Οι μυστικές αποθήκες αμερικανικών όπλων στο ΙσραήλΕίναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές αποθήκες στο Ισραήλ, οι τοποθεσίες των οποίων είναι μυστικές, που περιέχουν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. 

Ενώ ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται αδιάκοπα, τα πυρομαχικά αυτής της χώρας και η σημαντική υποστήριξη από τις ΗΠΑ προσελκύουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας.

Σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, επισημάνθηκε η «αδιαφανής στάση» του ισραηλινού κράτους σχετικά με το απόθεμα όπλων του και η υποστήριξη των ΗΠΑ.

Αυτές οι αποθήκες όπλων, οι οποίες κρατήθηκαν μυστικές για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν αρχίσει να προσελκύουν περισσότερη διεθνή προσοχή καθώς η πίεση σε αυτές αυξάνεται λόγω της υποστήριξης της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στους βομβαρδισμούς της Γάζας από το Ισραήλ.

Πότε δημιουργήθηκαν οι αμερικανικές αποθήκες όπλων

Οι αποθήκες όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ ιδρύθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 για να τροφοδοτήσουν γρήγορα τις αμερικανικές δυνάμεις για πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, επιτράπηκε στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει αυτές τις αποθήκες όπλων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Εκτιμάται ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή αυτές τις αποθήκες όπλων σε σημαντικές ποσότητες στον πόλεμο του εναντίον της Γάζας.

Ωστόσο, η ισραηλινή διοίκηση δεν ακολουθεί διαφανή στάση σχετικά με το μέγεθος και τις λεπτομέρειες αυτής της αποστολής.

Μιλώντας στον Guardian, αρκετοί πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ που γνωρίζουν τη βοήθεια ασφαλείας που παρέχεται στο Ισραήλ ξεκαθάρισαν πώς κατέστη δυνατή η ταχεία μεταφορά αποθεμάτων όπλων από την Ουάσιγκτον στον ισραηλινό στρατό.

Αυτοί οι αξιωματούχοι παρείχαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι διοικήσεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν αποστολές όπλων στο Ισραήλ χωρίς να τραβήξουν την προσοχή του κοινού και χωρίς την επίβλεψη του Κογκρέσου.

Ένας συνταξιούχος ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου υπενθύμισε ότι αυτά τα όπλα που αποστέλλονται θεωρούνται επίσημα ως αμερικανικός εξοπλισμός για χρήση των ΗΠΑ» και στη συνέχεια είπε: «Ποιος θα πει ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν θα τους δώσουμε τα κλειδιά αυτών των αποθηκών όπλων;» συνοψίζει.

Χρησιμοποιεί το Ισραήλ αμερικανικά πυρομαχικά στις επιθέσεις στη Γάζα;

Ενώ το Ισραήλ έχει ρίξει δεκάδες χιλιάδες βόμβες στη Γάζα από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δεν φείδεται να χρησιμοποιήσει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα είναι αδιάκριτοι, είναι γνωστό ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 20 χιλιάδες.

Αυτή η κατάσταση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ποσότητα και την κατηγορία των βομβών που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ και τον βαθμό στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες επιθέσεις.

Στην Ουάσιγκτον, μέλη του Κογκρέσου άρχισαν να εκφράζουν ανησυχίες για τις προτάσεις του Λευκού Οίκου που θα χαλαρώσουν τους κανόνες για τους τύπους των αμερικανικών όπλων που αποθηκεύονται στις ισραηλινές αποθήκες, θα αίρουν τα ανώτατα όρια δαπανών για νέες αποστολές και θα δίνουν στο Πεντάγωνο μεγαλύτερη ευελιξία στη μεταφορά από το οπλοστάσιο.

Ο Τζος Πολ, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση του στο Υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί για την υποστήριξη που προσφέρει η Ουάσιγκτον στο Ισραήλ, επέκρινε ότι το άνοιγμα αποθηκών όπλων στη χρήση του Ισραήλ είναι μια νέα προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει αποστολές όπλων σε Ισραήλ.

