Πολεμική Αεροπορία: Παρουσίαση UAV από την ΕΑΒΤο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) συνάντηση εκπροσώπων της Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με αρμόδιους επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, του ΓΕΑ, του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΑΤ).

 Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση εκ μέρους της ΕΑΒ των δυνατοτήτων των UAV και των συστημάτων παρακολούθησης που κατασκευάζει. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει ποια συστήματα παρουσιάστηκαν. Ωστόσο, η ΕΑΒ εμπλέκεται για προγράμματα ανάπτυξης UAV «Αρχύτας» και «Γρύπας».

Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό η ΕΑΒ έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό του UAV «Αρχύτας» και ότι η πρώτη του πτήση αναμένεται εντός του 2024. Για την κατασκευή του η ΕΑΒ συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

Σχετικά με το «Γρύπα», στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια σύσκεψη του προγράμματος. Στο πρόγραμμα «Γρύπας» συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η πρώτη φάση του προγράμματος «Γρύπας» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025.