχθούν και πλοία LCS, αφού το Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να αναζητά λύση για περισσότερες πλώρες, με ό,τι συμβιβασμούς μπορεί να σημαίνει αυτό.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο Δένδιας στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» απέφυγε να αναφερθεί στα εν λόγω πλοία μένοντας στο ότι «εφόσον υπάρξουν επιχειρησιακά επωφελείς προσφορές, οι οποίες εντάσσονται σε αυτόν τον σχεδιασμό, θα αξιολογηθούν από τα αρμόδια Επιτελεία για να γίνει κατάλληλη εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας» υπενθυμίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη η ναυπήγηση των τριών νέων φρεγατών FDI στη Γαλλία.

Σημείωσε δε ότι εξετάζεται αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι η option για μία επιπλέον φρεγάτα, καθώς και ότι βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης από τα αρμόδια Επιτελεία οι προσφορές για το πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων νέων κορβετών. Με όλους να υπογραμμίζουν ότι τα εξοπλιστικά αποτελούν πάγιο στοιχείο της αμυντικής διπλωματίας.

ΠΗΓΗ: tanea.gr-Φωτάκη Αλεξάνδρα