Γιατί οι ΗΠΑ καθυστερούν την πώληση όπλων στο ΙσραήλΕικόνα από πρόσφατη διαμαρτυρία Παλαιστινίων στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης (φωτ. Reuters).

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τη χρήση αμερικανικών τυφεκίων σε επιθέσεις εποίκων κατά Παλαιστινίων
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναβάλλει ξανά την έγκριση για την πώληση περισσότερων από 20.000 τυφεκίων κατασκευής ΗΠΑ στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών για επιθέσεις εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστίνιων αμάχων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στην αμερικανική ιστοσελίδα Axios.

Η καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα αναφέρει πως η απόφαση να σταλεί η συμφωνία για τα τυφέκια για άλλη αναθεώρηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να ανησυχεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει τη βία από εξτρεμιστές εποίκους.

Το Ισραήλ την πρώτη εβδομάδα του πολέμου ζήτησε τα τυφέκια για ομάδες αρχικής αντίδρασης πολιτών σε ισραηλινά χωριά κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία. Αυτές οι ομάδες των ντόπιων κατοίκων λαμβάνουν όπλα και εκπαίδευση από την ισραηλινή αστυνομία, προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν πρώτοι σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης.

Το αίτημα του Ισραήλ αντιμετωπίστηκε με προσοχή από την κυβέρνηση Μπάιντεν λόγω ανησυχιών ότι ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο υπερεθνικιστής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας που επιβλέπει την αστυνομία, θα μοιράσει τα τυφέκια σε εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο ενέκριναν τις άδειες εξαγωγής για αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ, μόνο αφού βεβαιώθηκαν ότι τα όπλα δεν θα πήγαιναν σε ομάδες πολιτών σε εβραϊκούς οικισμούς. Ωστόσο, κάποιες εβδομάδες μετά την έγκριση της συμφωνίας, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβραδύνει τη διαδικασία και να θέσει τις άδειες υπό νέα αναθεώρηση, ανέφεραν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η αιτία γι’ αυτό, πάντα κατά το Axios, ήταν η αίσθηση στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει τη βία των εποίκων και ισχυριζόταν ότι οι ΗΠΑ «διογκώνουν το ζήτημα».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησύχησε ιδιαιτέρως από ρεπορτάζ στον ισραηλινό Τύπο σχετικά με ένα απόρρητο έγγραφο που συντάχθηκε από τον διοικητή της κεντρικής διοίκησης των IDF, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Μπεν Γκβιρ έδωσε εντολή στην αστυνομία να μη συλλάβει βίαιους εποίκους στη Δυτική Οχθη.

«Αυτή η συμφωνία δεν προχωρά προς το παρόν. Χρειαζόμαστε περισσότερες διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να λάβει για να περιορίσει τις επιθέσεις από βίαιους εποίκους και να διασφαλίσει ότι δεν θα φτάσουν νέα όπλα των ΗΠΑ στους εποίκους στη Δυτική Οχθη», είπε Αμερικανός αξιωματούχος.

Πηγή: Axios, Καθημερινή