Ο λύκος τομάρι δεν αλλάζει – Πώς η Χαμάς «έπαιξε» με τους «ευσεβείς πόθους» του Ισραήλ για να το ξεγελάσει



«Διαπράξαμε ένα κολοσσιαίο λάθος, συμπεριλαμβανομένου και εμού, πιστεύοντας ότι μια τρομοκρατική οργάνωση μπορούσε να αλλάξει το DNA της», δήλωσε ο Γιάκοβ Αμίντρορ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ από το 2011 έως το 2013 και ερευνητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ.

«Οι φίλοι μας σε όλο τον κόσμο μας είπαν ότι η Χαμάς είπε αποκτήσει “περισσότερη υπευθυνότητα” και ήμασταν ηλίθιοι που το πιστέψαμε.

»Συνεπώς κάναμε λάθος. Δεν θα ξανακάνουμε αυτό το λάθος και θα καταστρέψουμε τη Χαμάς αργά αλλά σίγουρα», τόνισε.

[σ.σ. Το ίδιο λάθος κάνουν και οι Έλληνες που υποστηρίζουν τον κατευνασμό της Τουρκίας και κάποια «μεταφυσική» ελληνοτουρκική φιλία. Ο λύκος τομάρι δεν αλλάζει, λέει ο ελληνικός λαός. Αυτό ισχύει τόσο για τη Χαμάς όσο και για την Τουρκία.]

Η αποτυχία των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών να προβλέψουν την αιματηρή και άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον της χώρας τους, προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είχαν κατανοήσει καθόλου αυτή καθαυτήν την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, εκτιμούν ειδικοί.

Το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε εντελώς τα ξημερώματα του Σάββατου όταν η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό τον έλεγχό της, και έστειλε στο έδαφός του 1.000 τζιχαντιστές που σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους και απήγαγε τουλάχιστον 100 άλλους.

«Είναι παταγώδης αποτυχία του συστήματος πληροφοριών και της στρατιωτικής μηχανής για τις νότιες (περιοχές)», που συνορεύουν με τη Γάζα, υπογραμμίζει ο εν αποστρατεία στρατηγός.

Ωστόσο εκτός από την αποτυχία των φημισμένων ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών να εντοπίσουν αυτή την επιμελώς προετοιμασμένη επίθεση ή να την εμποδίσουν, η γενικότερη αντίληψη των Αρχών στο Ισραήλ για τη Χαμάς ήταν απολύτως λανθασμένη, δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Η Χαμάς επιδεικνύει μεγάλη αυτοσυγκράτηση»
Η Χαμάς θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελέγχει τη Γάζα από τότε που εξεδίωξε από τον παλαιστινιακό θύλακα την αντίπαλή της οργάνωση Φάταχ το 2007, δύο χρόνια μετά τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από το έδαφος αυτό.

Πόλεμοι μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από το 2007 σημαδεύτηκαν από καταστροφικά πλήγματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο στρατός επεδίωκε να καταστρέψει τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς, και μπαράζ ρουκετών στο Ισραήλ.

Σε μια προσπάθεια να εγγυηθεί μια βιώσιμη εκεχειρία με την οργάνωση, το Ισραήλ είχε αυξήσει μετά τον πόλεμο του 2021 τις άδειες εργασίας και εμπορικής δραστηριότητας που χορηγεί στους κατοίκους της Γάζας, με σχεδόν 18.500 εργαζόμενους να εισέρχονται στο Ισραήλ, ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός στη Γάζα είναι στην ανεργία.

Το Ισραήλ θεώρησε ότι τα οικονομικά κίνητρα ήταν ένα μέσο διατήρησης της ηρεμίας.

Την 1η Οκτωβρίου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Τζάχι Χανέγκμπι δήλωνε ως εκ τούτου ότι η Χαμάς δεν είχε προβεί τα τελευταία δύο χρόνια,, σε καμιά ρίψη ρουκέτας.

