Ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο εντοπίστηκε κοντά στο Ιόνιο ενώ στην Κρήτη πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Gerald R. FordΟι κινήσεις των Ρώσων στη Μεσόγειο και η άσκηση ΗΠΑ Τουρκίας στην Κάρπαθο

Στρατηγικές κινήσεις του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο τράβηξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα την προσοχή των διεθνών παρατηρητών. Πρόσφατα, η κορβέτα Merkuriy διέσχισε τη Μάγχη, τραβώντας την προσοχή των ραντάρ πλοίων και αεροσκαφών του Γαλλικού Ναυτικού και του Βασιλικού Ναυτικού που την επιτηρούσαν. Η τρέχουσα τροχιά του το οδηγεί προς το Γιβραλτάρ (και θα μπορούσε να διέρχεται από το Γιβραλτάρ αυτή τη στιγμή ή ακόμη και να έχει περάσει χθες το βράδυ), αλλά δεν είναι το μοναδικό ρωσικό ναυτικό στοιχείο σε κίνηση.

Δύο άλλες μονάδες παρουσιάζουν ενδιαφέρον: η πρώτη είναι το κατασκοπευτικό πλοίο Kildin, μια μονάδα που ανήκει στην κλάση Moma. Εξοπλισμένο με εξελιγμένα όργανα παρακολούθησης και ανάλυσης ραντάρ, το Kildin φαίνεται να κατευθύνεται προς την περιοχή μεταξύ Σικελίας και Ιονίου Πελάγους.

Αυτή η λεπτομέρεια είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford επιχειρεί αυτήν την περίοδο στην περιοχή αυτή, αφού εντοπίστηκε χθες νότια της Κρήτης.

Να επισημάνουμε πως πρώτο το Πενταπόσταγμα ανέφερε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν τις ισορροπίες με την Τουρκία. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός πως το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία θα πραγματοποιήσουν άσκηση με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και αεροπορία ανατολικά της Καρπάθου σε περιοχή που δέσμευσε με σχετική ΝΟΤΑΜ η Αθήνα, η οποία ζητά να γίνει σεβαστό το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ναυτικών μιλίων. Κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο ότι η τουρκική πλευρά δεν θα πράξει.

Σύμφωνα με τη ΝΟΤΑΜ A2849/23 οι δυνάμεις ΗΠΑ και Τουρκίας θα ασκηθούν στην συγκεκριμένη περιοχή από τις 21 έως τις 23 Αυγούστου.

Η άλλη «ενδιαφέρουσα» μονάδα είναι το δεξαμενόπλοιο Yelnya, το οποίο εισήλθε στη Μεσόγειο μαζί με το κατασκοπευτικό πλοίο Kildin. Η άφιξη ενός νέου ρωσικού δεξαμενόπλοιου στη Μεσόγειο μπορεί να υποδηλώνει ότι η αποστολή της φρεγάτας Admiral Gorskov ολοκληρώθηκε και το Yelnya θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που βρίσκονται επί του παρόντος στην Ταρτούς. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να συνοδεύσει την φρεγάτα ναύαρχος Gorshov πίσω στη Ρωσία.

Η ρωσική φρεγάτα ναύαρχος Gorškov, η οποία ήταν η πρώτη που μετέφερε υπερηχητικούς πυραύλους, έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη συνοδεία εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν στρατηγικά σημαντικά φορτία.

Μεταξύ αυτών είναι το φορτηγό πλοίο Sparta IV, το οποίο έχει καθιερώσει ένα τακτικό δρομολόγιο μεταξύ της Κριμαίας και της συριακής βάσης Ταρτούς (και φαίνεται να μεταφέρει όπλα). Δεν έχει συμμετάσχει σε αποστολές μεγάλης εμβέλειας ούτε έχει αποτολμήσει μακριά από την Ταρτούς για μεγάλες περιόδους. Δεδομένου ότι ειπώθηκε ότι θα εγκαταλείψει τη Μεσόγειο τον Αύγουστο, είναι πιθανό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για το ταξίδι της επιστροφής του.

Εάν αυτό αποδειχτεί, και εάν η κορβέτα Merkuriy αντικαταστήσει τον ναύαρχο Gorskov, αυτό θα σημαίνει ότι η ρωσική ναυτική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο μειώνει την ισχύ πυρός της.