Ανησυχία από Ελληνίδα ειδικό για την αύξηση του αριθμού των Βουλγάρων στην Καβάλα και των μελλοντικών τους σχεδίων



Οι σχέσεις της Ελλάδος με την Βουλγαρία σήμερα είναι σε άριστο επίπεδο λόγω και των ενεργειακών σχεδίων αλλά αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ορθάνοικτα

Τυχαίο ή όχι το περιστατικό με τον Βούλγαρο που κατέβασε την ελληνική σημαία τελικά;

Απορία και πολλά ερωτηματικά φέρνει η συνέντευξη της κυρίας Άννας Μισσιριάν στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, αφού αναφέρει  περί αύξησης των Βουλγάρων στην πόλη, προειδοποιώντας για μελλοντικά προβλήματα στην περιοχή.  

Η πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου MOHA μιλάει για την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση Βουλγάρων στην περιοχή

Ερώτηση: Υπάρχει, λένε, στην περιοχή σας έντονος σκεπτικισμός για το πληθυσμιακό «προγεφύρωμα», την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση Βουλγάρων στην περιοχή (Καβάλα).

Απάντηση: "Ναι, είμαι δυσαρεστημένη και πάρα πολύ προβληματισμένη. Δεν ήταν… ένας τρελός όπως γράφηκε ο προ διαστήματος νεαρός Βούλγαρος πού κατέβασε την ελληνική και ανέβασε την σημαία της Βουλγαρίας στο λιμάνι, φωνάζοντας πώς η Καβάλα είναι Βουλγαρική!

Εμένα ο πατέρας μου, η μάνα μου και η γιαγιά μου, οι οικογένειές τους υπέφεραν, βασανίστηκαν από τούς Βουλγάρους. Πέρασαν πολύ δύσκολα στα χέρια τους, και υπέστησαν πολλά.

Δεν μπορώ λοιπόν να δεχθώ την βουλγαροποίηση της περιοχής. Όχι μόνον ως συναίσθημα, συνείδηση, αλλά από την πεποίθηση ότι αυτό θα σημάνει και την οικονομική της καταστροφή.

Καταστρέφεται όποια περιοχή συναλλάσσεται με πολίτες μόνον μίας συγκεκριμένης εθνοτικής καταγωγής. Έμαθα ότι λειτουργεί και σχολείο βουλγαρικό στην πόλη.

Μία πόλη ( Καβάλα) πού έχει κοντά το Δοξάτο και ακόμη θρηνεί για την σφαγή. Και η Καβάλα έχει μαρτυρήσει πιο πολύ από κυρίως την πρώτη αλλά και την δεύτερη βουλγαρική κατοχή.

Εάν αυτά τα καλά παιδιά, οι πολιτικοί, δεν ξυπνήσουν να βάλουν ένα τέλος, σε όλο αυτό.

Εδώ βουλγαροποιεῖαι πλήρως ἡ περιοχή, είμαι πολύ προβληματισμένη. Εγώ όταν πηγαίνω για να αγοράσω ψωμί, περνάω έξω από την φυλακή πού βασάνισαν τον παππού μου. Έχω βιώματα, βαρύ ψυχικό φορτίο. Ας αφήσουμε την ευαισθησία. Μπορούμε να σκεφτούμε πόσο κάνει 1+1;
 
Τι δουλειά έχουν τόσοι Βούλγαροι στην Καβάλα; Τι διδάσκονται στα σχολεία τους; Δεν ξέρω. Ποιος είπε στον νεαρό πώς η Καβάλα είναι …βουλγαρική; Τι ζητούσε στο λιμάνι μας ο «τρελός» πού ανεβοκατέβαζε σημαίες; Τι τούς λένε στα σχολεία τους; Τι τούς μαθαίνουν;”, ανέφερε η ίδια μεταξύ πολλών άλλων
Το διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Βουλγαρίας το 2017

Τότε το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε προβεί σε προφορική νότα διαμαρτυρίας εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του  για την επιστροφή του αγάλματος του Λιονταριού από το Μνημείο του άγνωστου Στρατιώτη στην Σόφια στο  Παλάτι του Πολιτισμού, από την παρουσία αλυτρωτικού χάρτη της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου ο οποίος περιλαμβάνει την Δυτική Θράκη υπό βουλγαρική κατοχή (1878).

Ο τότε Βούλγαρος ΥΠΑΜ Κ. Καρακατσάνοφ είχε σχολιάσει την κίνηση του ελληνικού ΥΠΕΞ τονίζοντας ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν πρέπει να αποτελέσουν λόγο δημιουργίας ανύπαρκτων συγκρούσεων.

«Μπορώ να σας δώσω παραδείγματα μνημείων στην Ελλάδα που οι Έλληνες έχουν το  όνομα του Βυζαντινού αυτοκράτορα  Βασιλείου Β’ Βουλγαροκτόνου. Στο μνημείο του βουλγαρικού  Πολιτιστικού Κέντρου δεν υπάρχει κρυφό πλαίσιο, αλλά υπάρχει επιστροφή στην ιστορική δικαιοσύνη», είχε δηλώσει ο ίδιος.

Το βουλγαρικό μνημείο που υπάρχει και σήμερα, είναι ένα λιοντάρι με μια ασπίδα που έχει το χάρτη της Μεγάλης Βουλγαρίας (της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου) και περιλαμβάνει το σύνολο της ελληνικής Μακεδονίας και ότι είναι ένα σύμβολο που ενώνει όλους τους Βούλγαρους.

Οι σχέσεις της Ελλάδος με την Βουλγαρία σήμερα είναι σε άριστο επίπεδο λόγω και των ενεργειακών σχεδίων στα Βαλκάνια, αλλά αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση ότι πρέπει αν έχουμε τα μάτια και τα αυτιά ορθάνοικτα, ειδικά στην άκρως ευαίσθητη περιοχή της Δυτικής Θράκης.