Αγνοούνται 23 στρατιωτικοί στην Ινδία-Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό τουςΤουλάχιστον 23 μέλη του στρατού της Ινδίας αγνοούνται εξαιτίας ξαφνικών πλημμυρών που σάρωσαν τις βάσεις τους σε κοιλάδα στην πολιτεία Σικίμ, στη βορειοανατολική Ινδία, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο.

«Εξαιτίας των αναπάντεχων βροχοπτώσεων στη λίμνη Λόνακ, στην πολιτεία Σικίμ, σημειώθηκαν ξαφνικές πλημμύρες στον ποταμό Τίστα» εξαιτίας των οποίων «αγνοούνται 23 στρατιώτες» και οχήματα βρέθηκαν κάτω από το νερό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού. «Βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ορεινή και απομονωμένη περιοχή βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ινδίας με το Νεπάλ. Η λίμνη Λόνακ βρίσκεται στους πρόποδες παγετώνα κοντά στο Κατσεντζάνγκα, το τρίτο ψηλότερο βουνό στον κόσμο. Εξαιτίας του ότι κοντινό φράγμα είχε ήδη αδειάσει νερό προηγουμένως, το επίπεδο των υδάτων στον ποταμό Τίστα ήταν 4,5 μέτρα υψηλότερο από το φυσιολογικό, σύμφωνα με τον ινδικό στρατό.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις καταγράφονται συγκριτικά συχνά στην Ινδία και προκαλούν σε πολλές περιπτώσεις εκτεταμένες υλικές ζημιές, ειδικά την περίοδο του μουσώνα (Ιούνιος-Σεπτέμβριος). Όμως γενικά τον Οκτώβριο ο μουσώνας έχει συνήθως περάσει. Ειδικοί τονίζουν πως η κλιματική αλλαγή κάνει τις καταστροφές αυτής της φύσης συχνότερες και χειρότερες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