Νέα ζωή για τα τζιπ Mercedes και τα Stayer του ΣτρατούΤα τζιπ Mercedes και τα φορτηγά Stayer των Ενόπλων Δυνάμεων τελικά όχι μόνο δεν αποσύρονται αλλά σχεδιάζεται να μπουν σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης για να συνεχίσουν να υπηρετούν για πολλά χρόνια ακόμη. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες.

του Χρήστου Μαζανίτη

Πριν από σχεδόν 4 χρόνια είχε αρχίσει να κυοφορείται το πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασης των τζιπ Mercedes αλλά και των φορτηγών Stayer των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως του Στρατού Ξηράς, που χρησιμοποιεί τον μεγαλύτερο αριθμό.

Όμως, η έλευσης των 1.200 θωρακισμένων Μ1117 αλλά και τα δημοσιονομικά της χώρας φέρουν την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) στην εξέταση οικονομικά ελκυστικών λύσεων, ώστε με χαμηλό κόστος να επιτευχθεί η ανανέωση του στόλου των τζιπ, χωρίς όμως να δαπανηθούν χρήματα.

Υπάρχουν αρκετές έτοιμες λύσεις οι οποίες προκρίνονται και κατασκευαστές οι οποίοι έχουν εμπειρία με έτοιμα πακέτα.

Όπως για παράδειγμα η ΕΛΒΟ, που προκρίνει την θωρακισμένη έκδοση HYRAX του Mercedes. Και είναι ένα παράδειγμα που δεν περνάει απαρατήρητο αφού εκεί κατασκευαζόταν ως στρατιωτική σειρά η Mercedes-Benz W462 στα μοντέλα 240GD/24 (1,25 τόνοι) και 290GD/28 (1,5 τόνοι). Παράχθηκαν πάνω από 10.000 μονάδες σε διάφορες παραλλαγές, 5500 240GD και 4500 290GD καθώς και 250 δεξιοτίμονα οχήματα για την κυπριακή εθνοφρουρά.

Ωστόσο, αναμένεται η εξέταση κι άλλων λύσεων, ώστε μετά το ΓΕΣ να προχωρήσει στην επόμενη φάση, πιθανότατα μέσω προφορικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο σχεδιασμός του ΓΕΣ προβλέπει οπωσδήποτε την αναβάθμιση των κινητήρων, νέα ηλεκτρικά και διαφορετικές εκδόσεις με επίπεδα θωράκισης ή διαμόρφωσης ανάλογα με τις ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τις θωρακισμένες εκδόσεις, τα νέα οχήματα θα πρέπει απαραίτητα να φέρουν θωράκιση σε παράθυρα και παρμπρίζ καθώς και στην καμπίνα των επιβατών.