ΤΑΜΣ ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ-23: Πήρε "φωτιά" η Λέσβος-ΒίντεοΤην Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων (ΠΑ) «ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ» στην νήσο Λέσβο, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ – 23».

Στην άσκηση συμμετείχαν τμήματα και μέσα της 98 ΑΔΤΕ «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ», της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και 1 ζεύγος αεροσκαφών F-16 σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (ΕΑΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού σε ρεαλιστικά τακτικά σενάρια, η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας και η προαγωγή της διαλειτουργικότητας και της κοινής επιχειρησιακής αντίληψης.

Η ΤΑΜΣ «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ – 23» διεξήχθη από 12 έως 14 Δεκεμβρίου 2023 και περιέλαβε την διεξαγωγή νυχτερινών επιχειρησιακών επιχειρήσεων προς εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος και προγεφυρώματος με πραγματοποίηση βολών όλμων, πυροβολικού και αρμάτων, σε συνδυασμό με πυρά από Επιθετικά Ελικόπτερα και Μαχητικά Αεροσκάφη. Επιπρόσθετα, εξετάστηκαν αντικείμενα Διοικητικής Μέριμνας μεταξύ των οποίων η αεροδιακομιδή τραυματία καθώς και η περισυλλογή βεβλαμένου βαρέως υλικού.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιάκωβος, ο Αντιστράτηγος ε.α. Παπαιωάννου Ελευθέριος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουντζούρη, o Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, o Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) «ΑΙΓΕΑΣ» Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Χριστόφας, Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο :