Μέριμνα και ξεχωριστό μισθολόγιο Στρατιωτικών: ΧΘΕΣ! – Δυσαρέσκεια νέων να ενταχθούν στις ΕΔ είτε ως Αξκοι-Υπξκοι-ΕΠΟΠΤου Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Η προχθεσινή ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ περί παρατάσεως της προθεσμίας για την υποβολή δικαιολογητικών για την πρόσληψη των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στις Ένοπλες Δυνάμεις για το τρέχον έτος 2023, ήλθε απλώς να καταδείξει ή καλύτερα θα λέγαμε να επιτείνει το ήδη πολύ σημαντικό θέμα της απαρέσκειας των νέων μας να ενταχθούν στις Ελληνικές ΕΔ κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς, είτε δηλαδή αυτό των αξιωματικών και υπαξιωματικών των παραγωγικών σχολών και των τριών Κλάδων, είτε μέσω του θεσμού των ΕΠΟΠ!

Ήδη στο πρόσφατο παρελθόν διαπιστώσαμε ότι οι βάσεις εισαγωγής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ήταν πολύ πιο κάτω από τις αντίστοιχες των παραγωγικών σχολών υπαξιωματικών των αντίστοιχων Κλάδων. Δηλαδή ένας νέος προτιμούσε να περάσει στη Σχολή Υπαξιωματικών και να είναι μόνιμος υπαξιωματικός στον Κλάδο του από το να γίνει αξιωματικός και να αποκτήσει διοικήσεις από τα 22 του/της, λαμβάνοντας λιγότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως και υπηρετώντας στις εσχατιές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδος, εκεί όπου ο μισός μισθός του θα του πάει στην πληρωμή ενοικίου. Αν κάποτε αυτό ήταν «μία σίγουρη επιλογή» και «μία λύση», σήμερα, στην Ελλάδα του 2023 απλώς ΔΕΝ αποτελεί λύση για τους νέους και τις νέες της πατρίδος μας!

Λίγες μέρες αργότερα διαπιστώσαμε ότι μέσα σε ΕΝΑ ΜΗΝΑ παραιτήθηκαν 53 μόνιμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, από τους οποίους οι 17 Μάχιμοι και Μηχανικοί Ανθυποπλοίαρχοι και Υποπλοίαρχοι προελεύσεως της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, μεταξύ των οποίων και Υποπλοίαρχος Αρχηγός των Μηχανικών της Τάξεώς της. Τι είναι «αυτό» που «υποχρέωσε» 17 αξιωματικούς καριέρας να αποχωρήσουν από το ΠΝ μόλις ουσιαστικώς συμπλήρωσαν τον απαραίτητο χρόνο παραμονής τους σε αυτό; Σίγουρα αλλιώς περίμεναν να βρουν τα πράγματα και αλλιώς τα βρήκαν. 

Όταν ο Μέσος Όρος παραμονής στη θάλασσα για κάθε πλοίο φτάνει ή και ξεπερνά τις 180 μέρες το χρόνο, όταν έχεις ακούσει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας να σου υπόσχεται δημοσίως αύξηση των πλεύσιμων, ως ένας είδος ανταποδόσεως της πολιτείας, και αντ’ αυτών χάρη στα «μαγειρέματα» του ΓΕΕΘΑ και υπό τα απαθή βλέμματα μιας άβουλης πολιτικής ηγεσίας, βλέπεις ότι τελικώς σου έρχονται στην τσέπη σου ΛΙΓΟΤΕΡΑ από όσα έπαιρνες πριν, τότε για πιο λόγο να μείνεις; Φεύγεις γρήγορα και όσο είσαι ακόμα νέος για να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου!

Και τώρα έχουμε την περίπτωση των ΕΠΟΠ για 964 θέσεις στο Στρατό Ξηράς 430 θέσεις στο Πολεμικό Ναυτικό, 298 στην Πολεμική Αεροπορία και 8 στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύνολο 1.700 νέοι και νέες, που όμως δεν…βρίσκονται!?

Οι δικαιολογίες πολλές: Διπλές εκλογές, διακοπές κλπ. Δικαιολογίες πάντα και παντού θα βρίσκονται. Η ουσία είναι μία. Γιατί να πάει κάποιος νέος να γίνει ΕΠΟΠ ξεκινώντας από μόνιμος στρατιώτης, βλέποντας τους «συναδέλφους» του της πρώτης σειράς των ΕΠΟΠ να αποστρατεύονται μόλις φτάσουν τα 50 τους και με αβέβαιο καθεστώς .

Επομένως.

Καλές είναι οι μελλοντικές «ψηφιακές φρεγάτες» και «ψηφιακές κορβέτες» του Πολεμικού μας Ναυτικού, καλά είναι τα σούπερ-ντούπερ-ουάου μαχητικά πέμπτης γενιάς ή όλα τα υπόλοιπα σύγχρονα οπλικά συστήματα των ΕΔ που διαθέτει ή θα αποκτήσει η χώρα, αλλά ΟΛΑ αυτά θα είναι απλά κομμάτια σίδερο αν δεν έχουν άνδρες και γυναίκες να τα στελεχώνουν, να τα κινούν, να πολεμούν και τελικώς ΝΑ ΝΙΚΟΥΝ με αυτά που τους εμπιστεύεται η Πατρίδα!?

Γιατί έτσι όπως πάμε σε λίγο καιρό θα έχουμε πλοία υπερσύγχρονα όπως και μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, αλλά δεν θα έχουμε προσωπικό να τα στελεχώνει. Υπερβολικό; Ίσως. Όμως δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα αν δεν ληφθούν από τους αρμόδιους τα μέτρα που επιβάλλονται ΧΘΕΣ! Όχι σήμερα ή αύριο, αλλά ΧΘΕΣ!

Πρέπει Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και ΓΕΕΘΑ να κάνουν τις προτάσεις τους και η κυβέρνηση να διατάξει το αρμόδιο οικονομικό υπουργείο να προχωρήσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το ξεχωριστό μισθολόγιο των Στρατιωτικών.

Και επαναλαμβάνουμε: Όλα αυτά όχι σήμερα ή αύριο, αλλά ΧΘΕΣ!

ΠΗΓΗ: thepressroom.gr