Τουρκία: Αυτό είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα-«μαμούθ» – Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα;Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία αναφορικά με την ενίσχυση των εξοπλιστικών, αφού τρέχει ένα πρόγραμμα «μαμούθ».

Η γειτονική χώρα παραλαμβάνει φρεγάτες, ενώ ναυπηγεί και έξι υποβρύχια. Ωστόσο, το «πρόβλημα» αναφορικά με την αεροπορία παραμένει.

Για όλες αυτές τις εξελίξεις μίλησε στον ΣΚΑΙ τόσο ο  αντιστράτηγος ε.α., Σπυρίδων Μπελεγράτης, όσο και ο καθηγητής Νομικών και Στρατιωτικών Σχολών, Ιωάννης Παπαφλωράτος.

Το τουρκικό ναυτικό παρέλαβε μία φρεγάτα τουρκικής ναυπήγησης, ένα μη επανδρωμένο σκάφος που μπορεί να μεταφέρει και οπλικά συστήματα, ένα πλοίο υποστήριξης μάχης που μπορεί να μεταφέρει και τα μη επανδρωμένα σκάφη και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η παράδοση και των «τουρκικών» πυραυλικών συστημάτων, ενώ μέχρι τον Μάρτιο θα γίνει η παράδοση και του πρώτου υποβρυχίου PIRI REIS, από τα έξι που ναυπηγούνται.

Όπως υποστήριξε ο Ιωάννης Παπαφλωράκος, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει αφού και στη χώρα μας υπάρχει συνεχόμενη αναβάθμιση. «Υπάρχει η Αλεξανδρούπολη, τα εξοπλιστικά προγράμματα, η συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και το κυριότερο η Ελλάδα είναι μέσα στην ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία όχι».

Παράλληλα, ο Σπυρίδων Μπελεγράτης σημείωσε μεταξύ άλλων πως όσα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο με τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα, αποτελούν «μαθήματα» για όλους τους στρατούς.