Αν ο βελγικός στρατός πάει σε πόλεμο θα αναγκαστεί να πετά πέτρεςΟ βελγικός στρατός είναι τόσο ανεπαρκής σε πυρομαχικά και κονδύλια, που οι στρατιώτες «θα αναγκαστούν να πετούν πέτρες» αν βρεθούν σε πόλεμο δήλωσε ο Μαρκ Θις, πρώην ανώτατος στρατηγός.

Ο Θις, ο οποίος αποστρατεύτηκε πρόσφατα με τον βαθμό του υποστράτηγου, δήλωσε την Τρίτη στη δημόσια ραδιοτηλεόραση VRT ότι η εξασφάλιση αποθεμάτων πυρομαχικών για την απόκρουση οποιασδήποτε επίθεσης που θα διαρκούσε έως και δύο μήνες θα απαιτούσε επενδύσεις ύψους «5 έως 7 δισεκατομμυρίων ευρώ», δηλαδή πολύ περισσότερα από όσα παρέχει σήμερα η κυβέρνηση.

«Αν ξεσπάσει πόλεμος, μετά από λίγες ώρες θα πολεμάμε με πέτρες» πρόσθεσε.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία οι δυτικές κυβερνήσεις διοχετεύουν πυρομαχικά στο Κίεβο ώστε να αποκρούσει τις επιθέσεις της Μόσχας και να ενισχύσει την άμυνά του.

Ενώ μια επίθεση στο Βέλγιο παραμένει απίθανη, οι στρατιωτικές ελλείψεις φέρνουν στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα των συνεχιζόμενων παραδόσεων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην Ουκρανία εφόσον τα εθνικά αποθέματα εξαντλούνται.

Τον Νοέμβριο, λίγο μετά τη συνταξιοδότηση του Θις, η βελγική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία διάρκειας 20 ετών με τον εγχώριο κατασκευαστή όπλων FN Herstal, μεταξύ άλλων και για πυρομαχικά, αλλά οι παραδόσεις θα πάρουν χρόνο.