Η Στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας από βάσεις τουρκικών drones- Ο ρόλος του Bayraktar στην τουρκική "επανάσταση" των drones



Λιβύη-Κόσσοβο-Κατεχόμενα στην Κύπρο-Βόρεια Συρία, είναι περιοχές που οι Τούρκοι έχουν βάσεις drones, με σκοπό τον έλεγχο της ΝΑ Μεσογείου και την υλοποίηση μέσω και άλλων φίλα προσκείμενων κρατών, όπως η Αλβανία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη στα Βαλκάνια, της Στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδας

Είναι γεγονός ότι η εξέλιξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα των drones, οφείλει πάρα πολλά στον  Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του Ερντογάν, ο οποίος σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε με την ομώνυμη εταιρεία του να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών χωρών, κατασκευάζοντας πληθώρα εναέριων μη επανδρωμένων οχημάτων- αεροσκαφών.

Ο ρόλος του Μπαϊρακτάρ στην τουρκική "επανάσταση" των drones
Σε σχετικό με τα παραπάνω άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνει:  

"Καθώς η ελίτ ιπτάμενη ομάδα της Τουρκίας σχεδίαζε το μισοφέγγαρο και το αστέρι της εθνικής σημαίας στον ουρανό της Άγκυρας, οι Τούρκοι στο έδαφος έτρεξαν για μια φωτογραφία με τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, τον άνθρωπο που αποκαλούν ήρωα που μετέτρεψε τη χώρα της Μέσης Ανατολής σε βασικό παγκόσμιο προμηθευτή θανατηφόρων drones.

Ο Μπαϊρακτάρ είναι επίσης γαμπρός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκεί στην άσφαλτο μιας στρατιωτικής βάσης, η εταιρεία του Baykar παρουσίασε τη νέα γενιά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχη, που  θα πετά γρηγορότερα και μακρύτερα, ενώ θα φέρει περισσότερα όπλα από τα υπάρχοντα.

Η νέα γενιά drones αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες φιλοδοξίες μιας εταιρείας που έχει γίνει ολοένα και πιο ισχυρή στο εξωτερικό αφού η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα drones της TB-2 για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις με ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια, h Baykar έχει γίνει βασικό μέρος της προσπάθειας του Ερντογάν να οικοδομήσει μια αυτάρκη αμυντική βιομηχανία με προϊόντα που κυμαίνονται από οπλισμένα drones μέχρι μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.

Όλα αυτά προορίζονται να στηρίξουν την ολοένα και πιο διεκδικητική εξωτερική πολιτική του σε μια περιοχή βυθισμένη σε συγκρούσεις.

Αλλά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι πωλήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο εξωτερικό έχουν επίσης αυξηθεί σταθερά, δίνοντας στην Τουρκία μεγαλύτερη πολιτική επιρροή πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή.

Οι επιδιώξεις της Baykar
Σε μια σπάνια συνέντευξη στην αεροπορική βάση στα περίχωρα της Άγκυρας, ο Bayraktar, απόφοιτος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, εξέφρασε τις φιλοδοξίες να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της εταιρείας και τις διεθνείς πωλήσεις σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το "βαρύ χαρτί" της Τουρκίας στο εξωτερικό.

Η Baykar θα ξεκινήσει σύντομα τη μαζική παραγωγή τουλάχιστον ενός από τα δύο προηγμένα drones που θα απογειωθούν από το νεότευκτο μίνι αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, το TCG Anadolu.

Ταυτόχρονα, επιδιώκει να επεκτείνει το μερίδιό της σε αγορές από την Αφρική προς την Ευρώπη και την Ασία με τα υπάρχοντα μη επανδρωμένα οχήματα μάχης TB2 και Akinci καθώς και με τα πρόσφατα αναπτυγμένα TB3 και Kizilelma.

