Η Ουκρανία κατέρριψε 29 από τα 38 drones που εξαπέλυσε η ΡωσίαΗ ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 29 από τα 38 drones, που εξαπολύθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η πολεμική αεροπορία του Κιέβου διευκρινίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed από το ρωσικό έδαφος σε διάφορα κύματα.

Η επίθεση σε πολλές ουκρανικές περιφέρειες διήρκεσε από τις 20:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής ως τις 04:00 τοπική ώρα σήμερα, Σάββατο.

«Σειρά επιτυχημένων επιχειρήσεων» από τους Ουκρανούς
Χθες, ο στρατός του Κιέβου ανακοίνωσε προχώρησε σε «σειρά επιτυχημένων επιχειρήσεων» στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου στο υπό ρωσική κατοχή τμήμα της περιοχής της Χερσώνας και δημιούργησε αρκετά προγεφυρώματα.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες ανέφεραν επίσης ότι συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην ανατολική πλευρά του ποταμού. «Οι ουκρανικές δυνάμεις άμυνας προχώρησαν σε σειρά επιτυχημένων ενεργειών στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας», ανέφερε η διοίκηση της ουκρανικής μονάδας πεζοναυτών.

Σημειώνεται ότι ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε την πόλη της Χερσώνας και την περιοχή γύρω από αυτήν στη δυτική όχθη του Δνείπερου τον Νοέμβριο του 2022. Το ποτάμι έγινε η διαχωριστική γραμμή για το μεγαλύτερο μέρος του νότιου μετώπου.

Ρωσία και Ουκρανία δηλώνουν ότι έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες η μία στην άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή

Η διάσχιση του Δνείπερου και η μεταφορά στην αντίπερα όχθη βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού και προμηθειών θα επιτρέψει στα ουκρανικά στρατεύματα να ανοίξουν μια νέα γραμμή επίθεσης στο νότιο τμήμα στην πλέον άμεση χερσαία δίοδο προς την Κριμαία, την οποία κατέλαβε και προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Η Ρωσία και η Ουκρανία δηλώνουν ότι έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες η μία στην άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή. Ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, είπε αυτή την εβδομάδα ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εργάζονται για την «αποστρατιωτικοποίηση» της Κριμαίας και έχουν καλύψει το 70% της απόστασης.

Σύμφωνα με Ουκρανούς bloggers, ειδικούς σε στρατιωτικά θέματα, οι ουκρανικές δυνάμεις διέσχισαν τον Δνείπερο σε μικρές ομάδες το καλοκαίρι για να δημιουργήσουν ένα προγεφύρωμα γύρω από σιδηροδρομική γέφυρα κοντά στη Χερσώνα και στη συνέχεια προσπάθησαν να επεκτείνουν την παρουσία τους σε κοντινά χωριά στην ανατολική όχθη, συμπεριλαμβανομένου του Κρίνκι.

Η προέλαση στην περιοχή της Χερσώνας έρχεται ύστερα από μήνες ουκρανικών επιχειρήσεων αντεπίθεσης στο νοτιοανατολικό και το νότιο τμήμα και δεν έχουν αποφέρει τη σημαντική εξέλιξη που πολλοί Ουκρανοί ήθελαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις, που καταλαμβάνουν περίπου το 17% της Ουκρανίας, προχωρούν και πάλι σε επίθεση στα ανατολικά σε περιοχές όπως η πόλη Αβντιίβκα, που τελεί υπό την κατοχή του Κιέβου, και την περιοχή κοντά στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη του Μπαχμούτ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