Έξαλλος ο Πούτιν με τον Ερντογάν! Άφησε βρετανικό ναρκοθηρευτικό να περάσει τον Βόσπορο με προορισμό την ΟυκρανίαΣύντομα θα επιτρέψει και σε ένα ακόμη ναρκοθηρευτικό της Βρετανίας να περάσει από τα στενά της Μαύρης Θάλασσας, παρά το γεγονός πως απαγορεύει την διέλευση ρωσικών πολεμικών σκαφών

Σύμφωνα με πολύ νέα δημοσίευση της ρωσικής ειδησεογραφικής Avia-pro, η Τουρκία επέτρεψε σε ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο να περάσει τα στενά της Μαύρης Θάλασσας, παρά το γεγονός πως προορισμός της αποστολής του ήταν η Ουκρανία.

Έκαναν μία Εξαίρεση οι Τούρκοι

Πιο συγκεκριμένα και βάσει του ρωσικού άρθρου, το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα λέγεται πως ένα ναρκοθηρευτικό της κλάσης Sandown πέρασε με επιτυχία τα στενά των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου φτάνοντας τα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας. 

Το εν λόγω σκάφος ήταν ένα από τα 2 ναρκοθηρευτικά που πούλησε η Μεγάλη Βρετανία στο Κίεβο το τελευταίο διάστημα, όπως σας είχαμε ενημερώσει πρόσφατα.

Το παράξενο της όλης υπόθεσης είναι η απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει στο βρετανικό πολεμικό πλοίο να περάσει από τα στενά της Μαύρης Θάλασσας, μια και μέχρι πρότινος οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει την είσοδο σε κάθε πολεμικό πλοίο, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Ακόμη και τώρα οι Τούρκοι φαίνεται πως συνεχίζουν να απαγορεύουν σε ρωσικά πολεμικά πλοία να περάσουν από τα Δαρδανέλλια και τον Βόσπορο εξαιτίας των εν εξελίξει επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Όσον αφορά το πρόγραμμα μεταφοράς ναρκοθηρευτικών από το Λονδίνο στο Κίεβο, πρέπει να αναφέρουμε πως οι Βρετανοί αποδέσμευσαν δύο τέτοια σκάφη, συγκεκριμένα το Blyth και το Ramsey της κλάσης Sandown. Αυτά τα πλοία βρίσκονταν σε λειτουργία 20 και 21 χρόνια αντίστοιχα στο βρετανικό πολεμικό ναυτικό, ενώ κάθε ένα από αυτά έχει πλεύσει περισσότερα από 320 χιλιόμετρα. Το Blyth και το Ramsey έχουν λάβει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή και στην βόρεια Ευρώπη.

Η μεταφορά αυτών των 2 ναρκοθηρευτικών στο Κίεβο ολοκληρώνεται υπό το πλαίσιο μίας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, συμφωνία η οποία αφορά ναυτική συνεργασία και κοινά προγράμματα Λονδίνου-Κιέβου. Οι πρώτες αναφορές που πρότειναν πως οι Βρετανοί θα μεταφέρουν ναρκοθηρευτικά στην Ουκρανία είχαν εμφανιστεί τον φετινό Ιανουάριο.

Τα 2 πλοία θα αποκαλούνται Chernigov και Cherkassy στο ουκρανικό πολεμικό ναυτικό, ενώ το πλήρωμα που θα τα επιχειρεί έχει ήδη εκπαιδευτεί στην Μεγάλη Βρετανία. Εκτός από τον εξοπλισμό καταστροφής ναρκών, τα σκάφη είναι επίσης εξοπλισμένα με αυτόματα ναυτικά πυροβόλα τύπου DS30M Mark 2 διαμετρήματος 30 χιλιοστών.

Η ρωσική πλευρά δεν έχει σχολιάσει ακόμη την είδηση, ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε πως οι ναυτικές νάρκες που έχει παρατάξει η Μόσχα στην Μαύρη Θάλασσα είναι ο βασικός λόγος που οι Βρετανοί μεταφέρον αυτά τα ναρκοθηρευτικά στην Ουκρανία. Απώτερος στόχος είναι αυτά τα 2 πλοία να ανοίξουν ένα ασφαλές πέρασμα για τα εμπορικά πλοία που πλέουν από και προς τα ουκρανικά λιμάνια.