Κλιμάκωση με ''άγνωστες συνέπειες'': Συνωστισμός αεροσκαφών και UAV του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα – Πρώτη φορά στη θάλασσα το νέο Ρωσικό πλοίο "Cyclone" με πυραύλους "Caliber"Οι Φινλανδοί σήμαναν συναγερμό λόγω της εμφάνισης στις ακτές της χώρας ενός ρωσικού υποβρυχίου ικανού να φέρει πυραύλους διαμετρήματος

Ένας αριθμός ρεκόρ εναέριων αναγνωριστικών μέσων παρατηρήθηκε πάνω από τη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με την ρουμανική έκδοση Adevarul, στην περιοχή των επιχειρήσεων αναγνώρισης βρέθηκαν οι ακόλουθοι τύποι αεροσκαφών: δύο αεροσκάφη Boeing E-3 Sentry σχεδιασμένα για έλεγχο και έγκαιρη προειδοποίηση, ένα Lockheed EP-3E Aries II που ειδικεύεται στην ηλεκτρονική νοημοσύνη, ένα  Bombardier Challenger 650 ARTEMIS, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για αναγνωριστικές επιχειρήσεις πολλαπλών αποστολών, καθώς και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-4B Global Hawk, γνωστό για τις ικανότητές του σε μεγάλο υψόμετρο.

Οι λόγοι για μια τέτοια δραστηριότητα μέσων αναγνώρισης δεν είναι ακόμη σαφείς. Ωστόσο, μια τέτοια αύξηση του αριθμού των αναγνωριστικών αεροσκαφών στην περιοχή, μπορεί να υποδηλώνει την αυξανόμενη ανησυχία και το ενδιαφέρον των δυτικών χωρών για την κατάσταση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

MiG-29  αναχαίτισε νορβηγικό αεροσκάφος R-8A Poseidon
Παράλληλα πάνω από τα ύδατα της Θάλασσας Μπάρεντς, τα ρωσικά συστήματα ελέγχου εναέριου χώρου ραντάρ κατέγραψαν έναν άγνωστο εναέριο στόχο κατευθυνόμενο προς τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ως απάντηση σε μια πιθανή απειλή παραβίασης της κρατικής κυριαρχίας, ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29, το οποίο ανήκει στις δυνάμεις αεράμυνας του ρωσικού βόρειου στόλου, απογειώθηκε για αναγνώριση.

Το πλήρωμα του μαχητικού αναγνώρισε με επιτυχία τον στόχο που πλησίαζε. Αποδείχθηκε ότι, επρόκειτο για ένα νορβηγικό στρατιωτικό αεροσκάφος του περιπολικού αεροσκάφους  R-8A Poseidon. Αμέσως μετά τον εντοπισμό του και καθώς πλησίαζε το ρωσικό μαχητικό, το νορβηγικό Poseidon άλλαξε πορεία και απομακρύνθηκε από τα ρωσικά σύνορα, αποτρέποντας ενδεχόμενη παραβίαση.

Επίσης, κοντά στην ακτή της φινλανδικής πόλης Χάνκο, ντόπιοι κάτοικοι και επιβάτες πλοίων έγιναν μάρτυρες ενός ασυνήθιστου συμβάντος: ένα υποβρύχιο εντοπίστηκε στα νερά του Φινλανδικού Κόλπου, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό το περιστατικό αναφέρθηκε από τη φινλανδική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία YLE.

Ένας ειδικός από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Φινλανδίας, ο  Anssi Munkki, αναγνώρισε το αντικείμενο ως ένα ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo. Αυτή η κατηγορία υποβρυχίων δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 και περιλαμβάνει δύο τύπους: το Project 877 Halibut και το Project 636 Varshavyanka. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι, η ταξινόμηση «Kilo» είναι ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για να τα αναγνωρίσει.

Να επισημάνουμε ότι, τα υποβρύχια συχνά ακολουθούν τις ίδιες διαδρομές με τα πολιτικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων των πορθμείων. Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά του Κόλπου της Φινλανδίας, όπως το σχετικά μικρό βάθος, καθιστούν αδύνατη την παραμονή των υποβρυχίων κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ανέβουν στην επιφάνεια.

Πρώτη φορά στη θάλασσα το νέο Ρωσικό πλοίο "Cyclone" με πυραύλους "Caliber"
Έγινε γνωστό ότι, το νέο πλοίο του Ρωσικού Ναυτικού «Cyclone» εισήλθε για πρώτη φορά στη Μαύρη Θάλασσα για μάχιμη υπηρεσία.

Η πυραυλάκατος «Cyclone» αναφέρεται στο έργο «Karakurt». Είναι οπλισμένη με ένα καθολικό σύστημα πυραύλων με πυραύλους Caliber, βάση πυροβολικού AK-176MA, αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Pantsir-M και βάσεις πολυβόλων μεγάλου διαμετρήματος.

Συνολικά τρία πλοία με πυραύλους εισήλθαν  στη Μαύρη Θάλασσα. Η ουκρανική διοίκηση πιστεύει ότι, αυτό δείχνει την ετοιμότητα της Ρωσίας να εξαπολύσει νέα μαζική πυραυλική επίθεση σε στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας. Επιπλέον, πριν από αυτό, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα "Geran" εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία, τα οποία φέρεται να πραγματοποίησαν αναγνώριση  της ουκρανικής αεράμυνας.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλά χτυπήματα στο λιμάνι του Izmal και στην περιοχή της Οδησσού. Σύμφωνα με πηγές, η επίθεση είχε στόχο εγκαταστάσεις υποδομής του λιμανιού, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). Σύμφωνα με εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου της Οδησσού, οι δυνάμεις αεράμυνας κατάφεραν να καταστρέψουν εννέα drones.

Τα τοπικά κανάλια Telegram ανέφεραν επίσης για ισχυρές εκρήξεις που έγιναν στο λιμάνι του Izmail. Την ίδια πληροφορία δίνουν και πολίτες της γειτονικής Ρουμανίας, που έγιναν μάρτυρες της επίθεσης με drones, σύμφωνα με τους οποίους η αποτελεσματικότητα του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας ήταν χαμηλή.