Δένδιας: Γιατί η Συνθήκη της Λωζάνης δεν έχει ημερομηνία λήξης;



Η Συνθήκη της Λωζάνης θα ισχύει απαρέγκλιτα. Και δεν είχε, ούτε θα έχει ημερομηνία λήξης, ούτε βεβαίως ημερομηνία αναθεώρησης. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως τόνισε ο υπουργός Αμύνης Νίκος Δένδιας από την Λήμνο.

Η Συνθήκη της Λωζάνης θα ισχύει απαρέγκλιτα. Και δεν είχε, ούτε θα έχει ημερομηνία λήξης, ούτε βεβαίως ημερομηνία αναθεώρησης. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως τόνισε ο υπουργός Αμύνης Νίκος Δένδιας από την Λήμνο: «Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί εχέγγυο της εδαφικής μας ακεραιότητας και της πολιτικής ασφάλειας με την οριστική κατοχύρωση των εθνικών μας συνόρων σε διεθνές συμβατικό πλαίσιο. 

Λίγες διεθνείς συνθήκες έχουν δείξει τόση διάρκεια όση η Συνθήκη της Λωζάνης» ανέφερε ο κ. Δένδιας και εξήγησε πως «πρόκειται για ένα κείμενο που πάνω απ’ όλα ρυθμίζει σύνορα και παράγει διεθνή νομιμότητα. Και αυτή η νομιμότητα συνεπάγεται ιστορική μονιμότητα».

Συνεπώς ένα τέτοιο κείμενο, μια τέτοια συνθήκη, δεν μπορεί να αναθεωρηθεί, όπως έλεγε ο Ερντογάν, αφού «συνιστά», όπως είπε ο υπουργός Αμύνης, «τη διεθνοδικαιϊκή αποτύπωση της ισορροπίας και σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων μεταξύ 1923-2023». Ακόμα θα πρέπει να ξέρετε ότι «τα προβλεπόμενα της Συνθήκης δεν αφορούν μόνο στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας. Έχουν ευρύτερη γεωπολιτική σημασία».

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