Μας πικάρουν οι Ρώσοι-”Μην στέλνετε όπλα στην Ουκρανία διότι τα καταστρέφουμε ολοσχερώς”Μας προειδοποιούν από την Μόσχα ουσιαστικά πως ότι στείλουμε θα το καταστρέψουν οι Ρώσοι
Μας πικάρουν τα ρωσικά ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση για αποστολή από την χώρα μας νέας παρτίδας πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Με άρθρο σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, η Ρασίσκαγια Γκαζέτα, μας προειδοποιεί ουσιαστικά πως ότι στείλουμε θα καταστραφεί πάραυτα.        

Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι "το ΤΟΜΑ BMP-1A1-Ost που παραδόθηκε στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από την Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ αλλαγής ιδιοκτητών.

Ένα βίντεο εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει ένα από τα “ελληνικά” BMP-1A1-Ost να παραδίδεται στις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου.

Αναγνωρίζεται εύκολα από τη θέση τοποθέτησης για το αμερικανικής κατασκευής βαρύ πολυβόλο M2HB που είναι τοποθετημένο στον πυργίσκο.

Όπως αναφέρθηκε, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επρόκειτο να παραλάβουν 48 από αυτά τα ΤΟΜΑ, τα οποία μπορούν να ονομαστούν κάτοχοι ρεκόρ ως προς τον αριθμό των ιδιοκτητών.

Αρχικά, αυτά τα ΤΟΜΑ ήταν σε υπηρεσία στον στρατό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, από όπου στάλθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση και την Τσεχοσλοβακία.

Μετά την διάλυση της ΛΔΓ από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αυτά τα οχήματα περιήλθαν στο γερμανικό στρατό (Bundeswehr), τα οποία τροποποιήθηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, με την ονομασία BMP-1A1-Ost, τέθηκαν σε λειτουργία.

Το πρώτο μισό της δεκαετίας του '90 μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια άρχισε να τα ξεφορτώνεται, μεταφέροντάς τα σε Ιράκ, Αίγυπτο, καθώς και στην Ουκρανία.

Στο τελευταίο, μέρος του εξοπλισμού που έφτασε από την Ελλάδα στην Ουκρανία είχε ήδη καταστραφεί από Ρώσους στρατιώτες”, αναφέρει η εφημερίδα.

Η παρτίδα με τα 500 ελληνικά ΤΟΜΑ BMP-1A1 Ost και η τύχη τους στην χώρα μας
O Ελληνικός Στρατός διαθέτει ακόμα περί τα 130 τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 από τα αρχικά 501.
Τα υπόλοιπα είχαν διατεθεί στο Αφγανιστάν, την Αίγυπτο ή είχαν μετατραπεί σε οχήματα υποστήριξης Πεζικού με πυροβόλα ZU-23-2 .

Η σύμβαση, για την προμήθεια 501 BMP-1A1 Ost από τη Γερμανία υπογράφηκε το 1993. Στα πλαίσια της συνθήκης CFE παραχωρήθηκαν στον Ελληνικό Στρατό 500 οχήματα. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονταν οχήματα BMP-1 παραγωγής 1966-76 και οχήματα BMP-1P παραγωγής 1979-83.

Πριν παραδοθούν στον ελληνικό στρατό, τα οχήματα μετατράπηκαν σε BMP-1A1 OST με βελτιώσεις που είχε προδιαγράψει ο γερμανικός στρατός. Οι εργασίες αναβάθμισης πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία με συνολικό κόστος 25.050.000 δολάρια. Συνολικά, το 1994 παραδόθηκαν 164 οχήματα, ενώ τα υπόλοιπα 337 παραδόθηκαν το 1995.

Ζυγίζει 12-13 τόνους (ανάλογα με τη διαμόρφωση) και χρησιμοποιεί πετρελαιοκινητήρα UTD-203 των 300 hp. Η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος είναι 65 km/h και η αυτονομία του φτάνει τα 600 km. Το πλήρωμα του οχήματος αποτελείται από τρεις άνδρες, και μπορεί να μεταφέρει ομάδα οκτώ εξοπλισμένων στρατιωτών του Πεζικού.