Τα νέα drones θα προκαλέσουν «επανάσταση» στη στρατιωτική επιρροή της Τουρκίας από τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε ο Bayraktar, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε από τον πατέρα του και ελέγχεται από την οικογένειά του.

Θα «επιτρέψουν στην Τουρκία να πραγματοποιεί επιτήρηση και να εκτελεί επιθέσεις πάνω από ηπείρους χάρη στην αύξηση του χρόνου πτήσης και της ακτίνας λειτουργίας της», είπε

Η Baykar πουλά το ναυαρχίδα της TB2 σε 31 χώρες
Ενώ αυτές οι πωλήσεις αφορούσαν κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι ένα άλμα από δύο μόλις αγοραστές στο εξωτερικό πριν από τέσσερα χρόνια. «Οι πωλήσεις του TB-2 έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Pieter Wezeman, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης ή SIPRI. «Η μία μετά την άλλη χώρα παραγγέλνουν παρτίδες διαφόρων μεγεθών».

Η χρήση drones από την Τουρκία υπογραμμίζει το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του πολέμου σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές του κόσμου.

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ανέτρεψαν την παλίρροια στην εξέγερση κατά  της Άγκυρας εδώ και δεκαετίες, εναντίον του αυτονομιστικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στα νοτιοανατολικά της χώρας, στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Σχετικά φθηνό στην κατασκευή και ανάπτυξη, τα τουρκικά drones τα τελευταία χρόνια, βοήθησαν στην αλλαγή των συγκρούσεων σε μέρη τόσο μακρινά όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Λιβύη υπέρ των Τούρκων συμμάχων.

Ακόμη και πέρα από τη Μέση Ανατολή, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για χώρες που δραστηριοποιούνται εκτός ΝΑΤΟ ή δεν μπορούν να τα αποκτήσουν από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους.

Τα νέα drones θα αυξήσουν τη φήμη του έθνους ως προμηθευτή υψηλής ποιότητας πολεμικής τεχνολογίας σε προσιτές τιμές, μια μοναδική θέση που κατέχει η Τουρκία μεταξύ μιας χούφτας χωρών που παράγουν εξελιγμένα drones, σύμφωνα με τον Fabian Hinz, εμπειρογνώμονα στον τομέα της άμυνας στο International Institute for Strategic, στο Λονδίνο.

«Ανεξάρτητα από το αν είστε σύμμαχος των ΗΠΑ ή έχετε προβλήματα με τις ΗΠΑ, μπορείτε να αγοράσετε τουρκικά drones σχεδόν χωρίς πολιτικό κόστος», είπε ο Hinz. «Η Τουρκία φαίνεται επίσης να είναι πιο ανοιχτή σε κάποια μεταφορά τεχνολογίας και να επιτρέψει την τοπική παραγωγή αδειών, κάτι που άλλοι παραγωγοί είναι πολύ πιο απρόθυμοι να κάνουν».

Η εταιρεία πραγματοποίησε το 82% των κερδών της από τις εξαγωγές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είπε ο Bayraktar, προσθέτοντας ότι η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε κατά 50% τον περασμένο χρόνο.

Ο Μπαϊρακτάρ αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στις μεγαλύτερες φιλοδοξίες του. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Κίνα παραμένουν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές drones στον κόσμο. Επίσης, οι επιδόσεις της  Baykar δεν πλησιάζουν σε απόδοση τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που παράγονται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Wezeman του SIPRI.

Ωστόσο, τα drones της Τουρκίας πωλούνται σε ένα κλάσμα της τιμής.

Η πορεία της Τουρκίας στην ανάπτυξη drones
«Η άνοδος της Τουρκίας ως προμηθευτή οπλισμένων drones ήταν αξιοσημείωτη», είπε ο Wezeman. «Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι μέρος μιας ταχείας ανάπτυξης της τουρκικής βιομηχανίας όπλων, του ρόλου της Τουρκίας ως εξαγωγέα όπλων και μέρος των τουρκικών προσπαθειών να γίνει περιφερειακή δύναμη».

