Αγνωστο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου μπλοκάρει την Πολωνία και τις χώρες της ΒαλτικήςΜεγάλης κλίμακας διακοπές στα συστήματα GPS αναφέρθηκαν πρόσφατα στην Πολωνία και την περιοχή της Βαλτικής, σημειώνει το πρακτορείο Avia.pro.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), αυτή η παρέμβαση μπορεί να προκλήθηκε από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας (EW).

«Ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός Radio Zet, με βάση δεδομένα από τον ιστότοπο εντοπισμού παρεμβολών GPS GPSJAM, έδειξε υψηλά επίπεδα παρεμβολών στη νότια Βαλτική Θάλασσα, καθώς και στα βορειοδυτικά και κεντρικά τμήματα της Πολωνίας», αναφέρεται.

Βλάβες παρατηρήθηκαν από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 27 Ιανουαρίου 2023 και τις 10 Ιανουαρίου 2024.

Αγνωστο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου μπλοκάρει την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διακοπές θα μπορούσαν να σχετίζονται είτε με άγνωστες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής, είτε με ρωσικές δοκιμές συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στην περιοχή του Καλίνινγκραντ», τονίζεται.

Στις 12 Ιανουαρίου 2024, η Σουηδική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφαλείας (MUST) άνοιξε υπόθεση για παρεμβάσεις σε ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου.

Να σημειωθεί ότι μονάδες του ρωσικού στόλου της Βαλτικής εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Borisoglebsk-2 στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε καταγεγραμμένες παρεμβολές, «αλλά δεν υπάρχει ακόμα κάποιο επίσημο ρωσικό σχόλιο», καταλήγει το ρεπορτάζ.