Οι S-400 δεν έσωσαν την Κριμαία-Κρύος ιδρώτας έλουσε τους Τούρκους για σενάριο επίθεσης της ελληνικής Πολεμικής ΑεροπορίαςΗ ουκρανική πυραυλική επίθεση στο ρωσικό Αρχηγείο του στόλου της Μ. Θάλασσας στην Σεβαστούπολη και οι δυνατότητες της τουρκικής Α/Α

Το ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα χτύπησε στο Αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία, έχει προκαλέσει πάταγο στην Τουρκία, αφού όπως αποδείχθηκε οι συστοιχίες S-400 δεν αναχαίτισαν πλήρως την ουκρανική απειλή.

Οι Ουκρανοί διαπέρασαν το πλέγμα Α/Α των Ρώσων στο "οχυρό Κριμαία" όπως ονομάζουν οι Ρώσοι την χερσόνησο αυτή, προκαλώντας ερωτηματικά και απορίες για τις δυνατότητες αναχαίτησης αεροπορικών επιθέσεων, κάτι που το τουρκικό Γενικό Επιτελείο διαπίστωση στην πράξη.

Σύμφωνα με Τούρκο ειδικό: “Απόστρατοι ναύαρχοι και αναλυτές μας έλεγαν στην τηλεόραση ότι με 3 συστοιχίες S-400 δεν θα επιτρεπόταν να πετάξουν ούτε πουλιά σε ολόκληρο το τουρκικό FIR, και ότι μπορούσαμε να καταρρίψουμε ελληνικά αεροσκάφη μέχρι την Αθήνα... Στην Κριμαία όμως, την οποία «προστάτευαν» 5 συστοιχίες Α/Α πυραύλων S-400, δεν έμεινε μέρος όπου οι Ουκρανοί δεν χτύπησαν με πυραύλους ενώ χτυπήθηκαν και οι ρωσικοί S-400”.

Πρόκειται για μια παραδοχή ότι οι ρωσικοί πύραυλοι S-400” που διαθέτει η Τουρκία, δεν πρόκειται να αναχαιτίσουν μια επίθεση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με Rafale και F-16V, σε οποιαδήποτε σημείο της τουρκικής επικράτειας, ακόμα και στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Τα Ελληνικά F-16 Viper, RAFALE στην παρούσα φάση και μελλοντικά τα F-35, λειτουργώντας ως αιχμή του δόρατος, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της  αεροπορικής υπεροχής μας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, απέναντι σε μία τουρκική πολεμική αεροπορία γερασμένη, η οποία επιχειρεί με εγχώρια προγράμματα εμφανώς υποδεέστερα από αυτά των ΗΠΑ, να αναβαθμίσει τα F-16 της.

Περισσότερο προβληματική είναι η τουρκική αντιαεροπορική άμυνα η οποία βρίσκεται σε φάση δημιουργίας της, αλλά απέχει παρασάγγας από το να είναι αποτελεσματική.

Στην παρούσα φάση η Τουρκία είναι  εξοπλισμένη με δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος της οικογένειας HISAR, το μεσαίου βεληνεκούς HISAR O+ το οποίο  μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως 25 χιλιομέτρων και υψόμετρο έως 20 χιλιομέτρων και το  μικρού βεληνεκούς HISAR A+ ικανό να πλήξει στόχους έως και 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια).

Τελευταία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η τελευταία δοκιμή του πυραύλου SIPER μεγάλου βεληνεκούς, που οι Τούρκοι δίνουν ότι έχει βεληνεκές 150 χιλιόμετρα, αποτελώντας εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

Υπολογίζεται ότι η Τουρκία χρειάζεται 8-10 συστοιχίες μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι οι S-400, Patriot  ή οι εγχώριοι Siper, προκειμένου να καλύψει πλήρως την επικράτειά της, πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται σήμερα.

Σε όποια των περιπτώσεων η δημιουργία μελλοντικά ενός ενιαίου αντιαεροπορικού συστήματος σε χαμηλό, μέσο και μεγάλο υψόμετρο με τους εγχώριους τουρκικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους HISAR A+, HISAR O+, και SIPER αντίστοιχα, είναι κάτι πολύ φιλόδοξο από τους Τούρκους που ωστόσο θα αυξήσει τις δυνατότητες της κακής τουρκικής αεράμυνας.

Εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα μας με τα RAFALE, F-16 VIPER και μελλοντικά με τα F-35, θα έχει το αεροπορικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο, ακόμη και μετά την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών, για δημιουργία "εγχώριας αεράμυνας".

Η αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας ακόμη και στην ιδεατή περίπτωση για εκείνη, που αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στα τρία επίπεδα, μικρό-μεσαίο-μεγάλο βεληνεκές, δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη αεροπορία μας , η οποία θα την καταστείλει τελικά.