Ρωσικές και αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο - Οι κινήσεις των δύο στόλων



Κοινή άσκηση ρωσικού και αλγερινού πολεμικού ναυτικού

Το ρωσικό ναυτικό ενισχύει τους δεσμούς του με την Αλγερία συμμετέχοντας σε κοινή ναυτική άσκηση που επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που σκάφη της μεσογειακής ομάδας δράσης συμμετείχαν σε κοινή ναυτική άσκηση αντί να παρακολουθούν πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο.

Η φρεγάτα ναύαρχος Γκριγκορόβιτς ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο λιμάνι στο Αλγέρι, έχοντας περάσει την περίοδο μεταξύ 4ης και 9ης Δεκεμβρίου σε κοινή ναυτική άσκηση με το αλγερινό ναυτικό

Η κορβέτα κλάσης Buyan-M Orekhovo-Zuyevo αναχώρησε για άλλη μια φορά στη θάλασσα, πιθανότατα ως απάντηση στα δυτικά πολεμικά πλοία που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Το σκάφος συνοδεύεται από το επισκευαστικό σκάφος κλάσης Amur PM-82 το οποίο παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη.

Εν τω μεταξύ, μια ειδική ομάδα αποτελούμενη από το υποβρύχιο κλάσης Improved Kilo Ufa, το πετρελαιοφόρο Kama και το ρυμουλκό διάσωσης Sergey Balk κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο. Το υποβρύχιο προορίζεται για τον Στόλο του Ειρηνικού και θα περάσει τη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της διέλευσης του. Και τα τρία πλοία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Μάγχης στις 9 Δεκεμβρίου το πρωί.

Από αμερικανικής πλευράς τώρα το αντιτορπιλικό USS Arleigh Burke (DDG 51) κλάσης Arleigh Burke, που έχει ανατεθεί επί του παρόντος στην ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Gerald R. Ford, έφτασε στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, για μια τακτική προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι στις 10 Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του 6ου στόλου: «Η επίσκεψη στο λιμάνι παρέχει την ευκαιρία να ενισχυθεί περαιτέρω η εταιρική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα Ευρώπη, επιτρέποντας παράλληλα στους Ναύτες του Arleigh Burke να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδα.

«Οι σκληρά εργαζόμενοι ναυτικοί του Arleigh Burke απολαμβάνουν πάντα τις ευκαιρίες για επισκέψεις στο λιμάνι στον κόλπο της Σούδας», δήλωσε ο Cdr. Tyrchra Bowman, διοικητής του Arleigh Burke. «Η Ελλάδα έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στη συμμαχία του ΝΑΤΟ από το 1952 στη διατήρηση της συλλογικής ασφάλειας σε όλη την περιοχή. Η ομάδα μου και εγώ προσβλέπουμε σε ευκαιρίες να εκπαιδεύσουμε και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη θαλάσσια συνεργασία μας μαζί, καθώς και την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό».

Η επίσκεψη στο λιμάνι παρέχει επίσης την ευκαιρία στο πλήρωμα να πραγματοποιήσει βραχυπρόθεσμη συντήρηση μετά από ένα μήνα σε εξέλιξη σε όλη τη Μεσόγειο».

Παράλληλα το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke, USS Laboon (DDG 58), πέρασε από το Στενό του Γιβραλτάρ και μπήκε στη Μεσόγειο Θάλασσα για να διεξάγει επιχειρήσεις στην περιοχή επιχειρήσεων του έκτου στόλου των ΗΠΑ.