Κεφαλογιάννης για στεγαστικό και μισθολογικό στρατιωτικώνΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΕΘΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‹‹ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ›› ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ

Με αφορμή την αναφορά σας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ένα σημαντικό ζήτημα που τα απασχολεί είναι η δυσκολία εύρεσης κατοικίας, ο βαθμός της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί σημαντικά, εξαιτίας και των συχνών μετακινήσεων που επιβάλλει η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος. Θα μπορούσε η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων να αξιοποιηθεί για την μερική έστω αντιμετώπιση του προβλήματος;

Η απάντηση είναι θετική. Μια πρακτική διάσταση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ αφορά αναμφίβολα τη χρήση των παραπάνω ακινήτων ως κατοικιών για τα μετατιθέμενα στελέχη. Προηγουμένως, θα πρέπει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα των στεγαστικών αναγκών των στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του υφιστάμενου ποσοστού κάλυψης αυτών ανά γεωγραφική περιοχή, τον τύπο και τον επιθυμητό αριθμό των οικημάτων. Θα πρέπει επίσης να αποκρυσταλλωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα. 

Είμαι σε θέση να σας πω ότι έχουμε ήδη διαμορφώσει μια ρεαλιστική εικόνα και σύντομα, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, θα εντοπίσουμε εκείνα τα ακίνητα που, μέσω σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή νέων και σύγχρονων στρατιωτικών οικιών.

Ως προς το ζήτημα των οικονομικών απολαβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι μηνιαίες αποδοχές τους παραμένουν καθηλωμένες παρότι υπόκεινται σε συνεχείς πιέσεις για περισσότερο από μια δεκαετία. Υπάρχει σχέδιο για την αναπροσαρμογή τους;

Το ζήτημα των οικονομικών απολαβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, το οποίο δυστυχώς κατά καιρούς προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση και επίδειξη «ασκήσεων ευαισθησίας». Είναι, ωστόσο, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που, για πρώτη φορά, μετά από 14 χρόνια, προχωρεί σε σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους από το 2024.

 Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δουν κατά περίπτωση από το νέο έτος έως και πέντε διαφορετικές αυξήσεις στις απολαβές τους. Όλα τα στελέχη θα δουν την οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ ασχέτως μισθολογικού κλιμακίου, προϋπηρεσίας και θέσης. Θα λάβουν αυξημένη οικογενειακή παροχή για κάθε τέκνο, ενώ εκείνοι που κατέχουν θέση ευθύνης θα δουν να αυξάνεται κατά 30% το επίδομα ευθύνης. 

Ας σημειώσουμε επίσης ότι περίπου 21.200 στελέχη θα δουν αύξηση κατά 30% των επιδομάτων παραμεθορίου. Ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί ότι οι παραπάνω αυξήσεις στις απολαβές αποτελούν ένα απτό δείγμα γραφής αυτής της Κυβέρνησης για το πως αντιλαμβάνεται το έργο και την προσφορά των στελεχών των ΕΔ. 

Λύνει όλα τα προβλήματα; Ασφαλώς όχι. Γι αυτό και η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με τι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με το Υπουργείο Οικονομικών και να υποβάλλουν προτάσεις στο πλαίσιο της δίκαιης αντιμετώπισης θεμάτων του προσωπικού των ΕΔ.