Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ



Δύο ελληνικές βάσεις πρόκειται να φιλοξενήσουν τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του 2024 σε διασυμμαχικό επίπεδο, τη νατοϊκή Ramstein Flag, η οποία θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας.


Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, η 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας και η 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου θα υποδεχθούν αεροσκάφη και προσωπικό από το σύνολο σχεδόν των χωρών της Συμμαχίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των νατοϊκών σχεδιασμών σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει φέρει ισχυρές αμερικανικές και όχι μόνο, δυνάμεις στη γειτονιά μας, με την Αθήνα να προσφέρει τμήμα της Σούδας αλλά και της Ελευσίνας για τη στάθμευση και την εξυπηρέτηση συμμαχικών μονάδων. 

Η άσκηση Ramstein Flag αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Αθήνα ώστε να αναδειχθεί ο σταθεροποιητικός της ρόλος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η απόφαση, σε επιτελικό επίπεδο, για τη διεξαγωγή της Ramstein Flag στην Ελλάδα ελήφθη πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Καθώς, όμως, ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης με το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων μερών –είτε απευθείας είτε διά αντιπροσώπων– στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής είναι ακόμη ορατός, η άσκηση αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Αθήνα ώστε να αναδειχθεί ο σταθεροποιητικός της ρόλος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Από ελληνικής πλευράς, σχεδιάζεται η συμμετοχή του συνόλου του αεροπορικού στόλου, με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων. Πηγές του αεροπορικού επιτελείου αναφέρουν στην «Κ» ότι η Ramstein Flag αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επίδειξη του υψηλού επιχειρησιακού επιπέδου της Πολεμικής Αεροπορίας στους συμμάχους. Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχει και η ελληνική αεράμυνα, με την ενεργοποίηση στοιχείων σε όλη την Επικράτεια ενώ στην άσκηση αναμένεται να λάβουν μέρος μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και των Ειδικών Επιχειρήσεων, συμμετέχοντας σε αποστολές κατάδειξης στόχων. 

Η συμμετοχή της Τουρκίας
Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως η Τουρκία θα προσκληθεί κανονικά στην άσκηση, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του νατοϊκού στρατηγείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κλίμα ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά προσφέρει, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, μια σπάνια ευκαιρία για συνεκπαίδευση ανάμεσα στις δύο αεροπορίες στον ουρανό του Αιγαίου. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί αν τουρκικά μαχητικά θα μετασταθμεύσουν στον Αραξο ή την Ανδραβίδα ή θα συμμετέχουν στην άσκηση χρησιμοποιώντας ως βάσεις τα αεροδρόμια που βρίσκονται στα μικρασιατικά παράλια. 

Τα πρώτα βήματα έγιναν πριν από λίγους μήνες και πάλι υπό νατοϊκή «ομπρέλα» όταν ελληνικά και τουρκικά αεροπλάνα πέταξαν σε μεικτούς σχηματισμούς αλλά και ενάντια, σε σενάρια εναέριας μάχης, μαζί με αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά. Είχε προηγηθεί, ωστόσο, η «αποπομπή» της Αγκυρας από τη διασυμμαχική άσκηση NATO Tiger Meet 22 που διοργανώθηκε στον Αραξο, εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και του πρωτοφανούς μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Ενισχύεται ο στόλος των F-16V
Ενα ακόμη αναβαθμισμένο F-16 Viper πρόκειται να προστεθεί στην 340 Μοίρα με έδρα την Κρήτη. Πρόκειται για το 15ο μαχητικό που ολοκληρώνει τις πτητικές δοκιμές μετά την εγκατάσταση των νέων συστημάτων και, σύμφωνα με πληροφορίες, ακολουθεί το 16ο που αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές εδάφους εντός των επόμενων ημερών.  

Η πρώτη Μοίρα Viper της Πολεμικής Αεροπορίας συμπληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την 343 «Αστέρι» η οποία διαθέτει 13 αναβαθμισμένα F-16 και πλέον, όσα μαχητικά βγαίνουν από τα υπόστεγα της ΕΑΒ, εντάσσονται στην 340 «Αλεπού». Κάθε μία από τις τέσσερις Μοίρες Viper θα αποκτήσει αρχικά 13 αεροσκάφη και στη συνέχεια θα αναβαθμίσει τα υπόλοιπα μαχητικά της, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του αεροπορικού επιτελείου.

kathimerini.gr-Σταύρος Ιωαννίδης