Αποζημίωση περιπόλων πυροπροστασίας/πυρασφάλειαςΗ ΠΟΕΣ μαζί με τις Ενώσεις στρατιωτικών ΈΒρου, Καστοριάς και Δυτικού Τομέα Αθηνών επαναφέρουν εκ νέου το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις για τις περιπόλους πυρασφάλειας/πυροπροστασίας, επισημαίνοντας το προφανές: ότι πρόκειται για δεδουλευμένα που αρχίζει να παγιώνεται η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή τους και ζητάει λύσεις.
 
Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:
ΘΕΜΑ:   Οικονομικά (Αποζημίωση Περιπόλων Πυροπροστασίας) 

ΣΧΕΤ.:   α.   ΠΔ 200/1993 «Περί Οδοιπορικών Εξόδων Εσωτερικού του Στρατιωτικού Προσωπικού των ΕΔ»

         β.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1557/2023 έγγραφό μας

         γ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1602/2023 έγγραφό μας

         δ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 102/03-12-2023 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ε.

         ε.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 03/03-01-2024 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Δ.Τ.Α.

         στ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 104/05-01-2024 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.

        Κύριε Υπουργέ.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του (α) σχετικού προβλέπεται η αποζημίωση για εκτέλεση υπηρεσίας για τους στρατιωτικούς που εκτελούν υπηρεσίες σε δασικές περιοχές, με σκοπό την αποτροπή και τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών, καθώς και για εκείνους που συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών και απομακρύνονται από τις Μονάδες τους.

Με έγγραφά μας [σχετικά (β) (γ)] γνωστοποιήσαμε ήδη τις τεκμηριωμένες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες στελεχών προς τα πρωτοβάθμια σωματεία Έβρου, Δυτικού Τομέα Αθηνών και Καστοριάς, τα οποία δυστυχώς δεν εισακούστηκαν, παρά το γεγονός ότι αφορούσαν υπηρεσίες του μηνός Αυγούστου, οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί ακόμα. Πλέον, θεωρούμε λογικό το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες έχουν μετατραπεί σε έντονη δυσαρέσκεια, καθόσον τα στελέχη βλέπουν ότι συνεχίζει η καθιερωμένη τακτική της καθυστέρησης των δεδουλευμένων τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ηγεσία κατ’ επανάληψη έστειλε τα στελέχη για περιπόλους πυρασφάλειας ακόμα και υπό απολύτως αντίξοες συνθήκες, όπως υπό καταρρακτώδη βροχή, δίχως να σχολιάζουμε τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μέριμνας που μας έχουν μεταφερθεί καθ’ όλο το διάστημα. Σε όλα αυτά προστίθεται για μια ακόμα φορά η έμπρακτη αδιαφορία της Πολιτείας, η οποία απλώς χρησιμοποιεί τους στρατιωτικούς για την κάλυψη κάθε πιθανού κενού ή αδυναμίας της να ανταπεξέλθει, δίχως σαν παρουσιάζει το παραμικρό ενδιαφέρον ακόμα και για όσα προβλέπονται (εν προκειμένω την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης σε εύλογο χρονικό διάστημα).

Για το λόγο αυτό, οι Ενώσεις επαναφέρουν το ανωτέρω αίτημα για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του στρατιωτικού προσωπικού με γενικότερη επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, αίτημα που εξυπακούεται ότι μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και αρωγούς στην προσπάθεια απάλειψης όλων των φαινομένων αδιαφορίας, από την οποίαν οι στρατιωτικοί έχουν ομολογουμένως λάβει υπέρ το δέον αρκετή.
-- 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.Ο.Ε.Σ.