Ρώσος ειδικός δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Ιράκ και τη Συρία



Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, δήλωσε την Παρασκευή 26/1 ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ «αναμφίβολα» θα ακολουθηθεί από ένα παρόμοιο βήμα των Αμερικανών και από τη Συρία.

Την Πέμπτη 25/1, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία περιελάμβανε τη διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από τη χώρα.

Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ έχουν 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ, ο ρόλος των οποίων είναι να υποστηρίζουν και να συμβουλεύουν τις τοπικές δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Ωστόσο, η παρουσία της αμερικανικής αποστολής στο Ιράκ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση.

Το Ιράκ, ένας σπάνιος σύμμαχος τόσο του Ιράν όσο και των ΗΠΑ, μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έχει δει να αυξάνονται οι επιθέσεις μεταξύ φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών και αμερικανικών δυνάμεων.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Λαυρέντιεφ πρόσθεσε ότι θα ήταν αδύνατο για τις ΗΠΑ να παράσχουν υλικοτεχνική υποστήριξη στις δυνάμεις τους στη Συρία χωρίς τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το έδαφος του Ιράκ.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Λαυρέντιεφ είπε ότι η Βαγδάτη ενημέρωσε τη Μόσχα για την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ.