Πώς επηρέασε η απόκτηση της Belharra τις σχέσεις μας με την Τουρκία; Απαντούν αναλυτές & ειδικοί (Βίντεο)Το «υπερ-όπλο» του Αιγαίου!

Ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Ρομπόπουλος, ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, και ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, είναι ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του κόμματος του Ερντογάν και μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», για αυτήν την επίσκεψη.

Τουρκικά μαχητικά στο Πακιστάν φέρνουν ακόμα πιο κοντά Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ (7196778)
«Γίνεται το συνέδριο που ξεκινά σε μία ώρα και έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον πρωθυπουργό. Χτες συνάντησα τον αντιπρόεδρο του κόμματος και συζητήσαμε τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή.

 Η κουβέντα μας δεν περιορίστηκε μόνο στα ελληνοτουρκικό αλλά και για τη Συρία. Το κλίμα ήταν καλό. Και οι Τούρκοι θέλουν να διατηρήσουν την ηρεμία. Σκοπός των δύο πλευρών είναι τον Δεκέμβρη να βρεθεί κοινός τόπος. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεχίζει να έχει οικονομικά προβλήματα, θέλει βοήθεια και θέλει να βρει ένα κοινό σημείο με τη Δύση».

Ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Ρομπόπουλος, αναφέρθηκε στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων, μοι οποίες ήταν οι εξής:

AKSAM: Τα μαχητικά χτύπησαν σε βάθος 5χλμ.

Μιλιγιέτ: Τι σύμμαχος είναι αυτός;

Όπως είπε ο δημοσιογράφος, η Ελλάδα δεν πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα αυτόν τον καιρό αλλά η απόκτηση της νέας υπερσύγχρονης φρεγάτας πρωταγωνίστησε αλλά χωρίς αρνητικό πρόσημο.

Αναφερόμενος σε αυτήν τη απόκτηση, ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλο, είπε πως στρατιωτικά η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

«Η Belharra και τα F16 αγόρασαν τη ειρήνη. Εάν θες ειρήνη πρέπει να ετοιμαστείς για πόλεμο και αυτό σου δίνει τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης. Πριν χρόνια είχαμε προβλήματα αλλά τώρα το ανατρέψανε αυτό».

Ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου επισήμανε πως η ελληνική πλευρά έρχεται στις συζητήσεις με τη Τουρκία με σκοπό να βρεθεί κοινός στόχος στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά ταυτόχρονα πηγαίνει υποψιασμένη.

«Η Τουρκία πρέπει να μας αποδείξει πως οι προθέσεις της είναι ειλικρινείς. Η Τουρκία κάποια στιγμή θα αποδεχτεί να πάμε στη Χάγη και τότε θα διανύσει μεγαλύτερη απόσταση από την Ελλάδα για τι θα πρέπει να αποδεχτεί το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της θάλασσας  αλλά και τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Άρα ο δρόμος είναι μακρύς».

Στη συνέχεια, ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου είπε πως αυτό που απασχολεί την Τουρκία είναι η Συρία.

«Αυτό που απασχολεί την Τουρκία είναι η Συρία. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι κούρδοι για τους Τούρκους είναι τρομοκράτες ενώ για του Αμερικανούς είναι πολεμιστές εναντίον των τζιχαντιστών».