Πόλεμος στο Ισραήλ: Έτοιμος για την χερσαία επιχείρηση ο IDF – «Περνάμε πλέον στο επόμενο στάδιο»Πόλεμος στο Ισραήλ: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον ισραηλινό στρατό να προχωράει στην επόμενη φάση της επιχείρησης «Σιδερένια Σπαθιά»

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας «με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες», προσθέτοντας ότι ο στρατός προετοιμάζεται για τα επόμενα στάδια της μάχης, μεταδίδει η Haaretz.

«Το ίδιο κάνουν και οι δυνάμεις που βρίσκονται γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας», χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς εννοεί με τη φράση αυτή.

«100 με 300 οι νεκροί στο νοσοκομείο Αλ Αχλί» λένε οι ΗΠΑ
Ο αριθμός των θυμάτων από το χτύπημα στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ την Τρίτη στη Γάζα είναι «πιθανόν στο κατώτερο επίπεδο του εύρους μεταξύ 100 και 300 θανάτων», σύμφωνα με έκθεση αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σε αποσπάσματα του οποίου είχε πρόσβαση αργά χθες, Πέμπτη, το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην έκθεση που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο υποστηρίζεται ότι, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν, το Ισραήλ «πιθανόν δεν βομβάρδισε το νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας».

«Επεξεργαζόμαστε ακόμα τον αριθμό των νεκρών και η εκτίμησή μας μπορεί να εξελιχθεί, αλλά ο απολογισμός αυτός αντιπροσωπεύει σε κάθε περίπτωση μια συγκλονιστική απώλεια σε ανθρώπινες ζωές», εκτίμησε το ODNI, το γραφείο που συντονίζει το σύνολο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν παρατήρησαν «παρά μόνο μικρές ζημιές σε δομικά στοιχεία του νοσοκομείου». «Δεν υπάρχουν ευδιάκριτες ζημιές στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου ούτε κρατήρας», αναφέρεται στα αποσπάσματα της έκθεσης αυτής.

Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών, «Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας εκτίμησαν ότι η έκρηξη πιθανόν προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας ή πυραύλου από τον Ισλαμικό Τζιχάντ», σύμφωνα με τα αποσπάσματα του εγγράφου που διάβασε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ –το οποίο το αρνείται– ότι βομβάρδισε την Τρίτη το νοσοκομείο Αχλί Αράμπ στη Γάζα. Το χτύπημα αυτό προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 471 ανθρώπων μεταξύ αυτών που, έχοντας εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της σύγκρουσης, είχαν βρει καταφύγιο στον περίβολο του νοσοκομείο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτίμησε σε «μερικές δεκάδες» τον αριθμό των νεκρών από το χτύπημα αυτό. Και εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επίσης αμφισβήτησε τον αριθμό που επικαλείται η Χαμάς: «Πού είναι όλα τα πτώματα;», διερωτήθηκε.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν δεκάδες πτώματα τυλιγμένα σε σημαίες, σε ειδικούς σάκους ή καλυμμένα με κουβέρτες.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διαθέτει αποδείξεις για το ότι ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή οργάνωση, για το πλήγμα στο νοσοκομείο.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους επανέλαβε ότι “δεν πρόκειται για ισραηλινή βόμβα διότι δεν υπάρχει κρατήρας στις φωτογραφίες”.

Σύμφωνα με τον Ισλαμικό Τζιχάντ, συμμαχική οργάνωση της Χαμάς, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, βόμβα που ερρίφθη από αεροσκάφος του ισραηλινού στρατού προκάλεσε την τραγωδία στο νοσοκομείο.