Η Baykar ιδρύθηκε το 1986 από τον πατέρα του Selcuk, Ozdemir, ως εταιρεία μηχανημάτων. Όμως ο Σελτσούκ είχε ενδιαφερθεί για την αεροπορία από μικρό παιδί και όταν μπήκε στην επιχείρηση το 2007 άρχισε να ασχολείται με τον στρατιωτικό εξοπλισμό, αναπτύσσοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης και συστήματα ελέγχου εδάφους. Παντρεύτηκε την κόρη του Ερντογάν, Sumeyye, το 2016.

Στη συνέχεια, το 2019, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία. Οι κυρώσεις εμπόδισαν την Τουρκία να εργαστεί και να παραλάβει τα αεροσκάφη stealth F-35 της Lockheed Martin Corp.

Αυτό επιτάχυνε τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναπτύξει το δικό της μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης, με τον Ερντογάν να υποστηρίζει την ανάπτυξη της τεχνολογίας από την εταιρεία του γαμπρού του καθώς και από την κρατική Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία. Οι σταθερές αυξήσεις των εξαγωγών τους επέτρεψαν να επενδύσουν περαιτέρω στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι ο Μπαϊρακτάρ θα μπορούσε να έχει μέλλον στην τουρκική πολιτική σκηνή αν και είναι ένα ευαίσθητο θέμα που σχεδόν ποτέ δεν αναφέρεται άμεσα. 

Αυτός και ο πεθερός του μοιράζονται μια φιλοδοξία να κάνουν την Τουρκία μια αυτάρκη στρατιωτική δύναμη μπροστά από περιφερειακούς αντιπάλους όπως το Ιράν και η Ελλάδα.

Το Akinci στο επίκεντρο της συνεργασίας Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας
Το  Akinci, το οποίο ανεβαίνει σε μεγαλύτερα υψόμετρα και πετά πολύ περισσότερο από τους προκατόχους του, βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τη Σαουδική Αραβία, είπε ο Bayraktar.

Το Akinci θα παραχθεί από κοινού με τους Σαουδάραβες ως μέρος της συμφωνίας, όπως ακριβώς το TB2 θα κατασκευαστεί σε ένα εργοστάσιο που βρίσκεται υπό κατασκευή σε μια άγνωστη τοποθεσία στην κεντρική Ουκρανία, είπε.

«Το TB3 είναι ένα είδος κβαντικού άλματος σχετικά με τις δυνατότητες της Τουρκίας, ειδικά αν είναι τοποθετημένο στο αεροπλανοφόρο Anadolu», δήλωσε ο Soner Cagaptay, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής.

«Αυτό τοποθετεί την Τουρκία σε μια ξεχωριστή κατηγορία, μια μικρή ομάδα ελίτ εθνών που έχουν την ικανότητα να υπερβαίνουν μερικές εκατοντάδες μίλια όσον αφορά τη χρήση των drones τους σε ηπείρους και ωκεανούς»

Η Στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας 
Λιβύη-Κόσσοβο-Κατεχόμενα στην Κύπρο-Βόρεια Συρία, είναι περιοχές που οι Τούρκοι έχουν βάσεις drones, με σκοπό τον έλεγχο της ΝΑ Μεσογείου και την υλοποίηση μέσω και άλλων φίλα προσκείμενων κρατών, όπως η Αλβανία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη στα Βαλκάνια, της Στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδας.

Κατά συνέπεια η Ελλάδα θα καλεσθεί να αμυνθεί σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης με την Τουρκία , όχι μόνο στην κατεύθυνση του Έβρου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων , αλλά και από drones προερχόμενα από  την κατεύθυνση του Νότου και νοτιοδυτικά από τα κατεχόμενα και την Λιβύη και βόρεια από  την τουρκική  ναυτική βάση της Αλβανίας και το Κόσσοβο.