Ποια ειρήνη με τους Τούρκους: Ο Ερντογάν εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις του με νέο υπερσύγχρονο droneΣτόχος των Τούρκων η διασύνδεση χερσαίων-θαλάσσιων-εναέριων ρομποτικών οχημάτων μεταξύ τους στη βάση του Δόγματος "Digital Troops"

Το 2023 είναι γνωστό ότι αποχαιρέτισε την Τουρκία με ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της από το ΡΚΚ ,το οποίο με συντονισμένες καλά σχεδιασμένες επιχειρήσεις, προκάλεσε τον θάνατο 12 Αξιωματικών και στρατιωτών Καταδρομών της στο Βόρειο Ιράκ.

Αυτό είχε ως συνέπεια το ΥΠΑΜ των γειτόνων να προβεί σε διερεύνηση των αιτίων και στην απόδοση-καταλογισμό ευθυνών στην αλυσίδα της στρατιωτικής ιεραρχίας των θανόντων.

Ως πρώτη αποτίμηση των λόγων αναφέρεται, ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους θανόντες συνέβαλε στον εντοπισμό της ακριβής θέσης τους από το PKK, ενώ η ανεπαρκής οχύρωση των θέσεων τους σε συγκερασμό με τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες ,χιονόπτωση, πολύ περιορισμένη ορατότητα και αδυναμία χρήσης των drones, συνέβαλαν στην επιτυχία των επιθέσεων του ΡΚΚ.

Το νέο  τουρκικό drone BAHA με αυξημένες δυνατότητες επιτήρησης υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες
Άμεση ήταν η αντίδραση των Τούρκων, που έσπευσαν να προσθέσουν στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεών τους νέο UAV με την επωνυμία BAHA, το οποίο παρουσιάζει αυξημένες ικανότητες επιτήρησης υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, το  UAV BAHA είναι ένα αυτόνομο μη επανδρωμένο αεροσκάφος  που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία HAVELSAN.

Η HAVELSAN,  εταιρεία λογισμικού και συστημάτων στον τομέα της άμυνας, αναπτύσσει μη επανδρωμένα οχήματα ξηράς, αέρος και θάλασσας στο πλαίσιο της ιδέας της «ψηφιακής ενότητας», εισάγοντας μη επανδρωμένα συστήματα όπως το μη επανδρωμένο όχημα μάχης εδάφους BARKAN και το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα BAHA την ίδια χρονιά, για την αντιμετώπιση μελλοντικών λειτουργικών αναγκών σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Το BAHA, το οποίο έχει αναπτυχθεί για να καλύψει τις ανάγκες των σύγχρονων στρατών, τέθηκε σε λειτουργία μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών.

Είναι ένα ανεξάρτητο UAV  με δυνατότητες κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, πλήρη αυτονομία στην εκτέλεση της αποστολής, αρθρωτή δομή που διευκολύνει την ενσωμάτωση διαφορετικών ωφέλιμων φορτίων και πολλές άλλες προηγμένες λειτουργίες.

Το BAHA χρησιμοποιεί βενζινοκινητήρα για οριζόντια πτήση και  ηλεκτρικούς κινητήρες για κάθετη απογείωση και προσγείωση.

Χαρακτηριστικά -Αποστολές-Λειτουργία
Με τη δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών σε υψόμετρο έως και 15.000 πόδια, το BAHA μπορεί να υπερηφανεύεται για μέγιστη διάρκεια πτήσης έξι ωρών με τον βενζινοκινητήρα (δύο ώρες με χρήση ηλεκτροκινητήρα) και καλύπτει εμβέλεια έως και 80 χιλιομέτρων (49,7 μίλια).

Επιπλέον, διαθέτει χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 5 κιλών (11 λίβρες) και άνοιγμα φτερών 3,7 μέτρων (12 πόδια). Το σύστημα, σχεδιασμένο για γρήγορη εγκατάσταση από δύο άτομα και λειτουργία από ένα μόνο άτομο, μπορεί να είναι έτοιμο για αποστολή μέσα σε λίγα λεπτά.

Δοκιμασμένο σε διάφορες περιοχές, δύσκολα κλίματα και συνθήκες λειτουργίας, το σύστημα έχει βελτιωθεί με βάση τα σχόλια των δυνάμεων ασφαλείας.

