Πρωθυπουργός Ισραήλ: «Η Χαμάς θέλει πόλεμο, θα τον έχει και θα τον θυμούνται για γενιές»Σε μια εποχή που το Ισραήλ εξακολουθεί να μάχεται εναντίον των τρομοκρατών και ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 900, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε μια μαζική επίθεση κατά της Χαμάς: «Ο εχθρός ήθελε πόλεμο, ο εχθρός θα έχει πόλεμο. Αυτό που θα υποστεί θα αντηχεί για γενιές».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κάλεσε την αντιπολίτευση να δημιουργήσει αμέσως μια εθνική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης «χωρίς προϋποθέσεις».

Ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε χθες το απόγευμα (Δευτέρα), δύο ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς , ότι η ισραηλινή απάντηση «θα αντηχεί για γενιές».

 Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου τόνισε: 

«Είμαστε σε έναν πόλεμο για να διασφαλίσουμε την ύπαρξή μας, έναν πόλεμο στον οποίο θα κερδίσουμε. (πρόκειται για) Ανθρώπινα ζώα που γιορτάζουν τη δολοφονία παιδιών, ηλικιωμένων και γυναικών. Δεν έχουμε δει τη διαφορά της φρίκης της Χαμάς από τη φρίκη του ISIS.  Εξαναγκάζουν τα παιδιά να αυτοπυροβολούνται μαζί με τις οικογένειές τους. Ξέραμε ποια ήταν η Χαμάς – Τώρα όλος ο κόσμος ξέρει. Ο εχθρός ήθελε πόλεμο, ο εχθρός θα πάρει πόλεμο».

Ο Νετανιάχου περιέγραψε λεπτομερώς τις πέντε οδηγίες που έδωσε στο σύστημα ασφαλείας:

Πρώτη δράση – καθαρίστε τους οικισμούς και αποκρούστε κάθε είσοδο του εχθρού στο έδαφός μας. Αυτές οι μάχες συνεχίζονται ακόμα. Αρκετοί βδελυροί τρομοκράτες είναι ακόμα ανάμεσά μας και οι δυνάμεις μας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να τους εξαλείψουν.

Δεύτερη ενέργεια που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή – προχωρήστε στη μαζική επίθεση κατά της Χαμάς με μια άνευ προηγουμένου ένταση».

Τρίτη δράση – για την οχύρωση των άλλων μετώπων – στα βόρεια σύνορα κατά της Χεζμπολάχ, στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και εντός του Κράτους του Ισραήλ. Αγκαλιάζω τους μαχητές, όλο το προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης, που ενεργούν με εξαιρετικό θάρρος, ακόμη και σε αυτές στιγμές σε όλα αυτά τα μέτωπα, και να θυσιάσουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν το κράτος του Ισραήλ.

Τέταρτη δράση – συνεχίζοντας να ενισχύω τη διεθνή υποστήριξη που άρχισα να κινητοποιώ με το ξέσπασμα της εκστρατείας το Σάββατο, προκειμένου να διατηρηθεί ο χώρος δράσης μας ενάντια στους εχθρούς μας».

«Μια τελευταία ενέργεια, για μένα, είναι υψίστης σημασίας – να εδραιωθεί η ενότητα στους ανθρώπους. Ο διχασμός μέσα μας έχει τελειώσει. Είμαστε όλοι ενωμένοι. Και όταν είμαστε ενωμένοι – κερδίζουμε.

Ο λαός είναι ενωμένος, και τώρα η ηγεσία πρέπει να ενωθεί. Καλώ τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να δημιουργήσουν αμέσως μια εθνική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης χωρίς προϋποθέσεις, όπως δημιουργήθηκε με τον Menachem Begin, την παραμονή του Πολέμου των Έξι Ημερών».

Ευχαριστήριο στους Αμερικανούς

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους Αμερικανούς: «Είμαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω εκ νέου, εκ μέρους όλων των πολιτών του Ισραήλ, για τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών με λόγια και πράξεις για την ασφάλεια του Ισραήλ. Ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, κατευθύνεται προς την περιοχή μας. Οι κοινοί μας εχθροί στο διάστημα κατανοούν πολύ καλά τη σημασία αυτού του βήματος. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω πολλούς παγκόσμιους ηγέτες για την άνευ προηγουμένου υποστήριξή τους στο Ισραήλ».

“Δεν έλαβα προειδοποίηση από την Αίγυπτο”

Ο Νετανιάχου αρνήθηκε την αναφορά ότι έλαβε προειδοποιητικό τηλεφώνημα από την Αίγυπτο και είπε:

 «Υπάρχουν πολλές ψεύτικες ειδήσεις και προπαγάνδα που δημοσιεύονται με σκοπό να μας τρομάξουν και να μας διχάσουν, όπως η δημοσίευση για δεκάδες τούνελ που διεισδύουν στην περιοχή της επικράτειά μας ή την ψευδή δημοσίευση ότι οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν έγκαιρα το Ισραήλ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου – κάτι που δεν ίσχυε. Και δεν θα ενδώσουμε. Δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτές τις παγίδες προπαγάνδας και πρέπει επίσης να εξοπλίσουμε τον εαυτό μας με ό,τι χρειάζεται στον πόλεμο με υπομονή και ψυχραιμία».

«Ξέρω ότι όλοι θέλουμε αποτελέσματα εδώ και τώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Θα πάρει χρόνο. Αλλά σας υπόσχομαι αγαπητοί πολίτες, στο τέλος της εκστρατείας όλοι οι εχθροί μας θα ξέρουν ότι ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ. Αυτό που θα κάνουμε στους εχθρούς μας τις επόμενες μέρες θα έχει απήχηση σε αυτούς για γενιές»

Ν12