Ξεκάθαρη απειλή Ιράν στο Ισραήλ: "Αν δεν σταματήσει η πολιορκία της Γάζας θα ανοίξουν κι άλλα μέτωπα" - "No man's land" ο Παλαιστινιακός θύλακαςΑν το Ισραήλ δεν σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα, ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί σε "άλλα μέτωπα", προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

ΟΙρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δηλώνει ότι αν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ, ο πόλεμος μπορεί να ανοίξει σε "άλλα μέτωπα", μια προφανής αναφορά στη λιβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ο Αμιραμπντολαχιάν έφτασε στη Βηρυτό όπου τον υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ μαζί με Λιβανέζους αξιωματούχους.

"Υπό το φως της συνεχιζόμενης επίθεσης, των εγκλημάτων πολέμου και της πολιορκίας της Γάζας, το άνοιγμα άλλων μετώπων είναι μια πραγματική πιθανότητα", λέει ο Αμιραμπντολαχιάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του.

Νωρίς την Πέμπτη, ο Αμιραμπντολαχιάν είχε επισκεφθεί το Ιράκ, όπου έκανε παρόμοιες δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι.

Ερωτήματα έχουν προκύψει γύρω από την έκταση του ρόλου του Ιράν στην πρωτοφανή αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο. Αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν αρνηθεί ότι το Ιράν συμμετείχε άμεσα στο σχεδιασμό της επίθεσης ή έδωσε το πράσινο φως για την επίθεση, και μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση παγκοσμίως δεν έχει προσφέρει άμεσες αποδείξεις ότι το Ιράν ενορχήστρωσε την επίθεση. Ωστόσο, πολλοί έχουν επισημάνει τη μακροχρόνια χορηγία του Ιράν προς τη Χαμάς, η οποία περιλαμβάνει εκπαίδευση, χρηματοδότηση και παροχή όπλων.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε την Πέμπτη ένα κτίριο κατοικιών στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Μια αεροπορική επιδρομή αργά το απόγευμα έπληξε το σπίτι της οικογένειας αλ-Σιχάμπ στο κέντρο του καταυλισμού Τζαμπαλίγια, δήλωσε στο Associated Press ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Εγιάντ Μποζούμ. Το σπίτι των αλ-Σιχάμπ ήταν γεμάτο με δεκάδες συγγενείς την ώρα της αεροπορικής επιδρομής, λέει ο Μποζούμ. Ορισμένα μέλη της οικογένειας είχαν διαφύγει από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς από άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας και είχαν καταφύγει εκεί.

Ο Μποζούμ λέει ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν πιθανό να αυξηθεί από αυτή την αεροπορική επιδρομή, καθώς οι εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία εξακολουθούσαν να ανασύρουν πτώματα από τα ερείπια και να μετρούν τους νεκρούς.

Οι IDF λένε ότι στοχεύουν τη Χαμάς και ότι η τρομοκρατική οργάνωση ενσωματώνει τον εαυτό της και τα όπλα της μέσα σε άμαχους πληθυσμούς.

Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έκκληση έκτακτης ανάγκης για 294 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση "των πιο επειγουσών αναγκών" στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι οι ομάδες βοήθειας δεν διαθέτουν "τους πόρους που απαιτούνται για να ανταποκριθούν επαρκώς στο πλήρες φάσμα των αναγκών των ευάλωτων Παλαιστινίων".

Περισσότεροι από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει ο ΟΗΕ, μετά τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα για τη μαζική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο. Από το βράδυ της Πέμπτης, ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα αυξήθηκε κατά 84.444 άτομα και έφτασε τους 423.378, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA.

"Οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, συνεχίστηκαν σχεδόν αδιάκοπα", αναφέρει η OCHA στην ενημέρωσή της. "Πολλαπλά κτίρια κατοικιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν στοχοποιηθεί και καταστραφεί τις τελευταίες 24 ώρες".

Αναφέρει ότι περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι - τα δύο τρίτα των εκτοπισμένων - έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για την υποστήριξη των Παλαιστινίων προσφύγων, η UNRWA. Άλλοι σχεδόν 27.000 άνθρωποι κατέφυγαν σε σχολεία που διαχειρίζεται η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ περισσότεροι από 153.000 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε συγγενείς και γείτονες και σε άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις. Η OCHA αναφέρει ότι περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί εντός του θύλακα πριν από την επίθεση του Σαββάτου.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη σημαντική καταστροφή των μη στρατιωτικών υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον 90 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων 20 σχολεία της UNRWA και 70 σχολεία που διαχειρίζεται η Παλαιστινιακή Αρχή, έχουν επίσης πληγεί και υποστεί ζημιές, ενώ ένα από τα σχολεία καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν επίσης πληγεί, αναφέρει, προσθέτοντας ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών, έξι πηγάδια νερού, τρία αντλιοστάσια νερού, μια δεξαμενή νερού και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης που εξυπηρετούν περισσότερους από 1.100.000 ανθρώπους έχουν υποστεί ζημιές από αεροπορικές επιδρομές.