Το BAHA μπορεί να εκτελέσει διάφορες αποστολές όπως η παρακολούθηση, η ανίχνευση, η προστασία της περιοχής, η πληροφόρηση, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, η ασφάλεια των ακτών και των συνόρων, η επιτήρηση αγωγών  πετρελαίου-αερίου, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της τρομοκρατίας, η δημόσια τάξη, η ανίχνευση ναρκωτικών φυτών, η  διαχείριση δασικών πυρκαγιών,  η εκτίμηση μετά την καταστροφή,σε γεωργικές εφαρμογές και στην χαρτογράφηση, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης μετά από σεισμούς.

Συγκεκριμένα Το BAHA χρησιμοποιήθηκε σε δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023 στην επαρχία Kahramanmaras της Τουρκίας, παρέχοντας υποστήριξη εικόνας σε ομάδες.

Με την ικανότητά του να εκτελεί πτήσεις υπό νέφωση, καλύπτοντας την ανάγκη για εικόνες σε στιγμές που η λήψη εικόνων με UAV ήταν δύσκολη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, το  BAHA συνέβαλε στη λήψη αρχικών πληροφοριών σε απρόσιτους οικισμούς.

Στόχος των Τούρκων η διασύνδεση χερσαίων-θαλάσσιων-εναέριων ρομποτικών οχημάτων μεταξύ τους
Στο σημερινό στρατιωτικό πεδίο, τα Αυτόνομα και τα Ρομποτικά Συστήματα έχουν γίνει απαραίτητα στοιχεία του πεδίου μάχης λόγω της αύξησης της μαχητικής ισχύος τους (Force Multiplier effect) και των επιπτώσεων που έχουν στην έκβαση του πολέμου.

Το όραμα των Τούρκων  για  τα αυτόνομα συστήματα είναι διαφορετικοί τύποι μη επανδρωμένων εναέριων, χερσαίων και θαλάσσιων οχημάτων να  μπορούν να συνεργαστούν, πάνω στο οποίο δουλεύουν και πειραματίζονται.

 Αυτά τα συστήματα θα μπορούν να εκτελούν εργασίες μαζί αυτόνομα, να επικοινωνούν μεταξύ τους, να αποκαλύπτουν το καλύτερο σχέδιο αποστολής και να εφαρμόζουν αυτό το σχέδιο αποστολής στο πεδίο.

 Tο Δόγμα "Digital Troops"
Το Digital Troops είναι μια ιδέα όπου τα μη επανδρωμένα συστήματα και οι στρατιώτες μπορούν να συνεργαστούν σε πεδία μάχης. Τα πεδία μάχης του μέλλοντος θα έχουν σημαντική θέση ως περιοχές όπου στρατιώτες και ρομπότ υπάρχουν μαζί.

Το κέντρο διοίκησης θα μπορεί να λαμβάνει τη διαχείριση του πεδίου μάχης και τις στρατηγικές αποφάσεις σε αυτό το πεδίο με μεγαλύτερη ακρίβεια, χάρη στις πληροφορίες που λαμβάνουν από τα Ψηφιακά Στρατεύματα στο πεδίο της μάχης.

Όλα αυτά τα μη επανδρωμένα συστήματα διαχειρίζονται από ένα μόνο κέντρο στο πεδίο της μάχης, επιτρέποντας τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων.

Η ιδέα Digital Troops, η οποία δημιουργήθηκε με την ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε στρατιωτικές μονάδες, διασφαλίζει την αύξηση της επιτυχίας των μονάδων στο πεδίο της μάχης.

Σε αυτό το σημείο, τα Digital Troops θα πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση των πεδίων μάχης του μέλλοντος και στην αλλαγή της έννοιας του πολέμου σε αυτές τις περιοχές.

Το Δόγμα "Digital Troops" θα έχει πολλά οφέλη στο πεδίο της μάχης, όπως παροχή αυξημένης ασφάλειας για τους στρατιώτες, βελτιωμένη απόδοση και εξοικονόμηση κόστους, βελτιωμένες δυνατότητες και ευελιξία, ακρίβεια πυρών.
 
Απολογισμός
Κατόπιν των ανωτέρω αντιλαμβανόμαστε ότι ο νέο  τουρκικό drone ΒΑΗΑ των ΤΕΔ  χάρη στις αυξημένες δυνατότητες επιτήρησης που έχει λειτουργώντας ακόμη και υπό νέφωση , σε συγκερασμό με την δυνατότητα επικοινωνίας του με τα υπόλοιπα  drones, αποτελεί σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για αυτές.