Οι Τούρκοι βάζουν το εγχώριο ραντάρ ''AESA MURAD'' στο BAYRAKTAR θέλουν αεροπορική υπεροχή στο ΑιγαίοΟι Τούρκοι επιχειρούν να ενσωματώσουν το εγχώριο ραντάρ MURAD AESA όχι μόνο στα μαχητικά αεροσκάφη τους F-16 με βάση το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους  OZGUR, αλλά και στα drones τους, δοκιμάζοντας την ενσωμάτωσή του το επόμενο χρονικό διάστημα στο  BAYRAKTAR AKINCΙ TİHA

ΗΤουρκία είναι γνωστό ότι στο θέμα αναβάθμισης του στόλου των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της, δεν υπολογίζει μόνο στην αγορά 40 F-16 BLOCK-70 και 79 κίτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, αλλά έχει εξαγγείλει γηγενές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων στην Πολεμική Αεροπορία της μαχητικών αεροσκαφών F-16   με την επωνυμία ÖZGÜR.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 ÖZGÜR
Στο έργο ÖZGÜR, περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών των πολεμικών αεροσκαφών F-16 Block 30 στον κατάλογο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, στα παρακάτω:

Υπολογιστή Εθνικής Αποστολής
Μονάδα διασύνδεσης συστήματος
Ανώτερο μπροστινό πίνακα ελέγχου πιλοτηρίου
Υδραυλική ένδειξη καυσίμου, ένδειξη ενδείξεων κινητήρα
Ένδειξη έκτακτης ανάγκης
Εθνική συσκευή ηχητικής ασφάλειας
Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης Φίλων - Εχθρών (IFF)
Πολυτροπικός δέκτης
Αδρανειακό σύστημα πλοήγησης
Eνσωμάτωση της κεντρικής οθόνης πιλοτηρίου και της έγχρωμης οθόνης πολλαπλών λειτουργιών και  εγκατάσταση του ραντάρ MURAD AESA που αναπτύχθηκε από την ASELSAN. 

Το υπόψιν  έργο δεν θα περιοριστεί μόνο στα F-16 Block 30, αλλά θα εφαρμοστεί και σε πολεμικά αεροσκάφη F-16 σε διαμορφώσεις Block 40 και Block 50, σύμφωνα με τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι ενσωματώνουν το ραντάρ MURAD AESA στο BAYRAKTAR AKINCΙ TİHA
Τέλος οι Τούρκοι επιχειρούν την ενσωμάτωση του MURAD AESA και σε drones τους.   

Σχετικός με αυτό είναι ο τίτλος άρθρου Τουρκικού ΜΜΕ, "Η κρίσιμη διαδικασία για το ραντάρ MURAD AESA της ASELSAN έχει ξεκινήσει", το οποίο επισημαίνει:

"Η κρίσιμη διαδικασία για το ραντάρ MURAD AESA που αναπτύχθηκε από την ASELSAN έχει ξεκινήσει. Το ραντάρ MURAD ενσωματώθηκε στο AKINCI Attack Unmanned Aerial Vehicle.

Η ASELSAN συνεχίζει τις αναπτυξιακές της δραστηριότητες για το Εθνικό Ραντάρ AESA εδώ και λίγο καιρό. Οι πτητικές δοκιμές για το ραντάρ MURAD AESA, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε εναέριες πλατφόρμες όπως AKINCI, KIZILELMA και F-16, θα ξεκινήσουν σύντομα.

Για το σκοπό αυτό, το ραντάρ MURAD AESA ενσωματώθηκε στο BAYRAKTAR AKINC TİHA.

Στη δήλωση που έκανε ο Γενικός Διευθυντής της ASELSAN Ahmet Akyol σχετικά με το θέμα είπε ότι «Είναι ένα προϊόν που αναπτύχθηκε από μερικές χώρες που παρέχει σημαντική προστιθέμενη αξία όσον αφορά την ικανότητα στα UAV μας. Το ονομάσαμε MURAD. Έχουμε ενσωματώσει αυτό το ραντάρ στο AKINCI TİHA. Έγινε ενσωμάτωση λογισμικού. Τις επόμενες μέρες θα ζήσουμε μαζί τις δοκιμές πτήσεων και αεροπλάνων του.

Αυτό το ραντάρ είναι ένα προϊόν που μπορεί να παρακολουθεί πολλούς στόχους, διακρίνοντάς τους σε μεγάλη εμβέλεια και θα κάνει τη διαφορά στην αερομεταφερόμενη επίγνωση των UAV με μια σειρά από χαρακτηριστικά που κυμαίνονται από θαλάσσιες λειτουργίες έως παρακολούθηση κινούμενου στόχου, λειτουργίες SAR/ISAR. Είναι ένα πλήρως εγχώρια σχεδιασμένο και κατασκευασμένο σύστημα που περιλαμβάνει χιλιάδες ηλεκτρονικά εξαρτήματα. «Μπορώ να πω ότι μετράμε τις μέρες μέχρι την πτήση». 

