Έτοιμη η πρώτη Πολεμική Μοίρα με μαχητικά Viper έως τα τέλη του 2023Αν προχωρήσει και ολοκληρωθεί  με αυτούς τους ρυθμούς το πρόγραμμα αναβάθμισης για τα 83 μαχητικά F-16 σε διαμόρφωση Viper, όπως τονίζουν στο Newpost Στελέχη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας αλλά και Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πρόκειται πιθανότατα για το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα τέτοιου μεγέθους στην ιστορία της ΕΑΒ. 

Το χρονοδιάγραμμα έως τώρα τηρείται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται ‘’είμαστε πίσω μόλις μια εβδομάδα’’ αν προστρέξει κανείς στους αναλυτικούς πίνακες της σύμβασης που υπογράφηκε και υλοποιείται.

Έως τώρα η ΕΑΒ έχει παραδώσει στην Πολεμική Αεροπορία και στην 343 Πολεμική Μοίρα ‘’Αστέρι’’ συνολικά 13 αναβαθμισμένα Viper. Έως τα τέλη του 2023 ο αριθμός θα φτάσει τα 18 και έτσι συμπληρώνεται η πρώτη Πολεμική Μοίρα Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας. 

Ώστε από τις αρχές του 2024 τα αναβαθμισμένα μαχητικά που θα απογειώνονται από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα ναι με θα προσγειώνονται και αυτά στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα αλλά πλέον θα εντάσσονται στην 340 Πολεμική Μοίρα ‘’Αλεπού’’ μέχρι και αυτή να συμπληρωθεί με ‘’Οχιές’’ και να αποτελέσει τη δεύτερη Μοίρα Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Στα 13 αναβαθμισμένα μαχητικά τα οποία ήδη έχει παραδώσει η ΕΑΒ στην 343 Μοίρα ‘’Αστέρι’’ συμπεριλαμβάνεται πλέον και το πρωτότυπο F-16 με τον σειριακό αριθμό ‘’005’’ το οποίο επέστρεψε εντός του καλοκαιριού από τις ΗΠΑ και έπειτα από λίγες ημέρες πέταξε και αυτό στη νέα του ‘’φωλιά’’ στη Σούδα. 

Ήδη τα πρώτα 13 Viper έχουν συμπληρώσει εκατοντάδες ώρες πτήσης καθώς η εκπαίδευση των ιπτάμενων της 343 συνεχίστηκε το καλοκαίρι με εντατικούς ρυθμούς και με δυνατότητα περισσότερων πτήσεων όσο η Μοίρα παραλαμβάνει αναβαθμισμένα μαχητικά. Όπως έχει αναφέρει το Newpost οι πιλότοι που εκπαιδεύονται πάνω στις ‘’Οχιές’’ κάνουν λόγο για ένα καινούργιο ουσιαστικά αεροσκάφος καθώς ναι μεν στα πτητικά του χαρακτηριστικά δεν έχει αλλάξει όμως τα ηλεκτρονικά του παραπέμπουν σε μαχητικό επόμενης γενιάς.