Πολεμικό Ναυτικό: Οι φρεγάτες που έχει ο στόλος – Πώς αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο η Belharra



H πρώτη φρεγάτα τύπου Belharra που θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό είναι γεγονός, με το πλοίο με το όνομα «Κίμων» να βρίσκεται πλέον στα νερά της Μεσογείου. Είναι το πρώτο από τα νέα τύπου πλοία που θα ενσωματωθεί στο ΠΝ αλλάζοντας τους συσχετισμούς και τα δεδομένα στο Αιγαίο.

Ο «Κίμων» έρχεται για να ανανεώσει τον στόλο από φρεγάτες που περιλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό, πραγματοποιώντας έτσι ένα τεχνολογικό άλμα σχεδόν πέντε δεκαετιών καθώς ως τώρα ο ελληνικός στόχος αποτελείται από φρεγάτες τύπου Standard και τύπου MEKO-200HN των δεκαετιών ’70 και ’80.

Οι φρεγάτες που έχει το Πολεμικό Ναυτικό
ΤΥΠΟΥ ΜΕΚΟ

ΥΔΡΑ (F 452)
ΣΠΕΤΣΑΙ (F 453)
ΨΑΡΑ (F 454)
ΣΑΛΑΜΙΣ (F 455)
ΤΥΠΟΥ STANDARD

ΕΛΛΗ (F 450)
ΛΗΜΝΟΣ (F 451)
ΑΔΡΙΑΣ (F 459)
ΑΙΓΑΙΟΝ (F 460)
ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ (F 461)
ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F 462)
ΚΑΝΑΡΗΣ (F 464)
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F 465)
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F 466)

Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο
Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία και επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, Στέλιος Πετράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέλυσε τα νέα δεδομένα και τους συσχετισμούς που δημιουργούνται στο Αιγαίο. Όπως ο ίδιος είπε: «στον πόλεμο επιφανείας τα πλοία είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας επιφανείας, ικανά να πλήξουν στόχους επιφανείας, δηλαδή πλοία του αντιπάλου αλλά και παράκτιους στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 200 χιλιομέτρων, δυνατότητα που δεν υπήρχε ως τώρα.

Διαθέτουν εξαιρετικά σύγχρονο πυροβόλο διαθέτουν τηλεχειριζόμενα πυροβόλα μικρότερου διαμετρήματος, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, δηλαδή πλοίων ανορθόδοξου πολέμου. Στο κομμάτι του αντιαερoπορικού πολέμου είναι εφοδιασμένα με 32 εξαιρετικών επιδόσεων βλήματα επιφανείας αέρος, με δυνατότητες να πλήξουν στόχους αέρος, εχθρικά αεροσκάφη δηλαδή σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 100 χιλιομέτρων. «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική δυνατότητα, διότι μας παρέχει ικανότητα αεράμυνας στην περιοχή του μέγιστου βεληνεκούς των όπλων και της μονάδας που φέρει τα όπλα».

Και προσέθεσε: «Στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, στην Τουρκία δεν υπάρχει αντίστοιχο όπλο στη θάλασσα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία αντέδρασε όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία για την πρόσκτηση των νέων πλοίων. Οι δυνατότητες των πλοίων είναι τέτοιες που ασφαλώς ανησυχούν την γείτονα ενώ εκτιμάται ότι δεν θα είναι ποτέ σε θέση, να αποκτήσει πλοία αντίστοιχων δυνατοτήτων.

Στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, τα πλοία είναι εφοδιασμένα με «ό,τι τελειότερο υπάρχει από πλευράς συσκευών, δηλαδή σόναρ σε συνδυασμό με το εξαιρετικά ελικόπτερο,και με τις τορπίλες που είναι εφοδιασμένα τα πλοία».

«Νομίζω ότι θα αποτελούν πονοκέφαλο για τα υποβρύχια, για τα εχθρικά υποβρύχια και στον ηλεκτρονικό πόλεμο, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στα πλοία όλων των συσκευών ηλεκτρονικού πολέμου».

«Εκτοξεύεται η μαχητική και αποτρεπτική ικανότητα»
«Τα πλοία αυτά, ενσωματώνουν πολύ σύγχρονες τεχνολογίες που απαιτούν επαναπροσανατολισμό, ειδικά στις σχολές υπαξιωματικών του προγράμματος σπουδών, αλλά παράλληλα είναι και ελκυστικός επαγγελματικόs προσανατολισμός», είπε ο Αντιναάυαρχος και τόνισε ότι είναι καταλυτική η επίδραση και στο ηθικό του ναυτικού κόσμου. «Διότι μην ξεχνάτε ότι ο στόλος μας είναι εξαιρετικά γερασμένος. Ήταν, ανελαστική υποχρέωση να προχωρήσουμε σε αυτή την ανανέωση».

Στο τέλος της δεκαετίας του 90, η «Σαλαμίς» ήταν η τελευταία ΜΕΚΟ που παρελήφθη, υπενθυμίστηκε. «Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί από την ημέρα που θα υπογραφεί σύμβαση μέχρι να παραληφθεί το πρώτο πλοίο, τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια. Εδώ καταφέραμε σε 4 χρόνια να έχουμε παραλάβει και τις τρεις μονάδες. Αν το πρόγραμμα πρόσκτησης δεν ήταν αυτό και ήταν μεγαλύτερο, θα υπήρχε απαίτηση να προμηθευτούμε μεταχειρισμένες μονάδες για να καλύψουμε το μεσοδιάστημα μέχρις ότου παραληφθούν ενδεχομένως άλλα πλοία που θα είχαμε παραγγείλει και που θα ξεκινούσαν οι πρόσκτήσεις μετά το 2027- 28».