Ακόμα περιμένουμε να έρθουν Ελλάδα-Η Γερμανία στέλνει 40 Marder 1A3 IFV για να εξοπλίσει δύο ουκρανικά τάγματαΤο σίγουρο είναι ότι το αρχικό σχέδιο ήταν να παραλάβει ο ελληνικός στρατός αυτά τα Marder τα οποία πάνε εσπευσμένα στην Ουκρανία

Ηνέα γερμανική βοήθεια προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις περιλαμβάνει μια σειρά εξοπλισμού, αλλά η εστίασή  είναι στα ΤΟΜΑ Marders, που τόσο πολύ ζητούν επιτακτικά οι Ουκρανοί στις μάχες με τους Ρώσους.

Ένα ουκρανικό μηχανοποιημένο τάγμα, όπως είναι δομημένο στις σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις, είναι μια μονάδα που αποτελείται από στρατιώτες πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα, σχεδιασμένα να προσφέρουν ένα συνδυασμό κινητικότητας, ισχύος πυρός και προστασίας.

Τα βασικά στοιχεία ενός τέτοιου τάγματος περιλαμβάνουν συνήθως οχήματα μάχης πεζικού (IFV), άρματα μάχης, πυροβολικά, καθώς και μονάδες υλικοτεχνικής υποστήριξης και διοίκησης.

Το Βερολίνο θα δώσει 40 Marder που προορίζονταν για την Ελλάδα στην Ουκρανία-Η χώρα μας θα αναμένει στο ακουστικό της

Σύμφωνα με άρθρο μας, η επιλογή για γρήγορη παράδοση των Γερμανικών ΤΟΜΑ στην Ελλάδα αντί στην Ουκρανία, ως  μέρος της ανταλλαγής ελληνικών ΤΟΜΑ  BMP-1, δεν υπήρχε ως σενάριο.

Η χώρα μας ακόμα αναμένει να παραλάβει τα εναπομείναντα Marder.  

"Οι ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία απαιτούν την παράδοση των MARDER πρώτα στην Ουκρανία αντί για την Ελλάδα", είχε δηλώσει η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας και αυτό είναι δυστυχώς το πνεύμα Γερμανών και Αμερικανών λόγω της έντασης του πολέμου, αγνοώντας ότι υπάρχει περίπτωση να τα έχει πιο πολύ ανάγκη η χώρα μας. 

Το σίγουρο είναι ότι το αρχικό σχέδιο ήταν να παραλάβει ο ελληνικός στρατός αυτά τα Marder τα οποία πάνε εσπευσμένα στην Ουκρανία.

Τα παρεχόμενα οχήματα είναι αναθεωρημένα Marder 1A3 από πρώην αποθέματα της Bundeswehr. Αυτά τα Marder 1A3 έχουν επισκευαστεί στη Rheinmetall Landsysteme GmbH με δικά τους έξοδα από την άνοιξη του 2022 στην τοποθεσία Unterlüß, ώστε να είναι έτοιμα για άμεση χρήση. Τα πρώτα οχήματα φορτώθηκαν στις 11 Οκτωβρίου στο εργοτάξιο της Rheinmetall στο Unterlüß και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα.

Το Marder Infantry Fighting Vehicle, το οποίο αναπτύχθηκε για τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, είναι ένα από τα πιο αποδεδειγμένα οπλικά συστήματα του είδους του στον κόσμο. Το όχημα εκσυγχρονίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της χρήσης του και η μαχητική του αξία αυξήθηκε.

Η δραστηριότητα ανταλλαγής είναι μια διαδικασία που αναπτύχθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση για να υποστηρίξει την Ουκρανία στις προσπάθειές της κατά της ρωσικής εισβολής σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους γείτονές της και τους εταίρους του ΝΑΤΟ. Οι εταίροι του ΝΑΤΟ παραδίδουν εξοπλισμό από την πρώην σοβιετική παραγωγή στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα λαμβάνουν διαθέσιμα συστήματα από τη δυτική παραγωγή. 

Η Rheinmetall συμμετέχει ήδη σε ανταλλαγές δακτυλίων με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τσεχίας καθώς και με τις Σλοβακικές Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ με κύρια άρματα μάχης Leopard 2A4.