Η Ελληνική φρεγάτα που προκρίνεται για να συμμετάσχει στην επιχείρηση στην Ερυθρά ΘάλασσαΟ εξοπλισμός της υπερσύγχρονης και ετοιμοπόλεμης φρεγάτας

Η φρεγάτα «Ύδρα» προκρίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό για να συμμετάσχει στην πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian», που, υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα στις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες στην Ερυθρά θάλασσα για την προστασία των πλοίων του εμπορικού ναυτικού από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης.

Σύμφωνα με το protothema.gr, βασικό ρόλο στο να επιλεγεί η συγκεκριμένη φρεγάτα, μία από τις τέσσερις τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ που διαθέτει το Π.Ν, για να αποσταλεί ως ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση «Prosperity Guardian», αποτέλεσε η αρτιότητα λειτουργίας των δορυφορικών της συστημάτων αλλά και ο βαρύς οπλισμός που φέρει. Στο ενδεχόμενο που για οποιοδήποτε λόγο π.χ έκτακτη βλάβη σε κάποιο καίριο σύστημα, η φρεγάτα «Ύδρα» κριθεί ως ακατάλληλη να μεταβεί στην Ερυθρά θάλασσα, τότε ως πλοίο αντικατάστασης το Αρχηγείο Στόλου προκρίνει τη φρεγάτα «Ψαρά».

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Πενταγώνου, καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής της στην Ερυθρά θάλασσα η φρεγάτα θα είναι εξοπλισμένη με drones, τα οποία θα χειρίζεται ειδικό στρατιωτικό κλιμάκιο που θα επιχειρεί από το πλοίο με σκοπό την ενίσχυση της αυτοπροστασίας του, αλλά και για λόγους αναγνώρισης πιθανών στόχων και απειλών. 

Να συμπληρώσουμε επίσης πως το συγκεκριμένο κλιμάκιο θα φέρει και φορητά αντίμετρα, κατάλληλα για την αντιμετώπιση εχθρικών drones -καμικάζι με περιφερόμενα πυρομαχικά, τα οποία θα μπορούσαν να στοχεύσουν το ελληνικό πλοίο. 

Η φρεγάτα «Ύδρα» εξάλλου, είναι ούτως ή άλλως μία από τις πλέον σύγχρονες, όσο και ετοιμοπόλεμες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, αφού διαθέτει ελικόπτερο, φέρει μεγάλης ισχύος συστήματα αυτοπροστασίας, έχει σημαντική δύναμη ελέγχου πυρός και ραντάρ, αλλά και ιδιαίτερα ισχυρή θωράκιση για τη διατήρηση της ακεραιότητας των ενσωματωμένων οπλικών της συστημάτων.