«Η Χαμάς επιδεικνύει μεγάλη αυτοσυγκράτηση» και γνωρίζει το τίμημα μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης, δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού.

«Ευσεβής πόθος»
Για τον Μάικλ Μιλστάιν, διευθυντή του Φόρουμ παλαιστινιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ-Αβίβ τέτοιες δηλώσεις δείχνουν «ότι είχαμε μια εντελώς λανθασμένη γνώμη για τη Χαμάς».

«Η ιδέα των οικονομικών κινήτρων που μπορούν να μειώσουν το κίνητρο της Χαμάς να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες ή ακόμη να ωθήσουν την (παλαιστινιακή) κοινή γνώμη να αντιταχθεί στο κίνημα κατέρρευσε παντελώς», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έχετε να κάνετε με μια ριζοσπαστική ιδεολογική οργάνωση, νομίζετε πως πράγματι μπορείτε να εξαγοράσετε την ιδεολογία της; να την αλλάξετε; αυτό είναι πλήρης περιφρόνηση και πιθανόν, ένας ευσεβής πόθος», εκτιμά ο Μιλστάιν.

Στο μεταξύ «αυτοί ενισχύονταν και ετοίμαζαν το επόμενο στάδιο του πολέμου τους».

«Το μήνυμα ήταν σαφέστατο, αλλά οι υπεύθυνοι δεν ήθελαν να το πιστέψουν»
«Η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, κάτι που είναι αδιανόητο καθώς κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς το Ισραήλ συνέχισε να αυξάνει τον αριθμό των αδειών εργασίας (που χορηγούνται στους Παλαιστίνιους) και τις παραχωρήσεις», σύμφωνα με την άποψη απόστρατου αξιωματούχου των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Η άποψη του Ισραήλ ήταν ότι η Χαμάς δεν ήθελε κλιμάκωση», ενώ «το μήνυμα ήταν σαφέστατο, αλλά οι υπεύθυνοι δεν ήθελαν να το πιστέψουν», δηλώνει.

Το Σάββατο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιώβ Γκαλάντ δήλωσε ότι όταν ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης των περιοχών του νότιου Ισραήλ το 2009, ήθελε να εξοντώσει τη Χαμάς αλλά είχε εμποδιστεί από τους πολιτικούς.

Σήμερα, δεν θεωρεί ότι υπόκειται σε κάποιον περιορισμό.

«Θα αλλάξουμε την πραγματικότητα επί τόπου στη Γάζα», υποσχέθηκε:

«Αυτό που υπήρχε πριν δεν θα υπάρχει πλέον».

«Η Χαμάς έδωσε την εντύπωση πως είχε εστιάσει στην οικονομία»
«Η Χαμάς χρησιμοποίησε μια πρωτοφανή τακτική των μυστικών υπηρεσιών για να παραπλανήσει το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, δίνοντας δημοσίως την εντύπωση ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε πόλεμο ή αντιπαράθεση με το Ισραήλ, ενώ προετοιμαζόταν για τη μεγάλη επιχείρηση», δήλωσε πηγή στο Reuters που δεν κατονομάζεται.

«Το Ισραήλ παρερμήνευσε την εκπαίδευση ως μια στάση. Η Χαμάς εκπαιδευόταν για την επίθεση και μπόρεσε να χτίσει μια ολόκληρη εικόνα ότι δεν ήταν έτοιμη για μια στρατιωτική περιπέτεια κατά του Ισραήλ», δήλωσε η πηγή.

Ισραηλινή πηγή ασφαλείας παραδέχθηκε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ εξαπατήθηκαν από τη Χαμάς.

«Μας έκαναν να σκεφτόμαστε ότι ήθελαν χρήματα. Και όλο αυτό τον χρόνο αυτοί μετείχαν σε ασκήσεις/γυμνάσια μέχρι που ξεσηκώθηκαν».