Σε μια δήλωση που έκανε μετά την παραίτησή του, ο Τζος Πολ δήλωσε ότι υπήρχε πίεση από τον Λευκό Οίκο ότι θα πρέπει να έχουν κάθε δυνατή νομική εξουσία για να παραδώσουν όπλα στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατό.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σημαντική ποσότητα όπλων στο Ισραήλ

Το πλήρες περιεχόμενο του προ-τοποθετημένου οπλοστασίου όπλων, που είναι γνωστά ως Αποθέματα War Reserve (WRSA-I) υπό τη στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ, δεν αποκαλύπτονται δημόσια.

Ωστόσο, αξιωματούχοι ενημερώνουν ότι το Πεντάγωνο μοιράζεται με το Κογκρέσο την ετήσια ανάλυση των δεδομένων τους.

Αν και αυτές οι αναφορές κρατούνταν γενικά μυστικές, οι παρατηρήσεις ενός συνταξιούχου αξιωματούχου του Πενταγώνου που επισκέφτηκε τις εν λόγω αποθήκες στις αρχές του 2023 καλύφθηκαν ευρέως στον Τύπο.

Αυτός ο αξιωματούχος, ο οποίος περιηγήθηκε στην αποθήκη του WRSA-I, δήλωσε ότι το τρέχον οπλοστάσιο περιέχει σημαντική ποσότητα βομβών που έπεσαν από αεροσκάφη χωρίς προηγμένα συστήματα καθοδήγησης.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2020 από το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής, ένα φιλο-ισραηλινό think tank, σημειώθηκε ότι υπήρχαν σημαντικά αποθέματα βομβών χωρίς προηγμένα συστήματα καθοδήγησης και ότι δεν υπήρχαν αρκετά πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είναι της γνώμης ότι η χρήση βομβών από τον ισραηλινό στρατό χωρίς προηγμένα συστήματα καθοδήγησης αντί για πυρομαχικά ακριβείας στις αεροπορικές επιδρομές αυξάνει σημαντικά τις απώλειες αμάχων.

Ενώ το Ισραήλ δεν αρνείται ότι χρησιμοποιεί μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά που μπορούν να θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες όταν χρησιμοποιούνται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ο στρατός έχει επανειλημμένα κοινοποιήσει εικόνες από βόμβες “M117s” στα ΜΜΕ, οι οποίες δεν διαθέτουν προηγμένα συστήματα καθοδήγησης, που χρησιμοποιούνται σε αεροπορικές επιδρομές.

Δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί πόσο συχνά χρησιμοποιούνται τα M117 στη Γάζα, αλλά το 40% έως 45% των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ είναι μη καθοδηγούμενα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που ανέφερε το CNN.

Ο Λευκός Οίκος θέλει να χρησιμοποιήσει το αίτημα πρόσθετων δαπανών για να χαλαρώσει περαιτέρω τους κανόνες σχετικά με το WRSA-I.

Αυξάνονται οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα γερουσιαστών με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Γουόρεν εκφράζει την ανησυχία ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αυξήσει δυσανάλογα τη ζημιά στους αμάχους από την αμερικανική βοήθεια.

Όσοι αμφισβητούν την υποστήριξη όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ επισημαίνουν ότι αυτό θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες για την περιοχή.

Ο Brian Finucane, πρώην νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το Ισραήλ επωφελείται από πολλές υπάρχουσες εξαιρέσεις στις διαδικαστικές εγγυήσεις που παρέχονται στην αμυντική του εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προειδοποίησε ότι είναι ανησυχητικό ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυροδότηση σύγκρουσης η Μέση Ανατολή.

Brian Finucane: «Έχουν στρατηγική λογική αυτές οι μεταφορές όπλων; 

«Έχει νόημα να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά όσον αφορά τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών ή όσον αφορά τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή;» όπως είπε.

Euronews


The Hellenic Information Team