«Οι διαστάσεις ενός ‘επικίνδυνου σεναρίου’ που φοβάται το Ισραήλ στα σύνορα με την Ιορδανία»Πριν από δέκα ημέρες, ο ιορδανικός στρατός διεξήγαγε μάχες εναντίον ένοπλων ομάδων που προσπάθησαν να περάσουν αποστολές όπλων και ναρκωτικών από το συριακό έδαφος και αφού συνεχίστηκαν για περισσότερες από 14 ώρες, ανακοίνωσε σε επίσημη δήλωση την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών και βλήματα και ένα φορτηγό φορτωμένο με εκρηκτικά.

Η δήλωση δεν αποκάλυψε τον τελικό προορισμό στον οποίο επρόκειτο να φτάσει η αποστολή, αλλά πρόσθεσε ότι το περιστατικό ήταν μέρος « από ένα σχέδιο που στόχευε την εθνική ασφάλεια».

Το επικίνδυνο σενάριο

Τη Δευτέρα, οι εβραϊκές εφημερίδες επέστρεψαν στο περιστατικό στο πλαίσιο μιας έκθεσης που εξέταζε τις λεπτομέρειες και τις διαστάσεις ενός «σεναρίου» που το Ισραήλ θεωρεί «επικίνδυνο».

Η εφημερίδα “Israel Hayom” ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός άλλαξε πρόσφατα την “επιχειρησιακή ανάπτυξή” του στα σύνορα με την Ιορδανία, και είπε ότι η κίνηση ήρθε στον απόηχο της σημαντικής αύξησης του λαθρεμπορίου όπλων από το Βασίλειο και των «φόβων για το Ιράν- χρηματοδοτούμενων τρομοκρατικών επιθέσεων που θα μπορούσαν να συμβούν κατά μήκος των συνόρων το 2024».

Η εφημερίδα επικαλέστηκε μια ανώνυμη στρατιωτική πηγή που είπε: «Το κύριο σενάριο για το οποίο προετοιμάζεται η Κεντρική Διοίκηση είναι προσπάθειες της Χεζμπολάχ ή άλλων φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών να διεισδύσουν από τα ιορδανικά σύνορα σε μια από τις κοινότητες κοντά στα σύνορα».

Ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες αντιπαραθέσεις μεταξύ του ιορδανικού στρατού και των συμμοριών λαθρεμπορίου στα σύνορα με τη Συρία και τις συνέδεσε με τις απόπειρες στα ισραηλινά σύνορα, εξήγησε ότι «ο ισραηλινός στρατός διατηρεί τις επαφές του με τον ιορδανικό στρατό για να καταπολεμήσει από κοινού αυτές τις εξελίξεις».

Μολονότι δεν έχει εκδοθεί επίσημη θέση από το Ισραήλ ή την Ιορδανία σχετικά με τις λαθρεμπορικές επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων και τις συνέπειές τους σε αυτό το πλαίσιο, ειδικοί και παρατηρητές θεωρούν ότι οι ισραηλινές ανησυχίες και φόβοι για τους οποίους γίνεται λόγος τώρα είναι ρεαλιστικοί.

«Δεν είναι υποθετικό σενάριο»

Η Ιορδανία έχει μακρά σύνορα με το Ισραήλ, μήκους 310 χιλιομέτρων, που είναι τα μεγαλύτερα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους γείτονές της, καθώς και μια μικρή ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, δίπλα στην πόλη Εϊλάτ.

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στο λαθρεμπόριο όπλων πέρα ​​από τα σύνορα και στη Δυτική Όχθη, και ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι «το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτές τις αποστολές», σημειώνει η εβραϊκή Israel Hayom.

Αυτές οι επιχειρήσεις λαθρεμπορίου δεν θεωρούνται νέες, αλλά χρονολογούνται πολλά χρόνια πίσω και στο παρελθόν είχαν καλυφθεί από δυτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Wall Street Journal.

