Μέση Ανατολή: Θα τα καταφέρει ο Άντονι Μπλίνκεν; Η περιοδεία σε μια προσπάθεια αποτροπής μεγάλου πολέμου



Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ ως μέρος μιας εκτεταμένης επίσκεψης στη Μέση Ανατολή.

 Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή. 

Η αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και η επίλυση της Λωρίδας της Γάζας είναι τα κύρια θέματα που συζητά ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Το Ισραήλ συνεχίζει μεγάλης κλίμακας χερσαία και εναέρια αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή διοίκηση πιστεύει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο και να ξεπεράσει την καθαρά παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση.

Η φιλοϊρανική ριζοσπαστική ομάδα Χεζμπολάχ, με έδρα τον Λίβανο, βομβαρδίζει βόρεια ισραηλινά εδάφη από την αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα. Οι τελευταίες επιθέσεις σημειώθηκαν το προηγούμενο βράδυ. Οι ισραηλινές αρχές προειδοποιούν ότι θα ενεργήσουν σκληρά εάν η διεθνής κοινότητα δεν απωθήσει τη Χεζμπολάχ μακριά από τα ισραηλινά σύνορα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην περιοχή την Κυριακή. Έχει ήδη επισκεφθεί την Ιορδανία και το Κατάρ, το πρωί της Δευτέρας αναχώρησε για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη συνέχεια για τη Σαουδική Αραβία και αργότερα θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Μετά τις διαπραγματεύσεις με τον Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, ειδικά μοναρχίες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. 

Από τη μια, υποστηρίζουν παραδοσιακά τους Παλαιστίνιους στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση, αλλά από την άλλη, βρίσκονται σε αντιπαράθεση με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και επίσης υποστηρίζει πλήρως τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, στην προσπάθεια να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, η Ουάσιγκτον θα θέλει πρώτα απ’ όλα να επιστρατεύσει την υποστήριξη των αντιπάλων του Ιράν.

Όλοι όμως απαιτούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτύχουν εκεχειρία στη Γάζα, κάτι που το Ισραήλ δεν σκοπεύει να κάνει μέχρι να επιτευχθούν πλήρως οι δηλωμένοι στρατιωτικοί του στόχοι, ο κύριος από τους οποίους είναι η πλήρης καταστροφή της Χαμάς.

Η Ουάσιγκτον, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ειδικά μετά τη μαζική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Έτσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο: να πείσει τις χώρες της περιοχής να μην μπουν σε σύγκρουση χωρίς να επιβάλουν σκληρούς όρους στο Ισραήλ.

Κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ, ο Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων. 

Και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας, προσπάθησε να επιστρέψει στη συζήτηση του δόγματος «δύο κράτη για δύο λαούς», που συνεπάγεται τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με όρους ειρηνικής συνύπαρξης με το κράτος του Ισραήλ.


Ωστόσο, τόσο στη Ντόχα όσο και στο Αμάν του κατέστησαν σαφές ότι, πρώτα απ’ όλα, περίμεναν πλήρη διακοπή της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Την προηγούμενη μέρα, η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children δημοσίευσε μια έκθεση που έλεγε ότι κατά μέσο όρο δέκα παλαιστίνια παιδιά κάθε μέρα υφίστανται ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο ποδιών – αυτή είναι μια από τις συνέπειες των μαζικών αεροπορικών επιδρομών.

Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης τον περασμένο Οκτώβριο, περισσότεροι από 22.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 8.000 παιδιά, και τουλάχιστον 57.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Είναι αδύνατο να επαληθευτεί ανεξάρτητα αυτά τα δεδομένα.

Apnews, edition.cnn,


The Hellenic Information Team