Έτσι θα ξεχρεώσουν οι Έλληνες -Αιφνιδιαστικό αμερικανικό ΟΚ για γεωτρήσεις σε Ιόνιο- Κρήτη αρχές του 2024



Η Ελλάδα ότι και να δηλώνουν πολλοί έχει την μοναδική ευκαιρία να ρεφάρει- Το φόβητρο είναι η τεράστια πλέον συμμαχική αρμάδα στην Ανατολική Μεσόγειο που ελέγχει τους πάντες και τα πάντα στην περιοχή-Η επίδειξη του τουρκικού Στόλου στην Κωνσταντινούπολη ήταν κίνηση απελπισίας

Πληροφορίες του ελληνικού τύπου αναφέρουν ότι στις αρχές του 2024 θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο, μετά τα αποτελέσματα των ερευνών από τις ανάδοχες εταιρείες.  

Θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα στο θέμα των ενεργειακών ερευνών νοτιο-δυτικά της Κρήτης, καθώς έχει ληφθεί απόφαση να ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πρόσφατα το κεντρικό δελτίο του Star, η πρώτη φάση της έρευνας έδειξε ότι κοίτασμα υδρογονανθράκων υπάρχει. Μένει τώρα να δούμε πόσο μεγάλο είναι και αν είναι εκμεταλλεύσιμο, δηλαδή αν μας συμφέρει να το εξορύξουμε.

Οι εταιρείες Energean, Helleniq Energy και ExxonMobil που έχουν μισθώσει τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης, έχουν εξετάσει τα δεδομένα και θα κινηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Τα θαλάσσια οικόπεδα είναι: «Μπλοκ 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας» που έχει μισθώσει η κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy, «Ιόνιο» η οποία έχει παραχωρηθεί στη Helleniq Energy, «Μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος», την οποία εκμεταλλεύεται επίσης η Helleniq Energy και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy.

Οι εταιρείες έχουν προχωρήσει σε ανάλυση των πρώτων σεισμικών δεδομένων 2D και 3D που ελήφθησαν από τα ειδικά σεισμογραφικά σκάφη και αναμένεται τους επόμενους μήνες να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Το σενάριο θέλει τις ΗΠΑ να μας δίνουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εξορύξεις σε αυτές τις δύο περιοχές, που διαθέτουν κοιτάσματα πραγματικά τεράστια, για δύο λόγους:

Πρώτον: Για να προλάβουν τον Ερντογάν που ετοιμάζει γεωτρήσεις στην Λιβύη αρχές του 2024, και με την ευκαιρία   να του δώσουν και ένα καλό μάθημα.

Δεύτερον: Για να υπάρχει εναλλακτική τροφοδοσίας με υδρογονάνθρακες για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση πολεμικής συρράξεως με το Ιράν το επόμενα χρόνια.  

Η σύγκρουση Ισραήλ – Τουρκίας, θα επεκταθεί και στον ενεργειακό τομέα και έχει άμεση σχέση με την απόφαση των Τούρκων για νέες έρευνες και γεωτρύσεις στην Αν. Μεσόγειο αρχές του 2024.

Πληροφορίες φέρουν για μια τεράστια περιοχή που θα εκτείνεται από το Καστελλόριζο και την Κρήτη, φτάνοντας μέχρι την Κύπρο, κάτι που οι ΗΠΑ εμπράκτως θα αποτρέψουν μη επιτρέποντας στην Τουρκία και τον Ερντογάν να κάνει τα παιχνίδια του.

Ο πόλεμος στην Γάζα κόβει κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο πλευρών, ενώ οι εκδηλώσεις μίσους κατά των Ισραηλινών δεν θα σβήσουν για να τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον. Για τον λόγο αυτόν όλα τα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ με Ελλάδα και Κύπρο θα υλοποιηθούν στο ακέραιο το επόμενο μακρύ διάστημα.

θα κάνουμε την Κρήτη απόρθητο "φρούριο" των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για να εξορύξουμε τα τεράστια κοιτάσματα στο νησί λόγω Τουρκίας
Πρόσφατα ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης υπέγραψε την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης έργου στο πλαίσιο της συντήρησης/αναβάθμισης/επέκτασης των Υποδομών Ναυτικών Εγκαταστάσεων του Ναυστάθμου Κρήτης (ΝΚ).

Με την ολοκλήρωση του συνολικού πρoγράμματος, ο Ναυτικός Ναύσταθμος της Σούδας θα εκσυγχρονιστεί και θα αποτελέσει τη δεύτερη μόνιμη μεγάλη βάση του Πολεμικού Ναυτικού, μαζί με τον σημερινό κύριο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, ενώ πρόκειται να αναβαθμιστεί ο ήδη κομβικός και επιχειρησιακός ρόλος της Κρήτης.

Το νέο πανίσχυρο ''Φρούριο της Ελλάδος'', που είναι ταυτόχρονα και ''αβύθιστο αεροπλανοφόρο'', η Κρήτη, και η αναγγελία μεγάλης ελληνικής βάσης σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της παρουσίας ελληνικών μαχητικών (μεταστάθμευση Rafale και την παρουσία  F-16 ανάλογα με τις ανάγκες), έχει προκαλέσει οργή, αφού χαλάει τα σχέδια των Τούρκων στην Λιβύη και την ΝΑ Μεσόγειο.

Η αποκαλούμενη νέα " Μεγάλη Ιδέα", θα έχει βάση την θάλασσα και την εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ, διότι αυτό είναι μονόδρομος για να επιζήσει μελλοντικά το ελληνικό κράτος, σε συνεργασία με ισχυρούς παίκτες στην Μεσόγειο. Τίποτα από εδώ και στο εξής δεν θα είναι τυχαίο και όλα θα αποσκοπούν  σε αυτό το πλάνο.

Οι ενεργειακές δυνατότητες κάτω από την Κρήτη, είναι σίγουρο ότι όταν ξεκινήσουμε να τις εκμεταλλευόμαστε κάποια στιγμή, θα ξεχρεώσουν σε μικρό χρονικό διάστημα, όχι μόνο τα εξοπλιστικά μας προγράμματα, αλλά και μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους, και αυτό ακριβώς πρέπει να δώσει “φτερά” στα πόδια των Ελλήνων αξιωματούχων, όποιοι και να είναι αυτοί τα επόμενα χρόνια.    

Περιττό να τονίσουμε ότι η Ελλάδα θα αλλάξει μορφή και θα δούμε εξελίξεις σε οικονομικό, αμυντικό και ενεργειακό τομέα, που θα μεταβάλλουν πλήρως την σημερινή εικόνα της.