Η νέα πραγματικότητα των drone επίθεσης FPVΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Η επιχειρησιακή δράση των λεγομένων drone επίθεσης Θέας Πρώτου Προσώπου (FPV) διευρύνεται διαρκώς μεταξύ των αντιμαχομένων, στον πόλεμο της Ουκρανίας, με τα συγκεκριμένα συστήματα να έχουν λάβει χαρακτήρα περίπου “πυρομαχικών”. Είναι ένα όπλο υποστηρίξεως για μικρά κλιμάκια που έχει αποδείξει ότι μπορεί με υψηλή ακρίβεια να προκαλέσει σημαντικές απώλειες σε βαρύ υλικό και δευτερευόντως κατά προσωπικού. Είναι μία νέα πραγματικότητα, που όπως φαίνεται, μόλις ανοίγει μία νέα εποχή στα πολεμικά πράγματα.

Οι Ουκρανοί, ανακοίνωσαν επισήμως ότι από ενάρξεως του πολέμου έχουν καταρρίψει περισσότερα από 6.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ρώσων. Ο αριθμός, πρέπει να διευκρινισθεί ότι αφενός αφορά ασφαλώς και μικρά drone, αφετέρου δείχνει την έκταση της χρησιμοποιήσεως τόσο των “απλών” drone για σκοπούς επιτηρήσεως – αναγνωρίσεως, όσο και των drone FPV.

Αυτή η νέα πραγματικότητα, έχει δημιουργήσει ήδη την ανάγκη για αντίμετρα, ώστε να μπορούν να προστατευθούν οι αντιμαχόμενοι από τέτοιου είδους “επισκέψεις”, στην περίπτωση των drone αναγνωρίσεως, και επιθέσεις, στην περίπτωση των drone FPV. Η ουκρανική ιστοσελίδα Radiosvoboda.org παρουσίασε στις 2 Δεκεμβρίου μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με έναν ειδικό, ονόματι Σεργέι Φλας, που έχει επιχειρησιακό υπόβαθρο και εμπειρία, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να προσφέρει μία συνολική εικόνα για την κατάσταση, όπως αυτή έχει ξεδιπλωθεί στον συγκεκριμένο πόλεμο. Τα στοιχεία που δίνει είναι αποκαλυπτικά και γι’ αυτό η συνέντευξη παρουσιάζεται μεταφρασμένη παρακάτω:

Τα drone FPV έχουν αλλάξει εντελώς το πεδίο της μάχης και αυτό δεν είναι το τέρμα. Τί να περιμένουμε στη συνέχεια – εξηγεί ο Σεργκέι Φλας

Τα drone FPV έχουν καταστεί ένας από τους βασικούς παράγοντες στο πεδίο της μάχης τον τελευταίο χρόνο στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο – και τώρα τον έχουν αλλάξει εντελώς. Αυτή η τεχνολογία προχωρά και αναπτύσσεται συνεχώς – η χρήση drone FPV έχει ήδη καταγραφεί τη νύκτα, αλλά ούτε αυτό είναι το τέρμα. Ποιος είναι ο ρόλος τους στο πεδίο της μάχης τώρα, πώς αμυνόμαστε έναντι αυτών και πώς η Ουκρανία μπορεί να υπερκεράσει τη Ρωσία στην απόκτηση όπλων αυτού του τύπου – ρώτησαν οι δημοσιογράφοι του προγράμματος ‘Donbass.Realii’ τον Serhiy Flesh, έναν ειδικό στον τομέα.

– Βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι τα μη επανδρωμένα FPV αρχίζουν να εξουδετερώνουν αρκετά δυναμικά το πυροβολικό, συμπεριλαμβανομένου του πυραυλικού, που βάλει πολύ πιο μακριά από τους σωλήνες πυροβόλων, ή συστήματα αεράμυνας. Υπάρχει όριο στην απειλή από τα FPV;

Εάν νωρίτερα, στην αρχή ενός πολέμου πλήρους κλίμακας, τα drone FPV χτυπούσαν σε απόσταση περίπου 5-7 χλμ., τώρα μπορούμε να μιλάμε για επίσημα καταγεγραμμένες πτήσεις drone FPV σε απόσταση ως και 25 χλμ. Γι’ αυτό υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Πρώτα απ’ όλα, απαιτείται η σωστή τοπογραφία του εδάφους, είναι απαραίτητη η χρήση drone FPV σε ρόλο αναμεταδότη, αφού οι αναμεταδότες παρέχουν εμβέλεια πτήσης και ασύρματη επικοινωνία. Χωρίς αναμεταδότες, τα drone πετούν 5-7 χλμ. ενώ με αναμεταδότες 15-17 χλμ.

Ως εκ τούτου, το δεύτερο κριτήριο είναι η ικανότητα μεταφοράς μιας κεφαλής σε τέτοια απόσταση, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός drone δεν είναι άπειρη και πρέπει να παρέχει χρόνο πτήσης ώστε το drone να μπορεί να πετάξει σε αυτή η απόσταση με βαριά πυρομαχικά. Επομένως, υπάρχουν μόνο δύο παράγοντες: η ασύρματη επικοινωνία και η χωρητικότητα της μπαταρίας, που επιτρέπει στο drone να πετάξει σε τέτοιες αποστάσεις.

Το Κλασικό FPV έχει σχεδιαστεί για βάρος περίπου 1-15 κιλά – αυτό ισούται με ένα βλήμα RPG για προσβολή τεθωρακισμένων οχημάτων. Δηλαδή, ένα τέτοιο FPV μπορεί να εκτοξευθεί κατά προσέγγιση σε απόσταση την οποία ανέφερα ήδη – μέχρι και 20 χλμ. Έχω πετύχει FPV που χρησιμοποιούσαν εναντίον μας οι Ρώσοι, τα οποία είχαν 2 ή περισσότερα όπλα, μέχρι 5 κιλά. Δεν έχω δει πάνω από πέντε. Αντίστοιχα, τέτοια drone πετούν σε μικρότερες αποστάσεις, επειδή το drone είναι πολύ βαρύ – η μπαταρία εξαντλείται γρήγορα, αλλά αυτό χρησιμοποιείται επίσης όπου οι αποστάσεις για πτήσεις είναι μικρότερες.