Ο Akyol τόνισε ότι το AESA Radar ενσωματώνεται σε επανδρωμένα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, λέγοντας ότι «Το ραντάρ MURAD AESA αναπτύχθηκε για UAV και αεροσκάφη. Το HÜRJET μας, το Εθνικό μας Αεροσκάφος Μάχης, το AKINCI μας, το KIZILELMA μας.

Φυσικά, σε αυτό το στάδιο, η αεροπορική υπεροχή είναι μια πολύτιμη ικανότητα στο πεδίο της μάχης. Εδώ, το να μπορείς να δεις τον εχθρό νωρίς, να μπορείς να τον ακολουθήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια αφού τον δεις και να μπορείς να τον  εμπλέξεις και να τον  καταστρέψεις από απόσταση είναι στην πραγματικότητα η βάση της υπεροχής στον εναέριο χώρο.

Εδώ, από τη μία πλευρά, βελτιώνοντας την ικανότητα ανίχνευσης, αναπτύξαμε το Ηλεκτρονικό Ραντάρ Ενεργής Σάρωσης με βάση το Νιτρικό Γάλλιο, το οποίο είναι η πιο προηγμένη τεχνολογία ραντάρ στον κόσμο. Επί του παρόντος, τα πρωτότυπα ενσωματώνονται τόσο στα αεροσκάφη μας όσο και στα UAV και η ενσωμάτωση συνεχίζεται. Τα επόμενα χρόνια, θα δούμε UAV και αεροπλάνα να πετούν με αυτό το ραντάρ στον ουρανό μας.

Οι πύραυλοι και τα ραντάρ μας δημιουργούν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα όταν συνδυάζονται

Με το ραντάρ MURAD AESA, έχουμε σχεδιάσει τοπικά αυτό το ραντάρ βασισμένο σε λογισμικό, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν εκατό λειτουργίες όπως ανώτερη ανίχνευση στον εναέριο χώρο μας, πολλαπλή παρακολούθηση, λειτουργία SAR, αυτόματη παρακολούθηση στόχων και αυτόματη εμπλοκή, και μπορούμε να το παράγουμε στην Τουρκία . Όταν ολοκληρωθεί η ολοκλήρωση, όλοι οι σύμμαχοί μας, ιδιαίτερα ο δικός μας στρατός, θα το χρησιμοποιήσουν.

Οι πύραυλοι που εξυπηρετούν αυτά τα συστήματα αποτελούν επίσης μέρος. Υπάρχουν πύραυλοι αέρος-αέρος που είναι ουσιαστικά συμπληρωματικοί σε αυτά τα ραντάρ. Ως ASELSAN, αναπτύσσουμε κεφαλές αναζήτησης για τους πυραύλους μας και εκεί. Είμαστε συνεργάτης με την TÜBİTAK-SAGE.  «Τόσο οι πύραυλοι όσο και τα ραντάρ μας μπορούν να περιγραφούν ότι δημιουργούν ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που αλλάζει το παιχνίδι όταν ενεργούν συνδυαστικά ».

Οι δυνατότητες του τουρκικού Ραντάρ AESA
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λειτουργίες και οι δυνατότητες του Εθνικού Ραντάρ AESA είναι οι εξής:

Δυνατότητες αέρος-αέρος

Αναζήτηση μεγάλης εμβέλειας
Παρακολούθηση κατά την κλήση
Παρακολούθηση πολλαπλών στόχων
Καθοδήγηση ενδιάμεσου σταδίου
Ανίχνευση εισροής
Ανίχνευση καιρού
Ελιγμός Αερομαχίας

Δυνατότητες αέρος-εδάφους

SAR
Χαρτογράφηση τοποθεσίας
Ανίχνευση και παρακολούθηση στόχων κινούμενου εδάφους
Maritime Search και ISAR
Μέτρηση απόστασης αέρα-εδάφους
Ακόνισμα δέσμης Doppler
Αυτόματος Προσδιορισμός Υψομέτρου

Ικανότητες

Πολυλειτουργικό Ραντάρ
Ταυτόχρονες αποστολές αέρα-αέρος και αέρα-εδάφους
Μη συνεργατικός προσδιορισμός στόχου
Αυτόματη αναγνώριση στόχου
Ηλεκτρονική Υποστήριξη
Ηλεκτρονική Επίθεση

Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι, οι Τούρκοι επιχειρούν να ενσωματώσουν το εγχώριο ραντάρ MURAD AESA όχι μόνο στα μαχητικά αεροσκάφη τους F-16 με βάση το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους  OZGUR, αλλά και στα drones τους, δοκιμάζοντας την ενσωμάτωσή του το επόμενο χρονικό διάστημα στο BAYRAKTAR AKINC TİHA.

Είναι γνωστό ότι σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι να έχει αεροπορική υπεροχή έναντι της Ελλάδας, αφού γνωρίζει πόσο ουσιαστική και βασική είναι ως προϋπόθεση για την επίτευξη των επεκτατικών σχεδιασμών της στο Αιγαίο και σε αυτόν τον άξονα κατατείνει η ενσωμάτωση στα drones του εγχώριου ραντάρ AESA.