Ο Ισραηλινός πολιτικός αναλυτής Yoav Stern διευκρινίζει ότι οι ισραηλινοί φόβοι και μια κατάσταση ανησυχίας που σχετίζονται με τα σύνορα με την Ιορδανία «δεν είναι υποθετικοί, αλλά πραγματικότητα».

Ο πολιτικός αναλυτής Elie Nissan πιστεύει ότι το Ιράν προσπαθεί να ανοίξει ένα νέο μέτωπο από την Ιορδανία εδώ και πολύ καιρό, επισημαίνοντας «πολλές επιχειρήσεις κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού, το οποίο η Χεζμπολάχ και η Τεχεράνη προσπάθησαν να φέρουν στη Δυτική Όχθη».

Τι γίνεται με την Ιορδανία;

Οι αξιωματούχοι στην Ιορδανία προειδοποιούν πάντα για επιχειρήσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων και λένε ότι αποτελούν συνεχή απειλή για την εθνική ασφάλεια του Βασιλείου, από το εσωτερικό της Συρίας.

Ο Ομάρ αλ Ραντάντ, πρώην ταξίαρχος στη Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ιορδανίας και λέκτορας στρατηγικής ασφάλειας, πιστεύει ότι «τα πλαίσια των ισραηλινών διαρροών σε αυτό το στάδιο δεν είναι απομονωμένα από τις επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα».

Δεν είναι επίσης μεμονωμένο, με την έννοια των όσων λέει ο αλ Ραντάντ για «τις προσπάθειες των Ισραηλινών ηγετών να πουν ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει περισσότερα από ένα μέτωπα, και ίσως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα ότι μεταξύ αυτών των μετώπων είναι και η Ιορδανία».

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πολιτικός αναλυτής Έλι Νισάν  επισημαίνει «φόβους για την πιθανότητα οι πυρήνες που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ να καταλάβουν συγκροτήματα κατοικιών κοντά στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, μετά την επιτυχία τους στη διείσδυση».

Λέει ότι από το φόβο αυτόν, «οι κάτοικοι άρχισαν να προετοιμάζονται να σχηματίσουν ειδικές μονάδες για την προστασία των οικιστικών κοινοτήτων».

Το Αμμάν ζήτησε από τις ΗΠΑ Patriot

Η Ιορδανία είχε ζητήσει πρόσφατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μετά από δύο εβδομάδες πολέμου στη Γάζα, να αναπτύξουν το σύστημα Patriot και ένα άλλο σύστημα για την αντιμετώπιση των drones λόγω «των απειλών που μας περιβάλλουν από όλες τις κατευθύνσεις», όπως είπε ο εκπρόσωπος του ιορδανικού στρατού  Μουσταφά αλ Χιγιάρι.

Μάλιστα, ο αλ Χιγιάρι συνέδεσε το αίτημα που σχετίζεται με την ανάπτυξη του αμερικανικού αμυντικού συστήματος με την απειλή που σχετίζεται με «βαλλιστικούς πυραύλους», ενώ ταυτόχρονα έδειξε ότι το Βασίλειο ζήτησε επίσης ένα σύστημα «αντίστασης σε drones», τα οποία έχουν γίνει απειλή σε όλα τα μέτωπα των συνόρων, και με αυτά μεταφέρονται ναρκωτικά και όπλα.

Το Ιράν και οι συνδεδεμένες πολιτοφυλακές του στη Συρία, εκτός από τη Χεζμπολάχ, δεν κρύβουν τους στόχους τους να δημιουργήσουν χάος ασφαλείας στην Ιορδανία, σύμφωνα με τον Αλ Ραντάντ, «με το πρόσχημα της διευκόλυνσης της υλοποίησης των διακηρυγμένων στόχων υποστήριξης της παλαιστινιακής υπόθεσης και αντίστασης στα κατεχόμενα».

Ωστόσο, πιστεύει ότι «αυτή η στρατηγική παραμένει στο πλαίσιο των πρωτοσέλιδων των ΜΜΕ του Ιράν και των πρακτόρων του».

Al Hurra