Στα Μέγαρα η βάση μετεγκατάστασης της 1ης ΤΑΞΑΣ απ΄το Στεφανοβίκειο;Σε τελικές αποφάσεις για τη Βάση στην οποία θα μετεγκατασταθεί η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού έπειτα από τη μεγάλη πλημμύρα στον Θεσσαλικό κάμπο και την καταστροφή των εγκαταστάσεων στο Στεφανοβίκειο καταλήγει το επόμενο διάστημα η ηγεσία του Στρατού Ξηράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr μεγάλο «φαβορί» αποτελεί η Βάση στην Πάχη Μεγάρων, έδρα έως τώρα του 2ου Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού.

Οι Επιτελείς του Στρατιωτικού Επιτελείου εξετάζουν όλα τα δεδομένα και φαίνεται να καταλήγουν στην απόφαση μετακίνησης της Ταξιαρχίας «ΚΙΛΚΙΣ-ΛΑΧΑΝΑ» στο στρατόπεδο «Δελαπόρτα». Οι εγκαταστάσεις και οι χώροι στην Πάχη Μεγάρων, αλλά και το γεγονός ότι η Βάση βρίσκεται κοντά σε Μονάδες και Σχηματισμούς με τους οποίους συνεργάζεται η Αεροπορία Στρατού, αποτελούν πλεονεκτήματα που λαμβάνει υπόψη η ηγεσία του ΓΕΣ στην τελική της απόφαση. Επιπλέον το γεγονός ότι οι περιοχές επιχειρησιακού ενδιαφέροντος βρίσκονται σε κοντινότερη απόσταση από τα Μέγαρα σε σχέση με την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμη δεδομένο που βαρύνει στην τελική απόφαση.

Λίγες πλέον πιθανότητες για την Ημαθία
Το ενδεχόμενο μεταφοράς της 1ης ΤΑΞΑΣ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όπου εδρεύει το 3ο ΤΕΑΣ αλλά και το Κέντρο Εκπαίδευσης της Αεροπορίας Στρατού συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι ούτε η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα όπου έχουν μεταφερθεί προσωρινά τα ελικόπτερα από το Στεφανοβίκειο μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση για μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας. Καθώς η ταυτόχρονη χρήση του αεροδρομίου τόσο από τα μαχητικά της 337 Πολεμικής Μοίρας αλλά και από τα δεκάδες ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού επιφέρει σημαντικές δυσκολίες και τεράστιο όγκο πτήσεων και εναέριας κυκλοφορίας σε περιορισμένο χώρο.

Τα εναέρια μέσα της 1ης ΤΑΞΑΣ-επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και αναγνωριστικά-επιθετικά ΟΗ-58 Kiowa μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στη Λάρισα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ ακόμα και τώρα εξοπλισμός, υλικά, ανταλλακτικά ακόμα και οπλισμός ανασύρονται από τους πλημμυρισμένους χώρους του αεροδρομίου, υπόστεγα και αποθήκες. Όλα τα υλικά ελέγχονται και πιστοποιούνται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν.

Ο ρόλος των νέων ελικοπτέρων Black Hawk
Σημαντική παράμετρος η οποία λαμβάνεται υπόψη είναι και η αναμενόμενη αντικατάσταση των παλαιότερων ελικοπτέρων UH-1 Huey από καινούργια Blackhawk. Από τα 35 συνολικά UH-60M, για τα οποία ενδιαφέρεται η Αεροπορία, 4 πρόκειται να χρησιμοποιούνται από τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Οι δύο επίλεκτες Μονάδες της – Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και Ζ’ ΜΑΚ – επιχειρούν από το ΚΕΕΔ στη Νέα Πέραμο μια «ανάσα» από τη Βάση της Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο σχεδιασμός της Αεροπορίας Στρατού έπειτα από το οριστικό «λουκέτο» της Βάσης στο Στεφανοβίκειο προβλέπει αναβάθμιση της Βάσης στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας με πιθανή μεταφορά τουλάχιστον μιας Μοίρας Ελικοπτέρων.

Η μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ από το Στεφανοβίκειο σε άλλη Βάση συνεπάγεται και μετακίνηση εκατοντάδων Στελεχών με τις οικογένειες τους από την περιοχή της Θεσσαλίας, όμως σύμφωνα με το Στρατιωτικό Επιτελείο αυτό δεν αποτελεί παράγοντα που μπορεί να αλλάξει την απόφαση, η οποία θα ληφθεί με επιχειρησιακά αλλά και με οικονομοτεχνικά κριτήρια.

Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αμέσως μετά τις κρίσεις στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά και την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όμως η πρόταση των Επιτελών του Στρατού Ξηράς και των Αξιωματικών της Αεροπορίας Στρατού θα έχει βαρύνουσα σημασία.

Πηγή: magnesianews.gr