Ξεκίνησε η πρώτη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος της Ευρωκορβέτας και η Ελλάδα στην κοινοπραξίαΣτις 24 Οκτωβρίου η OCCAR (Organisation for Joint Armament Cooperation) υπέγραψε με την κοινοπραξία Naviris το σύνολο των εγγράφων για την έναρξη της πρώτης φάσης του προγράμματος της Ευρωκορβέτας (MMPC : Modular and Multirole Patrol Corvette). 

H κοινοπραξία Naviris περιλαμβάνει την ιταλική Fincantieri, τη γαλλική Naval Group, την ισπανική Navantia, καθώς και την Ελλάδα, τη Δανία και τη Νορβηγία. Το κόστος της πρώτης φάσης του προγράμματος ανέρχεται στα € 87 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα € 60 εκατομμύρια θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μέσω του ταμείου EDF (European Defence Fund), ενώ τα υπόλοιπα € 27 εκατομμύρια θα διαθέσουν οι συμμετέχουσες χώρες.

Η OCCAR θα διαχειριστεί το πρόγραμμα, ως αναθέτουσα αρχή, εκ μέρους της ΕΕ, και κατόπιν εντολής των συμμετεχουσών κρατών. Την ίδια ημέρα, οι συμμετέχουσες χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία κοινοπραξίας, η οποία έχει ως στόχο την εκτέλεση του προγράμματος και τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών (ναυπηγείων) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 

Η πρώτη φάση του προγράμματος έχει διάρκεια 24 μήνες και αφορά την αρχική σχεδίαση του πλοίου. Η Ευρωκορβέτα θα σχεδιαστεί σε δύο (2) κύριες εκδόσεις: Πολλαπλού Ρόλου Μακράς Εμβέλειας (LRM : Long Range Multipurpose) και Πολλαπλού Ρόλου Πλήρους Μάχης (FCM : Full Combat Multipurpose). Τα βασικά μεγέθη των πλοίων είναι 110 μέτρα μήκος περίπου και εκτόπισμα περί των 3.000 τόνων.