Πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ: Αμερικανικά αεροπλανοφόρα «κυκλώνουν» τη Μέση Ανατολή – «Επικίνδυνη κλιμάκωση με ευθύνη του Ιράν», αναφέρουν οι ΗΠΑΟ Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα χθες ότι η Ουάσινγκτον διαβλέπει μία δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων τις οποίες υποστηρίζει, στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ΗΠΑ δεν επιζητούν την κλιμάκωση, δήλωσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Ο Μπλίνκεν, πρόσθεσε ότι, οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι περισσότεροι όμηροι θα απελευθερωθούν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στη Μέση Ανατολή εν μέσω του κλιμακούμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin ανακοίνωσε αργά το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ θα αναδιατάξουν μια από τις ομάδες κρούσης τους στον Περσικό Κόλπο, καθώς και θα στείλουν επιπλέον συστήματα αεράμυνας στην περιοχή.

Ο Όστιν είπε επίσης ότι έχει τοποθετήσει πρόσθετες δυνάμεις των ΗΠΑ σε «προετοιμασία για την ανάπτυξη εντολών», αλλά δεν διευκρίνισε πόσες. Ο Όστιν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέταξε 2.000 στρατιώτες να προετοιμαστούν για ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή.

Η τελευταία απόφαση ακολούθησε «λεπτομερείς συζητήσεις με τον Πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με τις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις δυνάμεις πληρεξουσίου του σε όλη τη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Όστιν σε δήλωση.

Το USS Dwight D. Eisenhower και η ομάδα κρούσης του – που το περασμένο Σαββατοκύριακο το Austin είχε ανακοινώσει ότι θα αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο για να ενωθεί με το USS Gerald R. Ford – θα κατευθυνθούν στον Περσικό Κόλπο, αποκάλυψε το Ώστιν το Σάββατο.

Ο Όστιν είπε επίσης ότι παρήγγειλε μια αντιπυραυλική μπαταρία Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και τάγματα πυραυλικής άμυνας Patriot στον Περσικό Κόλπο επίσης.

Οι κινήσεις γίνονται καθώς οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις από ομάδες σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν τις ημέρες μετά την εισβολή των μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το USS Gerald R. Ford και η ομάδα κρούσης του αναπτύχθηκαν από τη δυτική προς την ανατολική Μεσόγειο δύο ημέρες μετά από εκείνη την επίθεση.

ΟΙ ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον συστήματα αεράμυνας και επιπλέον αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή
Την αποστολή αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και περισσότερων Patriot στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

«Κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με πρόσφατα κλιμακούμενες ενέργειες από το Ιράν και από προσκείμενες (στην Τεχεράνη) δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέταξα σήμερα σειρά πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων των ΗΠΑ στην περιοχή και της άμυνας του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με αυτή, το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ θα πλεύσει στην περιοχή, προς ενίσχυση του «Gerald Ford» το οποίο βρίσκεται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Αϊζενχάουερ θα περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ για ανάπτυξη στον Περσικό Κόλπο ή την Αραβική Θάλασσα.

Η τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποίησαν δύο αεροπλανοφόρα στη Μέση Ανατολή ήταν το 2020, μετά την επίθεση με ρουκέτες στο στρατόπεδο Τατζί στο Ιράκ, όπου σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε επίσης ότι έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτική δύναμη, η οποία θα είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην περιοχή εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Δεν υπεισήλθε ωστόσο σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών.

newpost.gr