Πιλότος Rafale εξομολογείται – «Όταν βλέπεις τα όπλα στο φτερό, καταλαβαίνεις ότι κουβαλάς τα ιδανικά ενός ολόκληρου λαού»Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Των Ενόπλων Δυνάμεων, η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη που μεταδόθηκε τη νύχτα της Πέμπτης (23/11) από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού Alpha επικεντρώθηκε στο έργο τους.

Μεταξύ των πολλών προσώπων που περιέγραψαν τους ρόλους τους, ήταν κι ο πιλότος σε Rafale, Γιάννης Σιάνος, ο οποίος έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας πτήσεων και δη σε αποστολές αναχαίτισης.

«Όπως κάθε νύχτα έτσι κι αυτή ήταν σκοτεινή», είπε στον Στάυρο Θεοδωράκη με το που κατέβηκε από το αεροσκάφος. «Ακόμη και τις ήσυχες βραδιές εμείς πρέπει να εκπαιδευόμαστε όπως θα είναι στην πραγματικότητα. Οι νύχτες είναι δύσκολες, οι μέρες με κακό καιρό είναι δύσκολες, οι μέρες με πολύ καλό καιρό μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες, όμως, η νύχτα από μόνη της είναι δύσκολη. Αν έχει φεγγάρι, έχεις τύχη να μπορέσεις να δεις κάτι», εξήγησε και συνέχισε μιλώντας για τις αερομαχίες:

«Στο ιστορικό μου έχω αρκετά χρόνια στο ρόλο της αναχαίτισης, οπότε έχω βρεθεί πολλές φορές σε αυτή τη θέση. Τα έχω δει σχεδόν όλα εκεί πάνω», είπε κι έπειτα απάντησε σε ερώτηση για το πόσο δύσκολες είναι οι στιγμές της εμπλοκής: «Θέλουν πολύ σωστή διαχείριση και της δικής σου ψυχοσωματικής κατάστασης, αλλά να ελέγξεις και το τί κάνει ο άλλος. 

Την στιγμή που κοιτάς το φτερό σου και βλέπεις τα όπλα καταλαβαίνεις ότι κουβαλάς μαζί σου τα ιδανικά ενός ολόκληρο λαού και το θεμιτό είναι να μπορείς να τους προσφέρεις ασφάλεια για να ζουν ελεύθερα».

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr/