Από το πουθενά η Μόσχα ξεκίνησε να στρατολογεί μαζικά Σέρβους μαχητές για την Ουκρανία-Σκοπεύει να σχηματίσει ξεχωριστό σερβικό τάγμα αλεξιπτωτιστών!Το Κρεμλίνο λέγεται πως στρατολογεί ενεργά Σέρβους «εθελοντές» για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις του σερβικού υπουργείου άμυνας. Δεκάδες Σέρβοι μαχητές βρίσκονται ήδη στην Ρωσία, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τις φιλοδοξίες του Βελιγραδίου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλυτές εικάζουν πως αυτή η τροπή των γεγονότων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και τις ιστορικά καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Μία έρευνα που διεξήγαγε η βρετανική εφημερίδα Guardian ανακάλυψε πως τουλάχιστον δύο Σέρβοι υπέγραψαν για να πολεμήσουν στο πλευρό του ρωσικού στρατού. Άλλες αναφορές προτείνουν πως η Μόσχα σκοπεύει να στρατολογήσει «χιλιάδες» Σέρβους μαχητές.

Ο άντρας που λέγεται πως βρίσκεται πίσω από αυτό το πρόγραμμα στρατολόγησης ονομάζεται Davor Savičić. Πρόκειται για έναν Σέρβο που ξεκίνησε να πολεμά με την Ρωσία στην Ουκρανία πίσω το 2014. Φήμες τον φέρουν να σχετίζεται με την μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ. 

«Πλέον υπογράφουμε επίσημα συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο άμυνας» δήλωσε ο Savičić σε ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι το προηγούμενο Σάββατο. «Οι στρατιώτες περνούν από το γραφείο στρατιωτικής εγγραφής και στρατολόγησης στο Κρασνογκόρσκ» πρόσθεσε. «Μετά από επιπρόσθετη εκπαίδευση, οι άντρες στέλνονται στην κατεύθυνση του Λουγκάνσκ.»

Στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη, αποκαλύφθηκε πως τουλάχιστον κάποιοι Σέρβοι μαχητές είχαν ενταχθεί στην 106η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, μία από τις τέσσερεις τέτοιες μεραρχίες των ρωσικών αερομεταφερόμενων στρατευμάτων. Αναφορές εκτιμούν πως τα ρωσικά σχέδια αναμένεται να επεκτείνουν το πρόγραμμα στρατολόγησης Σέρβων σε σημείο που θα σχηματιστεί ένα ξεχωριστό τάγμα εντός της 106ης Μεραρχίας. Η ίδια ταξιαρχία έχει ξανά αναφερθεί στο παρελθόν πως απαρτίζεται από ξένους μαχητές άλλων χωρών.

Το βρετανικό Guardian μίλησε με Σέρβους μαχητές που είχαν αποφασίσει να μπούνε στον ρωσικό στρατό για «ιδεολογικούς λόγους».

Από την μία, η αναζήτηση στρατιωτών από την Σερβία είναι ένα λογικό βήμα για την Μόσχα. Η βαλκανική χώρα είχε πάντα στενές σχέσεις με την Ρωσία, ενώ παραστρατιωτικά σώματα των δύο χωρών φαίνεται πως συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Παράλληλα, πολλές παραστρατιωτικές σερβικές ομάδες φαίνεται να έχουν κοινές φιλοδοξίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την άλλη όμως, τα τελευταία χρόνια η Σερβία κάνει βήματα ανάπτυξης σχέσεων με νέους διεθνείς εταίρους εκτός Ρωσίας. Για παράδειγμα πρόσφατα οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται με τον αμερικανικό στρατό. Ως αποτέλεσμα, η μαζική στρατολόγηση Σέρβων στον ρωσικό στρατό ίσως θεωρηθεί ως προβληματική από την Δύση.