Στρατηγική συνεργασία Τουρκίας – Σουδάν- περιλαμβάνει και πώληση drone

 

Το δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ αποκάλυψε νέες τουρκο-σουδανικές συνεννοήσεις που περιλαμβάνουν την αγορά περισσότερων τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Σουδάν.

Το Al Jazeera επικαλέστηκε «πηγές κοντά στο Συμβούλιο Κυριαρχίας του Σουδάν» με νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του αντιστράτηγου Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν στην Άγκυρα και τις συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι πηγές, που ζήτησαν ανωνυμία, είπαν ότι ο αλ Μπουρχάν και ο Ερντογάν συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της κατασκευής και της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Οι πηγές ανέφεραν, επίσης,  ότι οι συμφωνίες περιελάμβαναν την αγορά περισσότερων τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, από τα οποία ο σουδανικός στρατός κατέχει μια ομάδα, την επέκταση της εκπαίδευσης στη χρήση τους, την εκπαίδευση δυνάμεων για ειδικές αποστολές και την ανάπτυξη σουδανικών αμυντικών βιομηχανιών,  με τις οποίες ήδη έχουν πετύχει επάρκεια σε συσκευές, εξοπλισμό και βαριά όπλα, μάλιστα, εξήχθησαν σε αφρικανικές και αραβικές χώρες καθώς και την ανάπτυξη σουδανικών drones «Zajel» που κατασκευάζονται τοπικά.

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι η Σουδανοτουρκική συνεννόηση περιελάμβανε επίσης την αναβίωση του Κοινού Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, τη συνεργασία για την ασφάλεια, την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης και τον συντονισμό σε πολλούς φακέλους που οι πηγές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν.

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επισκέφτηκε το Χαρτούμ στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ήταν διευθυντής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, και συναντήθηκε με τον Αλ Μπουρχάν και συζήτησε μαζί του «αρχεία ευαίσθητης φύσης» που σχετίζονται με το Σουδάν και την περιοχή.

Τον περασμένο Μάιο, ο Ερντογάν εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αλ Μπουρχάν την ετοιμότητα της Άγκυρας να φιλοξενήσει «ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις» για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο Σουδάν, αλλά κανένα μέρος της σύγκρουσης δεν απάντησε επίσημα σε αυτή την πρωτοβουλία.

Η επίσκεψη του αλ Μπουρχάν στην Τουρκία θεωρείται η πέμπτη του είδους της, μετά την Αίγυπτο, το Νότιο Σουδάν, το Κατάρ και την Ερυθραία από το ξέσπασμα των αιματηρών μαχών μεταξύ του σουδανικού στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης στα μέσα Απριλίου, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.


The Hellenic Information Team