Σκοτώθηκαν κορυφαία στελέχη της Χαμάς από επιδρομές των IDF- Εκτεταμένες επιχειρήσεις στη Γάζα-Δήλωση-"βόμβα" Τραμπ κατά ΝετανιάχουΤουλάχιστον 220 νεκρούς στρατιώτες ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός-Εντολή Ισραηλινού υπουργού Υγείας να μην περιθάλπονται σε δημόσια νοσοκομεία Παλαιστίνιοι της Χαμάς- Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε το Ισραήλ για την υπόθεση Σολεϊμανί.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν "εκτεταμένες" αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολλών εγκαταστάσεων της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι IDF έκαναν την ανακοίνωση γύρω στις 4 π.μ. και προσθέτουν ότι θα δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιδρομές.

Από τις 10 μ.μ. χθες το βράδυ δεν έχει σημειωθεί καμία πυραυλική επίθεση προς το Ισραήλ. Η ανάπαυλα μπορεί να υποδηλώνει ότι οι μαχητικές ομάδες της Γάζας κάνουν συντήρηση των προμηθειών τους για να τις χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια μιας πιθανής χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι χτύπησαν και σκότωσαν ένα υψηλόβαθμο μέλος της ναυτικής δύναμης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι IDF λένε ότι ο Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα ήταν ανώτερο στέλεχος των ναυτικών δυνάμεων της τρομοκρατικής οργάνωσης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

"Το σπίτι του Αμπού Σαμάλα χρησιμοποιούνταν επίσης για την αποθήκευση ναυτικών όπλων που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ", προσθέτει ο στρατός.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι αναφέρει ότι ο στρατός σκότωσε επίσης τον Μουσταφά Σαχίν, έναν πράκτορα της Χαμάς που κινηματογράφησε και μετέδωσε τη δολοφονική επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας στο νότιο Ισραήλ το Σάββατο.

"Θα κλείσουμε τον λογαριασμό με όλους όσοι συμμετείχαν στη φρίκη του πολέμου. Παίρνουμε βίντεο από το διαδίκτυο και τους ταυτοποιούμε με τη βοήθεια της αναγνώρισης προσώπου", λέει ο Χαγκάρι.

Σε ξεχωριστά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι IDF λένε ότι έπληξαν δεκάδες τοποθεσίες που ανήκουν στις δυνάμεις καταδρομών της Χαμάς.

Επίσης, οι IDF κατονόμασαν ακόμα 31 στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μάχες με Παλαιστίνιους από το Σάββατο, κυρίως στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Τα ονόματα ανεβάζουν τον απολογισμό των πεσόντων στρατιωτών σε 220.

Ο υπουργός Υγείας Μοσέ Αρμπέλ εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης οδηγία προς το δημόσιο σύστημα υγείας στο Ισραήλ να αρνηθεί να περιθάλψει τους συλληφθέντες τρομοκράτες.

"Από την αρχή των μαχών, το ζήτημα της περίθαλψης των καταραμένων και κατάπτυστων τρομοκρατών της Χαμάς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία έχει συσσωρεύσει μια τεράστια δυσκολία στο σύστημα υγείας", έγραψε ο Αρμπέλ.

"Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το σύστημα υγείας θα πρέπει να επικεντρωθεί πλήρως στη θεραπεία των θυμάτων της εγκληματικής σφαγής, των στρατιωτών του IDF και στην ετοιμότητα για την επόμενη", πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας. "Το έργο της εξασφάλισης και της θεραπείας των καταραμένων και κατάπτυστων τρομοκρατών στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας βλάπτει σημαντικά αυτές τις προσπάθειες και ως εκ τούτου, υπό την καθοδήγησή μου, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα τους περιθάλψει".

"Ο χειρισμός του θέματος θα πρέπει να ανατεθεί στις IDF ή στη Shin Bet, και φυσικά το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και πρόθυμο να βοηθήσει αυτούς τους φορείς, όπως απαιτείται".

Ο Αρμπέλ κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει εντολή στους αρμόδιους φορείς να ενεργήσουν αναλόγως.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την Τετάρτη έντονα το Ισραήλ επειδή δεν συμμετείχε στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, λέγοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να "ισιώσει" μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

"Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ο Μπίμπι Νετανιάχου μας απογοήτευσε. Αυτό ήταν ένα πολύ τρομερό πράγμα, θα το πω αυτό. Έτσι, όταν βλέπω μερικές φορές τις πληροφορίες -μιλάτε για τις πληροφορίες, μιλάτε για τα πράγματα που πήγαν στραβά την τελευταία εβδομάδα- πρέπει να το ισιώσουν, γιατί πολεμούν δυνητικά μια πολύ μεγάλη δύναμη. Πολεμούν δυνητικά το Ιράν, και όταν έχουν ανθρώπους που λένε λάθος πράγματα, τα πάντα αφομοιώνονται από αυτούς τους ανθρώπους, επειδή είναι μοχθηροί και έξυπνοι".

"Απογοητευτήκαμε από αυτό, πολύ απογοητευτήκαμε", είπε, αναφερόμενος στην αντίδραση του Νετανιάχου στη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί.

"Ο Μπίμπι προσπάθησε να πάρει τα εύσημα γι' αυτό", είπε γελώντας ο Τραμπ. "Αυτό δεν με έκανε να νιώσω πολύ καλά".